Teemu Syrjälä: Suomalaisen miehen viisi vahvuutta

Teemu Syrjälä | Minska Vieraskynä|Teemu Syrjälä | Minska Vieraskynä|Teemu Syrjälä | Minska Vieraskynä
Mies ei puhu eikä pussaa. Eikä ainakaan itke tai näytä tunteitaan. Paitsi että kyllä puhuu, pussaa ja itkeekin. Elinvoimaisen miehen kirjan kirjoittanut Teemu Syrjälä ravistelee vanhuuttaan pölöttyneet stereotypiat nykymiesten hartioilta.

Kirjoittaja | Teemu Syrjälä. Kuva | Jake Vilmusenaho & Jouni Ranta

Kerron teille niistä teemoista, jotka ovat puhutelleet minua miesten viikonlopuissa. Nämä asiat on yleensä nähty heikkoutena, mutta itse koen, että nämä ovat miehillä suuria vahvuuksia, joita tässä ajassa voisi hyödyntää. 

1. Herkkyys

Mies pystyy ja osaa olla äärimmäisen herkkä otus. Vanhan kaavan mukaan tuota herkkyyttä ei ole juuri arvostettu ja sitä on pyritty jopa kitkemään pois. Iskostuneet ajatukset, kuten ”ei saa itkeä”, ovat lujassa. Samalla, kun itkemistä ja muita tunteita on pyritty tukahduttamaan, on usein koko kokemisen kirjo tukahdutettu. Mutta se, että jokin tukahdutetaan, ei tarkoita, etteikö se siellä olisi.

Miehet ovat äärimmäisen tuntevia ja herkkiä otuksia, joiden tunnekirjo on huomattavasti laajempi, kuin ”vituttaa – ei vituta”. Jotta se herkkyys pääsisi näkyviin, se tarvitsee hyväksyntää. Ennen kaikkea kokijalta itseltään.

Herkkyyden puhkeaminen on toki muutakin kuin pelkkää itkemistä. Se on tuntemista ja havainnointia siitä, mitä omassa elämässä tapahtuu. Herkkyys on supervoima, jolla voi navigoida elämässä eteenpäin ja samalla tuntea sitä koko kirjossaan.

Teemu Syrjälä | Minska Vieraskynät
Teemu Syrjälä. Kuva | Jouni Ranta

2. Keskittymiskyky

Tiedät todennäköisesti aika monta vitsiä, joissa nauretaan miesten putkiaivoille. Tätä yhtä piirrettä eli keskittymiskykyä on pilkattu vuosikymmeniä. Se, että pystyy keskittymään eikä huomioi häiriötekijöitä on nykymaailmassa valtava lahja. Myös suoraviivaisuus ja asioiden loppuun vieminen tuntuvat toisinaan olevan katoava luonnonvara. Sen sijaan, että näitä piirteitä mollattaisiin, niiden arvo voitaisiin nähdä, sillä ne tuottavat arvoa myös lähiympäristölle. Suotavaa olisi, että jokaisen ydinolemusta ja siitä kumpuavia erikoislahjoja arvostettaisiin.

3. Lempeys

On kerta toisensa jälkeen hämmästyttävää, miten lempeitä miehet ovat. Suurin osa kohtaamistani miehistä on valtavan hyväsydämisiä ja haluavat toisilleen hyvää. Lempeys näkyy esimerkiksi siinä, miten tärkeään rooliin oman perheen hyvinvointi nousee keskusteluissa – usein tärkeämpään kuin oma hyvinvointi.

Lempeydestä kumpuaa huomioimista, hyväkäytöksisyyttä ja arvokkuutta, joista taas kumpuaa rauhan tunne, kun miehet kokoontuvat. Kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta tunnen oloni turvallisimmaksi, kun 20 miestä huutaa samassa ringissä. Kun kaikki arvostavat toisiaan, ei ole epäilystä siitä, ettemmekö olisi samalla viivalla.

