|||Jukka Kurttila|Vieraskynä Jukka Kurttila|Jukka Kurttila|Minska Vieraskynä Jukka Kurttila|

Jukka Kurttila: Jätetään Noelille terve maapallo

Kirjoittaja | Jukka Kurttila. Kuva | Jukka Kurttila

Omat tuntemukset vanhenemisesta nousivat lähes pelkona mieleeni – näin jo itseni eläköitymässä, popsimassa Sisu-pastilleja ja kertaamassa kaikille samoja vanhoja juttuja uudestaan ja uudestaan. Menikö elämäni ohi näin nopeasti, juurihan hengailin viikonloppuisin steissillä nuoruuden voimissani?

“Minulle syntyi tyttärenpoika tämän vuoden toukokuussa. En edes voinut kuvitella minkälaisen tunnemyrskyn tuo pieni ihme pystyisi saamaan minussa aikaan.” 

Mutta eihän se onneksi jäänyt ainoaksi tunteeksi. Ja hetkessä mieleni täyttikin rakkaus, ilo ja kiitollisuus. Kun otan Noelin syliin tunnen myös lähes kosmisen yhteyden vuosisatojen taakse kun energiat siirtyvät minulta Noelille ja päinvastoin. Meillä on yhteys, jota on turha yrittää selittää. Se syntyi heti ja se tulee kestämään ikuisesti. 

Noelin syntymä herätti minussa myös vihan, joka liittyy aikalaisten vimmaan tuhota itseään ja maapalloa. Elämme välinpitämättömyyden aikakautta, jota on jatkunut jo aivan liian pitkään ja nyt on merkkejä siitä, että välinpitämättömyyden määrä on mielumminkin kasvamassa kuin vähenemässä. Mitä jätämme Noelille perinnöksi?

“Kun otan Noelin syliin tunnen myös lähes kosmisen yhteyden vuosisatojen taakse kun energiat siirtyvät minulta Noelille ja päinvastoin. Meillä on yhteys, jota on turha yrittää selittää. Se syntyi heti ja se tulee kestämään ikuisesti.” 

Välinpitämättömyys on nyky-yhteiskunnan pahin kulkutauti ja vitsaus. Siihen ei ole olemassa rokotteita eikä edes tehohoito auta siihen. Se on levinnyt kaikkiin yhteiskuntaluokkiin sekä yhteiskuntiin. Se ei erottele kehitysmaita länsimaista eikä talouseliittiä työttömistä. Välinpitämättömyys on levinnyt poliitikoista anarkisteihin ja kansalaisista järjestöihin. Kaikki ovat altistuneet ja sairastuneet siihen ja suurin osa meistä kuolettavasti. Sairauden levinneisyys ja sen vaikea hoidettavuus tekevät asiasta pelottavan. Onko sittenkin niin, että seuraavien sukupolvien kohtaloksi ei muodostukaan covidit ja sarsit vaan välinpitämättömyys. 

 “Välinpitämättömyys on nyky-yhteiskunnan pahin kulkutauti ja vitsaus. Siihen ei ole olemassa rokotteita eikä edes tehohoito auta siihen. Se on levinnyt kaikkiin yhteiskuntaluokkiin sekä yhteiskuntiin. Se ei erottele kehitysmaita länsimaista eikä talouseliittiä työttömistä.“

Vieraskynä Jukka Kurttila
Kuva | iStock

Emme välitä edes kaikista pyhimmästä eli elämästä itsestään. Välitämme omasta ja aivan lähimpien elämästä, mutta siitäkin vain kivan fiiliksen ja tavaran tuoman onnellisuuden näkökulmasta. Olemme hukanneet lähes kokonaan elämän kunnioittamisen taidon. Emme enää ajattele valinnoissamme, mitä valintamme tekevät omalle tai muiden elämälle. Kaikki pitää saada nyt heti ja piittaamatta muille koituvista seurauksista. Olemme valmiita lyhentämään maapallon sekä muiden ihmisten elämää, jotta saamme maksimoitua oman hyvän fiiliksemme. Se panee vihaksi. Miksi meillä aikalaisilla on oikeus tuhota muiden elämää nyt ja tulevaisuudessa? Miksi meillä aikalaisilla on oikeus viedä Noelilta oikeus hyvään maapalloon? 

“Miksi meillä aikalaisilla on oikeus tuhota muiden elämää nyt ja tulevaisuudessa? Miksi meillä aikalaisilla on oikeus viedä Noelilta oikeus hyvään maapalloon?“ 

Miten tuomme kulutusvalintojen ja – käyttäytymisen keskiöön elämän ja maapallon kunnioittamisen? Aikaa ei ole paljoa sillä tukehdumme nopeammin kuin arvaammekaan omaan ahmimiseemme ja omaan paskaamme. Tehdään edes päätös siitä, että muutetaan joka kolmas valintamme tiedostetun vastuulliseksi eli käynnistetään 1/3-liike. Luulen, että se ei ole vaikeaa mutta sillä olisi jo valtava vaikutus elämälle. Me olemme itse valinta, sitä ei tee oikein kukaan muu meidän puolesta. Eli valinta ja liike olet sinä.

“Tehdään edes päätös siitä, että muutetaan joka kolmas valintamme tiedostetun vastuulliseksi eli käynnistetään 1/3-liike. Luulen, että se ei ole vaikeaa mutta sillä olisi jo valtava vaikutus elämälle.” 

Lue lisää inspiroivia vieraskyniä