Miksi kannattaa välttää pikamuotia ja miten tehdä eettisempiä vaatevalintoja?

||||
Vaateteollisuuden vaikutus ilmastonmuutokseen on suuri. Me kaikki käytämme vaatteita, joten meillä kuluttajilla on suora vaikutus vaateteollisuuden tulevaisuuteen. Suosimalla ekologisia vaatteita, pienentyy myös hiilijalanjälki.

Kaupallinen yhteistyö | Weekendbee. Kirjoittajat | Aissa Paronen & Jenni Luoma. Kuvat | Weekendbee ja vastuulliset valmistajat

Pikamuodista puhutaan tällä hetkellä paljon ja kertakäyttöistä muotikuluttamista kritisoidaan ihan syystä. Vaateteollisuuden vaikutus ilmastonmuutokseen on suuri: sen osuus hiilidioksidipäästöistä on suurempi kuin lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Vaateteollisuuteen liittyy myös iso eettinen kysymys, sillä suurin osa pikamuodista tuotetaan kehitysmaissa, joissa työntekijöiden turvallisuus ja oikeudet ovat hataralla pohjalla. Vaatteet ovat kuitenkin asia, jota me kaikki käytämme, joten meillä on suora mahdollisuus vaikuttaa vaateteollisuuden vastuullisuuteen. Tässä kolme hyvää syytä, miksi meidän kaikkien kannattaisi pohtia omia shoppailutapojamme ja viisi vinkkiä vastuullisempien valintojen tekemiseen.

1 Pikamuotiteollisuus on vahingollista ja kestämätöntä maapallollemme

Nykyisellä, pikamuotiin painottuvalla vaatetus- ja tekstiiliteollisuudella on valtava vaikutus ympäristöömme. Vaatteiden nopea kierto ja ylituotanto tekevät alasta yhden maailman saastuttavimmasta. Vaatteemme ovat alun perin kotoisin puuvillapelloilta, lampaiden turkista tai erilaisista muovijalosteista. Raaka-aineiden tuottaminen, muuntaminen kuiduista kankaiksi, ompelu sekä toimitusketjun jakelu käyttävät valtavia määriä vettä, kemikaaleja, työvoimaa ja muita jalostusresursseja. Toisaalta vaatteista jopa 73 % päätyy kaatopaikalle tai poltettavaksi sen sijaan, että niiden materiaaleja kierrätettäisiin, jolloin iso osa sitoutuneista resursseista menee hukkaan. Vaateteollisuuden siirtyminen maapallolle kestävämpään suuntaan vaatisi muun muassa tuotantomäärien vähentämistä ja tuotannon muuttamista ekologisempiin menetelmiin ja raaka-aineisiin. Me kuluttajina voimme vaikuttaa tähän valitsemalla vaatteita vastuullisilta brändeiltä, jotka ovat sitoutuneet kestäviin tuotantotapoihin.

2 Ekologiset vaatevalinnat pienentävät hiilijalanjälkeämme

Miten vaatteita sitten kannattaisi valita maapalloa ajatellen? Helpointa on toimia kestävästi, kun jo ennen ostosten tekemistä miettii, millaisia tuotteita oikeasti tarvitsee. Vastuullisinta on jättää kauppaan turhat heräteostokset. Valitsemalla ajattomia, laadukkaita ja monikäyttöisiä tuotteita on mahdollista pienentää oman vaatekaapin hiilijalanjälkeä ilman, että varsinaisesti luopuu mistään. Kukapa meistä ei haluaisi käyttää pelkästään hyvin harkittua valikoimaa lempivaatteita joka päivä?

Tämän lisäksi voi kiinnittää huomiota vaatteiden materiaaleihin, sillä kaksi kolmasosaa vaatteen hiilijalanjäljestä tulee sen materiaalintuotannosta. Valitsemalla vähemmän ympäristöä kuluttavia materiaaleja, kuten kierrätettyjä polyesteri- ja polyamidikuituja, kierrätys- tai luomupuuvillaa tai muita vettä säästäviä kuituja, kuten hamppua tai lyocellia voit pienentää vaatteiden ympäristövaikutuksia merkittävästi.

Kuva | Patagonia

"Valitsemalla vähemmän ympäristöä kuluttavia materiaaleja, kuten kierrätettyjä polyesteri- ja polyamidikuituja, kierrätys- tai luomupuuvillaa tai muita vettä säästäviä kuituja, kuten hamppua tai lyocellia voit pienentää vaatteiden ympäristövaikutuksia merkittävästi."