4. Voima

Voima, etenkin fyysinen, on kokenut inflaatiota viime aikoina. Se on harmi, jos minulta kysytään. Voima on se, mikä on suojellut kyliä ja pitänyt perheen ja heimon turvassa. Voima on se, millä on hankittu ruokaa koko joukolle. Voima on se, millä on suojeltu sitä kaikkea, mikä on tärkeää. Se, ettei voimaa pidetä enää arvossa, saa monet miehet kamppailemaan sitä vastaan. Oma kokemukseni on, että mitä enemmän voimaa ja valtaa omaan kehoonsa tuntee, sitä vähemmän sitä tarvitsee toisille todistella.

Todelliset alfat eivät ole niitä, jotka uhoavat eniten. Todelliset alfat ovat niitä, joiden seurassa koko heimolla on turvallista olla. Tähän on aina liittynyt voima ja viisaus käyttää sitä. Voima onkin enemmän vertauskuvallinen termi kyvykkyydelle pitää itsestä ja toisista huolta. Se on valtava voimavara ja sen vuoksi miesten viikonlopuissa ollaan tekemisissä myös aggressiivisuuden ja voiman kanssa. Kun voiman kanssa on kosketuksissa, se ei tihku ulos holtittomasti arjen väärissä hetkissä.

Teemu Syrjälä | Minska Vieraskynä
Teemu Syrjälä. Kuva | Jouni Ranta

5. Rakkaus ja perhe

Kuinka usein kuulet sanan ”mies ja rakkaus” samassa lauseessa? Ehkä nykyään useammin kuin ennen. Miehet ovat kykeneväisiä rakastamaan, mutta usein heiltä puuttuu roolimalli, joka olisi näyttänyt, kuinka rakastetaan. Niinpä moni meistä vasta opettelee tätä jaloa taitoa. 

Toivottavasti pystyn näillä sanoilla vapauttamaan sinua toteuttamaan itsellesi tärkeitä asioita, joita ei hallitsisi vanhat, rajoittavat kaavat. Saat halutessasi nostaa perheesi ykköseksi, jos se on sinulle tärkeintä. Heimoissa miesten tehtävänä oli suojella joukkojaan naapuriheimolta, petoeläimiltä ja vaaroilta. Nykyään meillä ei juurikaan ole  tätä fyysisen turvan luomisen mahdollisuutta. Kaikki ovat kohtuullisen hyvin suojassa muutenkin. Silloin moni, joka tuntee sisällään kaipuun palvella suurempaa ja suojella kaikista pyhintä, ei välttämättä löydä paikkaansa, missä niin voisi tehdä. Voit edelleen palata tuohon arvokkaaseen, pyhään olemukseen, joka suojelee ja rakastaa.

Minulla se tapahtuu perheen kautta. Pääsen siinä kohtaamaan yhden miehen piilotetuista merkityksen pilareista – vastuun ottamisen rakkaista ihmisistä omalla läsnäolollani ja aidolla persoonallani. Ja omistautumalla noille ihmisille parhaalla mahdollisella tavalla. Epätäydellisenä, mutta silti omistautuen rakastamaan heitä, jotka ovat kaikkein rakkaimpia.

Näytä sinäkin se omalla toiminnallasi ja tee jokaiselle asianomaiselle selväksi, kuinka arvokkaita, pyhiä ja kauniita he ovat. He ovat sen ansainneet. Perhe.

 

Teemu Syrjälä

  • Pohjoisen kasvatti, jolle luonto, luonnonmukaisuus sekä rakkaus tekemiseen ja ilmentämiseen ovat elämäntyö.
  • Kirjoittanut Elinvoimaisen miehen kirjan ja luonut seksuaalisen nautinnon kortit. Järjestä miesten viikonloppuja. 
  • Opiskelun ja tutkimuksen pääpainona on ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi. Teemu pyrkii opettamaan asioita helposti ymmärrettävässä muodossa.
  • Kurkkaa Teemun esittelyvideo täältä.
  • Lue lisää Teemusta teemusyrjala.fi.