Käytä kasvomaskia turvallisesti – erikoislääkärin 7 vinkkiä

Kasvomaski-artikkeli Maria Hollmén l Minska verkkokauppa

Me Minskalla haluamme osaltamme ehkäistä virusten ja bakteerien leviämistä ja jaamme asiantuntijan vinkit, miten uudelleenkäytettäviä kasvomaskeja käytetään turvallisesti. Haastattelimme keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäriä ja lääketieteen tohtoria Maria Hollménia. Kysyimme häneltä 7 askarruttavaa kysymystä kangasmaskien käytöstä.

Haastateltava | Maria Hollmén. Kirjoittaja | Minska


Mitä kasvomaskia käytettäessä tulee muistaa?

“Tärkeintä kasvomaskien käytössä on, että maski asetellaan tiiviisti kasvoille niin, että se peittää sekä nenän että suun alueen. Maski ei suojaa, mikäli se on laskettu peittämään vain suuta tai usein näkee jopa maskeja, jotka on laskettu kaulalle,” Maria hämmästelee.

“On oleellista muistaa, että kasvomaskia tulee käsitellä ainoastaan puhtain käsin. Maskin käytön aikana sitä ei tule kosketella lainkaan.” Lääkärinä Maria käyttää kasvomaskia päivittäin ja tietää kuinka vaikeaa välillä on olla koskematta maskiin. Maski voi tottumattomasta tuntua aluksi häiritsevältä ja sitä tekee mieli korjailla ja kosketella. “Maskin liikuttelu kasvoilla voi kuitenkin aiheuttaa tartuntariskin, joten sitä ei tule tehdä. Usein maskia koskettaessa tulee myös koskettua silmiin, jolloin tartuntariski kasvaa jo huomattavaksi,” varoittaa Maria.

On äärimmäisen tärkeää pestä ja vaihtaa maski jokaisen käytön jälkeen puhtaaseen sekä olla koskematta maskiin käytön aikana.

Kun maski poistetaan kasvoilta, se tulee tehdä puhtain käsin ja tarttuen kiinni vain korvan takana oleviin nauhoihin. Käytön jälkeen likaista maskia ei tule heittää laukun pohjalle sellaisenaan, sillä maski voi olla kontaminoitunut. Maskin pinta ei saa tästä syystä koskea muihin tavaroihin.

Kuinka monta maskia yhdellä ihmisellä tulisi olla?

Uudelleenkäytettäviä maskeja tulisi olla jokaisella vähintään kaksi kappaletta, mielellään kolme, jotta niitä voi pesujen välissä vaihtaa. Mikäli käyttää jatkuvasti ja pesemättä samaa maskia, tartuntariski kasvaa eikä maski suojaa käyttäjäänsä. Ilmasta tarttuu viruksia, bakteereja ja muita epäpuhtauksia maskiin, jotka voivat altistaa tartunnalle. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää pestä ja vaihtaa maski jokaisen käytön jälkeen puhtaaseen sekä olla koskematta maskiin käytön aikana. Mikäli maskiin on koskettava, tulee sitä ennen pestä kädet huolellisesti saippualla ja käyttää lisäksi käsidesiä,” Maria kertoo.

Miten uudelleenkäytettävää maskia tulee säilyttää?

Maskia voi säilyttää esimerkiksi muovipussissa tai missä tahansa pussukassa, jossa ei säilytetä mitään muuta. “Jopa hedelmäpussi soveltuu maskin säilytykseen. Likainen maski ei saa koskea muihin tavaroihin tai pintoihin, sillä se voi aiheuttaa tartuntariskin.”

Likainen maski ei saa koskea muihin tavaroihin tai pintoihin, sillä se voi aiheuttaa tartuntariskin.

”Erityisen hyvää huolta tulee pitää siitä, etteivät puhdas ja likainen maski kosketa toisiaan, jotta puhtaan maskin suojateho säilyy,” korostaa Maria. Puhtaille ja likaisille maskeille tulisi varata erilliset säilytyspussit laukkuun.

Kuinka kauan yhtä maskia voi käyttää?

Maski tulee pestä ja vaihtaa jokaisen käyttökerran jälkeen, kasvomaskia ei voi käyttää useampaan kertaan. “Mikäli maski kastuu tai kostuu hengityksestä käytön aikana, se täytyy vaihtaa, sillä kasvomaski ei suojaa märkänä.

Kasvomaskeja on suositeltavaa omistaa muutama, sillä erityisesti kylmempien ilmojen saapuessa, maski kostuu hengityksestä helposti ja menettää samalla suojatehonsa.

Kasvomaskeja on suositeltavaa omistaa muutama, sillä erityisesti kylmempien ilmojen saapuessa, maski kostuu hengityksestä helposti ja menettää samalla suojatehonsa,” Maria sanoo.

Millaisissa tilanteissa maskia tulee käyttää?

“Maskia tulee käyttää aina tilanteissa ja paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Joukkoliikenteeseen ja kauppaan ei kannata mennä ilman maskia, sillä näissä paikoissa turvavälit eivät aina toteudu. Maski tulee olla kasvoilla aina pienissä tiloissa tai tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä samanaikaisesti, kuten elokuvateattereissa,” Maria kertoo.

Miten kangasmaski tulee pestä?

“Maski tulee pestä 60 asteessa koneessa, käsin tai keittäen. Konepesussa maski puhdistuu luultavasti myös alemmissa lämpötiloissa, mutta 60 asteessa bakteerit kuolevat ja maski puhdistuu varmasti. Mikrossa kuumentamisesta ja silitysraudan tehosta bakteerien nujertamisessa on ollut julkista keskustselua, mutta näistä ei ole mitään todistettuja ja varmoja tuloksia,” sanoo Maria. Turvallisin ja ainoa suositeltava tapa on pestä kasvomaski vesipesussa yli 60 asteessa.

Turvallisin ja ainoa suositeltava tapa on pestä kasvomaski vesipesussa yli 60 asteessa.

Hollmén muistuttaa vielä, että maskin kanssa tulee edelleen noudattaa muita viruksiin liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita, kuten turvavälejä, käsihygieniaa sekä yskimis- ja aivastamistekniikkaa.

Aiheeseen liittyviä tuotteita: