Maria Varon: Miksi luontoyhteys on meille tärkeä?

||
Tiesitkö, että luonnossa esiintyvät mikrobit edistävät terveyttämme? Maria Varon kertoo vieraskynässämme luonnon vaikutuksesta hyvinvointiimme.

Kirjoittaja | Maria Varon Kuvat | Uzi Varon ja Unsplash 

Kun asiaa tarkastellaan riittävän pienessä mittakaavassa, voimme nähdä, että kaikki elämä riippuu mikrobeista, kuten arkeoneista, bakteereista, hiivoista ja viruksista. Mikrobitutkimus on paljastanut meille, ettei ihmisen ruuansulatus, iho, hengitystiet, immuunipuolustus tai välittäjäaineiden tuotanto toimisi normaalisti ilman mikrobeja. Ne ovat alunperin synnyttäneet kaiken elämän siniselle planeetallemme ja vaikuttavat edelleen siihen, millaiseksi eri elämänmuodot evoluution myötä muovautuvat.

Erilaiset mikrobit pitävät ihmisen – kuten kaikki muutkin elämänmuodot – hengissä ja mahdollistavat myös geenien vaihdon eri lajien välillä. Mikrobien kautta olemme jatkuvassa symbioosissa ympäröivän luonnon kanssa. Moderni länsimainen elämäntapa on kuitenkin vaikuttanut meihin niin, että mikrobiverkosto on muuttunut ja köyhtynyt. Ihmisen kehon mikrobien monimuotoisuus on vähentynyt, ja niin on tapahtunut myös muokkaamassamme ympäristössä, kuten kaupungeissa. 

Kuva | Unsplash

Mikrobiomin tasapaino on avain

Luontoympäristössä elävien mikrobien tärkeä rooli immuunisysteemimme kouluttajana on avautunut entistä enemmän, kun on alettu tutkia, miksi länsimaissa kärsitään poikkeuksellisen paljon erilaisista allergioista ja autoimmuunisairauksista. Onkin huomattu liian steriilin ympäristön saavan aikaan sen, että elintilaa valtaavat yhä enemmän sellaiset mikrobit, jotka lisääntyvät agressiivisesti ja syrjäyttävät tasapainoa tai terveyttä ylläpitäviä lajeja. Mikrobiomiimme pätee sama sääntö kuin muihinkin ekosysteemeihin - mitä monipuolisemmin eri lajeja elää tasapainossa, sitä paremmin koko systeemi voi. Näille nopeasti lisääntyville mikrobeille on siis myös oma tehtävänsä, mutta ne alkavat aiheuttaa ongelmia lisääntyessään hallitsemattomasti.

Kun mikrobiomimme on epätasapainossa, eikä immuunipuolustus saa sopivaa harjoitusta metsissä, karjatiloissa tai luonnonvaraisilla niityillä eläviltä mikrobeilta, kehossamme voi syntyä erilaisia tulehdustiloja ja saatamme kärsiä allergioista tai autoimmuunisairauksista. Elimistömme voi oireilla monin eri tavoin. Esimerkiksi yliherkkyys, iho-ongelmat, masennus, erilaiset suolisto-ongelmat tai lasten käyttäytymishäiriöt ovat ongelmia, joiden taustalla voi osaltaan olla mikrobiomin epätasapaino. 

Kuva | Unsplash

Metsä voi parantaa ihon kautta

Metsistämme löytyy kuitenkin vielä elinympäristöä, joka mahdollistaa tiettyjen luonnon tasapainoa ylläpitävien mikrobilajien säilymisen. Kun metsä kompostoituu, eli kun puiden neulaset ja lehdet tippuvat maahan ja maatuvat, muodostuu humushappoja ja metsämultaa, jossa elää erittäin hitaasti lisääntyviä mikrobeja. Näillä mikrobeilla on kyky ylläpitää elämää ja vahvistaa luontoyhteyttämme, tasapainottaa mikrobiomiamme ja tukea vastustuskykyämme. Kun nämä mikrobit ovat kosketuksissa ihoomme, ihon tunnistusmekanismit, jotka ovat osa immuunisysteemiä, reagoivat ja lähettävät signaalin eteenpäin verenkierron välityksellä myös kehon muille alueille. Tämän seurauksena elimistö toimii tasapainoisemmin ja tulehdus kehossa vaimenee.

Olen jo muutaman vuoden ajan saanut ilon olla mukana tuotekehitysprojektissa, jossa suomalaisten yliopistojen kehittämää mikrobiuutetta, “metsäpölyä”, lisätään voiteisiin. Reconnecting Nature™ -mikrobiuute tukee tutkitusti elimistön mikrobiomia ja vastustuskykyä ihon kautta käytettynä; se on kuin supermetsä. Kehittämämme tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja ne sisältävät korkealaatuisia luomuraaka-aineita, jotka tukevat metsäpölyn vaikutusta. Jopa päivittäinen luontoyhteys on ihmisen hyvinvoinnille elintärkeää, mutta joka päivä on vaikea etenkin kaupungissa päästä metsään. Moi Forest -tuotteemme ovatkin metsäkylpy niille päiville, kun luontoon ei itse pääse.

Tutkimuksia aiheesta:

https://www.futuremedicine.com/doi/10.2217/fmb-2017-0286

https://advances.sciencemag.org/content/6/42/eaba2578 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28165640/ 

 

Maria Varon

  • Estenomi sekä luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon kouluttaja ja luennoitsija. Elävä iho -kirjan kirjoittaja ja Moi Forest -brändin tuotesuunnittelija. 
  • Maria on työskennellyt vuodesta 2007 kokonaisvaltaisen ihonhoidon ja luonnonkosmetiikan parissa sekä toiminut alan asiantuntijana. Pitkä kokemus ja työskentely alan huippujen kanssa on tuonut näkemystä erilaisten iho-ongelmien hoidosta ja siitä, miten isossa roolissa ihomme toimii osana immuunipuolustusta. 
  • Kokonaisvaltaisempi ymmärrys auttoi Mariaa aikuisiällä pääsemään eroon allergioista ja näkemään sen, ettei luonto ole syynä yliherkkyyksiin vaan sitä vastaan toimiminen. Omien lasten kohdalla hän on osannut tehdä toisenlaisia ratkaisuja, eikä herkkyyden ole tarvinnut olla heille toistaiseksi taakkana. Marian motto onkin “herkkyys ei ole rasite, vaan se voi olla voimavara.”

Tutustu Moi Forest brändiin www.moiforest.com