3 Eettinen vaatevalmistus tukee paikallisia yrittäjiä ja tasa-arvoa myös kehitysmaissa

Vaateteollisuus on yksi maailman työvoimavaltaisimmista aloista. Robottien käytön sijaan vaatteet ommellaan edelleen suurimmaksi osaksi käsin. Siksi kannattaa vaatetta ostaessa pysähtyä hetkeksi miettimään, kuka on ommellut tämän kyseisen vaatteen saumat ja millaisissa olosuhteissa. Vaatteiden vastuullisuuteen sisältyy myös yhteiskunnallisesti vastuullinen valmistus ja sitoutuminen sosiaalisesti positiivisten vaikutusten luomiseen ympäröiville yhteisöille ja sidosryhmille. Matalan palkkatason maissa tapahtuvaan vaatetuotantoon sisältyy paljon epäkohtia, joista kuluttajan voi olla vaikea ottaa selvää. 

Kuva | Picture Organic

Valitsemalla eettisesti valmistettuja vaatteita voi tehdä myös hyvää. Fair Wear tai Fair Trade -sertifioidut tuottajat kiinnittävät huomiota ompelijoiden työoloihin, tasa-arvoon sekä koulutukseen. Reilun kaupan tuotannon avulla hyvinvointi ja osaaminen kasvavat, jolloin liiketoiminta vahvistuu ja todelliset sosiaaliset vaikutukset pääsevät syntymään. Näin vastuullinen vaateostoksesi voi myös synnyttää hyvää. 

"Vaatetta ostaessa kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, kuka on ommellut tämän kyseisen vaatteen saumat ja millaisissa olosuhteissa."

Kuva | Picture Organic

Viisi vinkkiä vastuullisempien vaatevalintojen tueksi:

  1. Osta uutena vain välttämättömimmät. Pyri korjaamaan, tuunaamaan, kierrättämään ja vaihtamaan vaatteita mahdollisuuksien mukaan.
  2. Uutta ostaessa pyri valitsemaan laadukasta, ajatonta ja monikäyttöistä vaatetta. Klassiset mallit ja materiaalit olivat jo isoäitiemme suosiossa, joten inspiraatiota voi hakea vaikkapa mummun vaatekaapilta.
  3. Ekologiset materiaalit, kuten kierrätetyt kuidut sekä erilaiset luonnonmateriaalit pienentävät vaatteiden hiilijalanjälkeä merkittävästi.
  4. Kiinnitä huomiota myös vaatteiden eettiseen puoleen. Euroopan Unionissa vaatteiden valmistus on tarkasti säänneltyä. Vaatteiden valmistusmaa ei kuitenkaan välttämättä kerro kaikkea, sillä kehitysmaissa tapahtuva Fair Wear ja Fair Trade -sertifioitu vaatetuotanto parantavat yhteisöjen sosiaalisia olosuhteita lisäämällä koulutusta ja tasa-arvoa. 
  5. Pidä huolta vaatteistasi. Pidentämällä yksittäisten vaatteiden elinkaarta pystymme vaikuttamaan niiden hiilijalanjälkeen merkittävästi. Vaatteiden hoito-ohjeita kannattaa noudattaa ja jos ne ovat epäselviä, kysy lisää valmistajalta. Monesti isoin ongelma on vaatteiden liika peseminen, joka kuluttaa vaatteita turhaan. Kokeile välillä tuulettaa tai pakastaa vaatteet pesemisen sijaan ja puhdista ainoastaan täsmäkohdat sekä tahrat vedellä.

 

Jos vaateostosten vastuullisuuden arviointi tuntuu aikaa vievältä, kannattaa kääntyä vastuullisten verkkokauppojen puoleen. Verkkokauppiaat ovat tehneet taustatyön puolestasi ja valinneet valikoimaan vain valvotuissa olosuhteissa tuotettuja, vastuullisuus- ja kestävyyskriteerit täyttäviä tuotteita. Tällainen kauppa on Weekendbee, josta löytyy ympäristöystävällisiä, eettisiä ja tyylikkäitä urheilu- ja ulkoiluvaatteita kaikille luontoa rakastaville liikkujille.

Lähteet:
https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/Figure-3.-Global-material-flows-for-clothing-in-2015.png
https://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications/a-new-textiles-economy-redesigning-fashions-future
https://www.commonobjective.co/article/can-fashion-stop-climate-change