Saranda Dedolli: Arjen vastuulliset valinnat, joista olen itsekkäästi hyötynyt

|
Vastuulliset valinnat muuttuvat kestäviksi, kun niistä hyötyy ympäristön lisäksi ihminen itse. Lue vastuullisuusvaikuttaja, sisällöntuottaja ja kirjailija Saranda Dedollin Vieraskynästä, miten istuttaa arkeen ekotekoja, jotka ovat helppoja, halpoja ja ennen kaikkea itselle mielekkäitä.

Kirjoittaja | Saranda Dedolli. Kuvat | Saranda Dedolli

Vain hyöty on pysyvää

Koska minun lisäkseni kaikki muutkin ihmiset miettivät pohjimmiltaan itseään, olen todennut, että paras motivaattori parempiin valintoihin on oma etu. Kimmoke vastuulliseen tekoon voi olla epäitsekäs ja kaukaakin lähtöisin, mutta ajan kuluessa tarvitsemme näyttöä teon hyödyistä myös omaan elämäämme. Vain näin muutos on pysyvää.

Kuinka olen itse hyötynyt?

Teen arjessa lukuisia vastuullisia valintoja, joista itsekkäästi hyödyn. Olen vegaani ja syy ruokavaliooni oli aluksi ympäristön huoli ja eläinten puutteelliset oikeudet. 

En kuitenkaan tiedä, kuinka kauan olisin jatkanut kasvissyöntiäni, jos en olisi huomannut myös seuraavia hyötyjä: kuukaudessa alkoi kulumaan huomattavasti vähemmän rahaa ruokaan, kokkailu olikin aiempaa mukavampaa (tosin se on siltikin välillä pakkopullaa) ja mikä tärkeintä, aloin oikeasti voimaan paremmin. Olin ja olen energisempi ja terveempi.

Pyrkimykseni minimalistisempaan vaatekaappiin alkoi vaateteollisuuden epäkohtien tiedostamisesta, mutta jatkui, kun huomasin, että vaatteiden valitsemiseen kului aamuisin aiempaa vähemmän aikaa. Aloin eri tavalla myös välittämään niistä harvoista puseroista, joita vaatekaapissani oli enää jäljellä.

Tavoitteeni vähentää lentämistä lähti lentoliikenteen saastuttamisesta, mutta lentomatkoista säästetty raha on kerryttänyt mukavasti ASP-tiliä. Itselleni on antoisampaa sijoittaa omaan arkeen kuin lyhyisiin kokemuksiin.

Mainitsin myös sähkönkulutuksen. Sähkön tuotannon ympäristövaikutukset ovat merkittävät, sillä noin kolmasosa Suomen hiilidioksidipäästöistä syntyy sähkön tuotannossa. Mutta onhan myös pienempi sähkölasku oikeasti tosi kiva juttu, sekin on säästöä siihen ASP-tilille. En aio lopettaa saunomista kokonaan, mutta kun saunon harvemmin, saunominen tuntuu joka kerta luksukselta eikä arjen rutiinilta.

Helppoa, halpaa ja kivaa

Lähes kaikissa kohdissa korostuu helppous, rahansäästö ja uudet, positiiviset tunteet. Ekoilu voi olla siis helppoa, halpaa ja kivaa.

Nyt uutta asuntoa sisustaessa olen joutunut pohtimaan tarkasti, mitkä sellaiset hankinnat olisivat sekä ympäristöystävällisiä että käytännöllisiä perheellemme (ja tietysti iloksi silmälle). 

Vastuullisinta olisi tietysti olla ostamatta mitään, mutta tarvitsemme ruokailuryhmän, jota ei edellisessä asunnossa ollut ollenkaan, ja uuden sohvan olohuoneeseen, kun vanha muuttaa lapsen huoneeseen. 

Teen kuitenkin sekä ympäristölle, kukkarolleni kuin hyvin piilossa olevalle sisustusegolleni palveluksen, kun hankin kaikki sisustustavat ajan kanssa maltillisesti. Juuri täydellinen lipasto voi löytyä ajan myötä kierrätyskeskukselta ulkonäöstä tinkimättä.

Myös perheellinen voi päästä helpommalla

On ollut ilahduttava huomata, että myös lapsiperhearki voi olla ekoilun myötä helpompaa.

Vielä viime kuussa asuimme kolmistaan reilu neljänkymmenen neliön kaksiossa, jota oli nopea siivota ja jossa lapsi sai vapaasti häärätä myös silloin, kun vanhempi oli selin. Lapsemme tottui elämän ääniin nukkuessa ja ainoa, mitä meiltä puuttui, oli se ruokapöytä.

Kun tilaa ei ollut loputtomasti, lapsen hankintojakin tuli harkittua huolellisemmin. Emme ostaneet kaikkea, mitä keskustelupalstoilla suositeltiin ja kotona oli vähäisistä neliöistä huolimatta tilaa hengittää.

Tämä on toki myös temperamenttikysymys, mutta koin, että kun lapsellamme oli vähemmän leluja, keskittyi hän pidempään yhteen kirjaan tai leluun kerralla. Äiti sai juoda kahvit aina rauhassa.

Anna aikaa

Anna vastuullisille valinnoille siis aikaa, sillä tulet huomaamaan vielä, kuinka ne valinnat, tavalla tai toisella palvelevat myös sinun arkeasi. On toki ihana huomata, että monien muutos ekologisempaan elämäntapaan lähtee aidosta epäitsekkyydestä mutta älä pidä itseäsi huonona ihmisenä, jos mietit, kuinka hyödyt ekologisuudesta itse.

Ja muista: hyöty se on hyvä mielikin.

 

Saranda Dedolli

  • Vastuullisuusvaikuttaja, sisällöntuottaja ja kirjailija
  • Kirjoittaa Tyhjä ajatus -nimistä hyvän mielen lifestyle- ja perheblogia
  • Vastuullisten brändien mediatoimiston BETTERin perustaja
  • Kirjoittanut tietokirjan Tee maailmasta parempi paikka – Opas vastuullisempiin valintoihin
  • Motto: Usko aina, että jotain hyvää tapahtuu