Ekologinen superlisäke – suomalainen kvinoa

|
Kvinoa on useimmille tuttu ruoka-aine, mutta harva on selvillä sen terveydelle edullisista vaikutuksista. Kotimaisesta kvinoasta saa valmistettua arkeenkin sopivia helppoja, nopeita ja erittäin ravinteikkaita lisäkkeitä. Kotimainen kvinoa on myös ekologinen valinta.

Kaupallinen yhteistyö | SunSpelt. Kirjoittaja | Annika Havaste. Kuva | SunSpelt

Etelä-Amerikan terveellinen lahja herkkusuille

Kvinoa on viljan kaltainen kasvi, joka tuottaa syötäviä siemeniä. Se ei ole ruohokasvi, kuten leipäviljat. Kvinoaa on viljelty Etelä-Amerikassa Andeilla jo 5 000 vuotta ja se oli Inkojen tärkein viljelyskasvi.

Kvinoa on erittäin ravintoainepitoinen, joten se on mainio lisä kenen tahansa ruokavalioon. Kvinoa sisältää paljon luuston tarvitsemaa fosforia, hermostolle tärkeää magnesiumia ja hapenkuljetukseen tarvittavaa rautaa, joita on hyvä saada ruokavaliosta jatkuvasti. Kvinoa sisältää myös folaattia, jota suomalaiset saavat ruokavaliostaan liian vähän. Folaatti on tärkeää mm. solujen jakaantumiselle ja raskaana oleville. Tämän lisäksi kvinoa on hyvä B-vitamiinien lähde.

Kvinoaa pidetään jopa ”superruokana”, joka ehkäisee tulehdusta, sillä se sisältää monia antioksidanttiyhdisteitä. Se on esimerkiksi kversetiinin lähde. Kversetiini on antioksidanttinen yhdiste, joka suojaa soluja ympäristön haittatekijöiltä. Kasvin sisältämät polyfenoliyhdisteet taas saattavat toimia hyödyllisten suolistobakteerien ravintona.

Kvinoa on luontaisesti gluteeniton, joten se sopii myös keliaakikolle ja gluteenia välttäville, sekä FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Sen hyödyiksi voi lukea myös proteiinipitoisuuden, joka on jopa 14 %. Keliaakikon ja gluteenia välttävän kannattaa suosia kvinoaa esimerkiksi riisin sijaan, sillä siten saa ruoasta enemmän aminohappoja ja ravintoaineita.

Kvinoasta saadaan kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja ja näin ollen se on mainio kasviproteiinin lähde kenelle vain ja erityisesti kasvisruokavaliota noudattaville.

SunSpeltin kvinoa on suomalaista ja eroaa ulkomaisesta siten, että jyvät ovat hieman pienempiä ja puuroutuvia. Suomalaisesta kvinoasta voikin valmistaa puuron, toisin kuin irtonaiseksi jäävästä ulkomaisesta lajikkeesta.

Suomalainen kvinoa on mukavan nopea valmistaa lisäkkeeksi – 15 minuuttia riittää.

Kuitupitoinen ja verensokerille ystävällinen kvinoa

Ruoan oheen kaivataan usein lisäkettä, mutta monesti ne ovat sekä kuituköyhiä, että tärkkelyspitoisia, kuten peruna, riisi ja pasta. Kvinoa onkin hyvä vaihtoehto näille, sillä se nostaa verensokeria hitaammin, jolloin verensokeritason nousu ja lasku tapahtuvat loivemmin. Tämä pitää yllä kylläisyyttä ja ehkäisee ruoan jälkeistä väsähtämistä ja lihomista. Korkea verensokeritaso on myös metabolisen oireyhtymän ja diabeteksen riskitekijä.

Kvinoa on aina täysjyväistä. Näin ollen se sisältää runsaasti kuituja, joilla on monia terveysvaikutuksia. Kuitujen mukana saadaan elimistöä suojaavia aineita, jotka toimivat antioksidantteina. Kuituaines myös imee itseensä haitallisia aineita, jolloin ne saadaan poistettua kehosta tehokkaasti.

Kuitupitoinen ruokavalio auttaa pitämään kolesteroliarvot hyvinä. Kuituaines sitoo LDL-kolesterolia, mutta ei vähennä hyödyllisen HDL-kolesterolin määrää. Runsaskuituinen ruokavalio on myös verenpainetta alentava tekijä. Kvinoa toimii hyvin yhtenä osana kuitupitoista, terveellistä ruokavaliota, joka ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja.

Erittäin tärkeä kuitulaji on imeytymätön kuitu, joka ei nimensä mukaisesti imeydy ohutsuolessa, vaan päätyy paksusuoleen. Siellä se ruokkii suoliston hyviä bakteerikantoja, sillä liukenematon kuitu toimii niiden ravintona. Liukenematon kuituaines myös ehkäisee ummetusta, joka voi jatkuessaan muuttaa suoliston bakteerikantaa epäedullisesti.

Miten kvinoaa voi käyttää?

Suomalaisesta SunSpelt kvinoasta voi valmistaa nopean lisäkkeen aterialle riisin tai pastan sijaan. Valmista herkullinen, mehevä lisäke keittämällä kvinoa kasvisliemessä ja lisää valmiiseen kvinoaan vielä mehevyyttä lisäämään hieman rasvaa, kuten oliiviöljyä tai voita.

Kvinoasta voi myös valmistaa herkullisen, huippuravinteikkaan puuron vaikkapa kasvimaitoon. Kokeile myös lisätä kvinoaa kasvispihveihin tai lettutaikinaan maistuvaksi proteiinilisäksi.