Kirsi Salo: Onnellisten Ihmisten Kylä

||||||||
Entä jos joukko ihmisiä eläisi harmoniassa luonnon ja toistensa kanssa pienessä kylässä? Lue Kirsi Salon kirjoitus Onnellisten Ihmisten Kylästä.

Kirjoittaja | Kirsi Salo. Kuvat | Kirsi Salo.

Tässäpä visio:

Joukko ihmisiä elää harmoniassa luonnon ja toistensa kanssa pienessä kylässä.

He ovat kultivoineet monia perinteisiä ja moderneja kykyjä, joilla he kasvattavat omavaraisuuttaan niin ruoassa kuin teknologiassa. Suuri osa elämiseen tarvittavista tarvikkeista ja resursseista tehdään kyläläisten keskuudessa. Se on mahdollista, koska kaikenlainen materialismi on karissut ja tarpeet ovat pienet. Minimalistinen elämäntapa on kasvanut samaa tahtia kuin hyvä olo asukkaiden sisällä. Vaihdanta, yhdessä oppiminen ja naapurien auttaminen on sosiaalisen elämän vakaa ja pettämätön pohja. Ilo ja nauru hioo asukkaita yhteen. Lapset opettavat aikuisia siinä kuin aikuiset mentoroivat lapsia heitä kiinnostavissa asioissa. Tasaveroisuus ja rauha ovat ohjaavia arvoja. Kylä hengittää myös vahvasti ulos ja on integroitunut ympäröivään maailmaan ja naapureihinsa. Yhteisöllinen ajattelutapa ja auttamisen ja vaihdannan periaatteet ulottuvat koko kuntaan. Ilmassa leijailee turvan ja merkityksen aromi.

Kuva | Kirsi Salo

Veikkaan, että teksti sai sinut painumaan hieman pehmeämmin tuoliisi, kehosi koki rentoutta ja mielesi rauhoittui. Ihminen tuntee sisällään, mikä on tämän meidän lajimme luontainen elintapa. Yhteisöllisyys, luontoyhteys ja omavaraisuus. Oravanpyörässä loputon juokseminen laskujen maksamiseksi, vieraat naapurit, hylätyt sukulaiset, peleihinsä ääreen unohdetut lapset ja addiktioiden kautta rentoutuminen ovat väärä suunta maailmallemme.

Lukemasi teksti luontoyhteyden kylästä ei ole enää utopiaa vaan visio, joka on noussut monen ihmisen sydämessä niin vahvasti, että siitä on tulossa todellisuutta. Todellisuutta niille, jotka niin valitsevat. Tekevät sen rohkean hypyn sielunsa patistamina. Näin on käynyt myös minulle.

Onnellisten Ihmisten Kylä

Sain oman visioni tällaisesta Kylästä vajaa vuosi sitten syksyllä 2020. Se tuli odottamatta ja ilman tilausta. Kylmien väreiden ja nimen kera. Onnellisten Ihmisten Kylä. Näin sen valmiina, taloineen ja asukkainen päivineen metsän keskellä ja ihastuin. Se tulisi olemaan kylä, jossa yhdistyy yhteisöllisyys ja autonomia. Jokaisella olisi oma talo ja elinpiiri. Kasvihuoneet, kanat ja ruokametsä. Yhdessä tekemisen yhteisöllisyys nousee vapaaehtoisuudesta. Halusta tehdä asioita yhdessä mieluummin kuin yksin. Silloin kun se kullekin sopii, niiden kanssa jotka valitsee. Yhteisöllisyys ei ole pakollista erilaisten yhteisten taloudellisten sitoumuksien tai aikapankkijärjestelmien kautta.

On selvää, että käskyttäminen ja pakko ovat tulleet ihmiskunnan matkalla tiensä päähän. Onnellisten Kylässä kaikki perheet ovat vapaita. Ei ole muita sidoksia kuin niitä, joita haluaa luoda kussakin hetkessä.

Luomisvoima on aikamoinen assetti. Sitä minulle taas kerran annettiin tämän vision toteuttamiseksi. Alle vuosi on kulunut ja olen jo hankkinut maat, muuttovalmiita perheitä, arkkitehdit ja talorakentajat, muutamia tärkeimpiä tekijöitä mainitakseni. Tontit on lohkottu metsämaisemaan järven rannalle, tiet on suunniteltu ja rakennettu ja ruokametsän ensimmäiset istutuksetkin jo tehty. Olen istunut, juossut, ja ajanut hiki otsalla lukemattomia tunteja visioni äärellä, lähes kaiken muun unohtaen. Välillä katson kiireideni alta ylös ja kysyn, miksi tämä visio nyt minulle annettiin tehtäväksi. Pitäisi omia töitäkin tehdä. Ja sitten jatkan taas.

Ja tässä sitä ollaan, muutaman sitoutuneen perheen kanssa. Juvasta on tulossa uusi kotipaikkamme ja olemme valmiita nostamaan taloja harjaan. Jos luoja suo, ensimmäiset perheet saavat kotinsa valmiiksi jo tälle talvelle, viimeistään ensi kesälle. Tähän tahtiin tarvitaan vähän jo yläkerran herrankin apua, mutta sitä näyttää piisanneen tähän asti riittämiin. Yksi ohjaavista arvoistamme on yhdessä tekeminen ja kaikki apu otetaan vastaan. Tämä hanke on meidän kaikkien yhteinen, jotka jaamme saman vision. Visio Onnellisten Ihmisten Maailmasta.

PS. Voit seurata hankkeen etenemistä jatkossa täältä blogista. Lisätietoa myös onnellistenkyla.com sekä Instagramista @onnellistenkyla.

Kuva | Kirsi Salo