Kirjoittaja | Maaretta Tukiainen. Kuva | iStock
Tunteita, tuoksuja ja hyvää mieltä. Muun muassa näin kuvaili eräs tuttavani joulun tunnelmaa. Samaan hengenvetoon hän lisäsi, että toivotun tunnelman hinta oli kuitenkin yleensä aika kova: stressiä, säätämistä ja venymistä, riitaakin.
Miksi? Mielestäni syy tähän on se, että monella meistä on päässään jokin ihannekuva täydellisestä joulun hetkestä, jota tavoittelee. Pidämme tuosta kuvasta kiinni kynsin ja hampain, vaikka kokemuksesta tiedämme, että se ani harvoin toteutuu. Mikä avuksi?
Jos haluat välttää jouluturhautumisen, kokeile soveltaa jouluun minimalismin periaatetta.
Minimalismin juuret
Minimalismi on uusvanha elämänasenne, jonka ytimessä on ajatus vähemmän on enemmän. Sen juuret ovat maailman vanhimmissa filosofisissa perinteissä ja maailmankatsomuksissa. Esimerkiksi askeesin harjoittaminen on minimalismia.
Viime vuosina minimalismi on läpäissyt suurimman osan arjen eri alueista. On ravinto-, sisustus- ja tavaraminimalismia ja ajatuksen soveltamista matkailuun, työntekoon ja luomiseen.
Kaikkien näiden ismien ytimessä on periaate, että asioita voi ja kannattaa karsia, sillä se lisää selkeyttä. Ennen kaikkea minimalismi vahvistaa merkityksen tunnetta.
Kun haluat luoda minimalistisen joulun, toimi näin:
1. Kiteytä joulun ydin
Aloita pohtimalla, mitä joulu sinulle merkitsee. Mikä joulussa on kaikkein tärkeintä? Mitä ilman joulu ei olisi joulu?
Joulua on helppo harhautua ajattelemaan joko perinteiden tai muiden ihmisten toiveiden kautta. Mutta kun me on aina tehty niin! Tai: Jos sinä et leivo piparkakkuja, minä en saa kiinni joulun tunnelmasta.
Perheen joulun vietossa olennaista on toki toiveiden yhdistäminen, mutta miksi ei se, joka valmisteluista käytännössä vastaa, olisi oikeutettu luomaan joulusta ainakin jossain määrin sellaisen kuin itse tahtoo?
Olipa joulun ydin sinulle lepo, ihmissuhteiden vahvistaminen tai reipas ulkoilmailmaelämä, nosta se myös valmisteluita ohjaavaksi ajatukseksi, jonka mukaan toimit. Muista että usein se, mitä tavoittelee, on jokin tunne. Mitä tunnetta haluat siis tulevana jouluna ja siihen laskeutuessasi kokea?
2. Karsi turha
Kun tiedät, mitä haluat, voit myös helposti karsia pois turhan. Tässä auttaa joulun not to do –lista. Kerää siihen kaikki ne asiat, jotka eivät tue tavoitettasi.
Ole rohkea. Voit myös laittaa laatimasi listan esille, niin että perheen muut jäsenet näkevät sen. Tärkeintä että itse muistat, mitä tavoittelet.
Jos haluat leipoa, pohdi, montako eri leivostyyppiä tarvitaan ja mistä voit rauhassa luopua. Sovella karsimista eri valmisteluihin: siivoamiseen, koristeluun, lahjojen hankkimiseen.
Huomaat, että paljon vähemmistäkin aineksista saa myös luotua hyvän joulun. Mitä enemmän karsii, sitä tärkeämmäksi tulee se, mikä jää jäljelle.
3. Luo selkeä suunnitelma
Joulukuun viikot hujahtavat ohi todella helposti. Samalla hujahtavat myös hyvät aikomukset valmisteluiden suhteen. Kannattaa siis laatia selkeä suunnitelma, miten ne aikoo hoitaa.
Yksi ohjenuora on valita asia per viikko ja keskittyä siihen. Siis tehdä yhdellä viikolla järjestelyä ja siivoamista, rakentaa toisella tunnelmaa ja keskittyä kolmannella viikolla muistamisiin. Esimerkiksi.
Valitse omat teemasi ja keskity, niin saat enemmän aikaan. Ehkä kaikkein tärkeintä on kuitenkin muistuttaa itselleen päivittäin, mitä asioita ei tee lainkaan ja mitkä voisi tehdä joku muu.
4. Yksinkertaista asiat
Kun olet päässyt karsimisessa vauhtiin, alat huomata, että olokin tuntuu selkeämmältä. Yhtäkkiä sinulla on enemmän tilaa ja aikaa keskittyä siihen, millä on oikeasti merkitystä.
Voit lisää karsimisen kerrannaisvaikutusta yksinkertaistamalla kaikkea, mitä olet valinnut tekeväsi. Jos kuusi oli ennen täynnä erivärisiä ja –tyylisiä koristeita, mitä jos tänä vuonna ripustaisitkin siihen vain valosarjan, et muuta? Tai pitäytyisit yksinkertaisissa koristeissa, jotka kaikki olisivat samaa materiaalia ja väriä?
Myös lahjojen antamista voi yksinkertaistaa. Sopikaa, miten läheisten kesken toimitte. Voitteko jättää lahjat antamatta? Voitteko sopia, että jokainen saa vain yhden lahjan, johon osallistuu useampi? Voitteko antaa lahjaksi vain asioita, joilla on merkitystä: elämyksiä, palveluita, uuden oppimista?
Yksinkertaistaminen vahvistaa asioiden merkitystä.
5. Nauti matkasta
Sen sijaan, että keskittyisit jonkin tietyn yksittäisen hetken täydellisyyden rakentamiseen, mitä jos soveltaisitkin jouluvalmisteluihin matkalla olemisen mielikuvaa? Tätä kautta varmasti myös paine lopputuloksesta vähenee ja itse matkasta tulee huomattavasti rennompi.
Hyvä joulumieli ei siten olisikaan vain jouluaattoon kiteytyvä asia, vaan laajempi ajattelutapa, jossa joka päivä voi pysähtyä miettimään, millä oikeasti on merkitystä.
Tove Jansson on sanonut: ”Mitä pienempi on, sitä isompi joulu tulee.”
Olen samaa mieltä. Ehkä viime kädessä joulu onkin mielen kuva. On meistä itsestämme kiinni, millaisena sen näemme, miten siihen laskeudumme ja ennen kaikkea: mikä on meille tarpeeksi.
Maaretta Tukiainen
- Kirjoittaja on kirjailija, muutosvalmentaja ja puhuja.
- Maarettan viimeisin kirja Tärkeintä tänään. Näin saat vähemmällä enemmän (Tuuma, 2019) käsittelee minimalismia ja merkityksellistä elämää. Löydät lisätietoa kirjasta täältä.
- Seuraa Maarettan ajatuksia elämästä somessa:
IG @maaretta.tukiainen
FB@MaarettaTukiainenOfficial
IN @Maaretta Tukiainen
TW @Maaretta