Johannes Hatsolo Hattunen: Positiivisen asenteen anatomia

|
Kuinka positiivinen asenne voi auttaa matkalla tavoitteisiin? Ota käyttöön positiivisen asenteen voima ja pysäytä negatiivisten ajatusten kierre askel askeleelta. Suomeen Training For Warriors -kuntosalikonseptin rantauttanut, maailmalla menestynyt breikkari ja motivaatiopuhuja Johannes “Hatsolo” Hattunen kertoo 4 askelta, miten.

Kirjoittaja | Johannes Hattunen. Kuva | Johanna Rontu

Oletko koskaan ihmetellyt, miksi moni menestyy ja etenee urallaan, mutta jostain syystä oma elämäsi junnaa paikallaan? Oletko koskaan eksynyt pyörittelemään ajatusta, että osaamistasi ei arvosteta tarpeeksi ja ansaitsisit enemmän? Edelliset ajatukset ovat varsin yleisiä, mutta vaarallisia henkilökohtaisen kasvun kannalta. Ne jumittavat kehityksen ja pahimmillaan aiheuttavat negatiivisen kierteen, josta irti pääseminen voi viedä vuosia. Olen itsekin kamppailut samojen negatiivisten ajatusten kanssa. Ne eivät kuitenkaan palvelleet pyrkimyksiäni valloittaa maailmaa tanssin avulla. Siksi haluankin avata sinulle, mitä positiivinen asenne konkreettisesti tarkoittaa.

Aloitin breikkaamisen (breakdance) parisenkymmentä vuotta sitten Jyväskylässä. Vaikka laji olikin omasta mielestäni supercool, ei se varsinkaan opettajien mielestä ollut kovinkaan järkevää ajanvietettä. Ylä-asteella meitä alettiin kutsumaan breikkitiimiksi. Pukeuduimme eri tavalla kuin muut, vietimme välitunnit tanssien ja kamppailimme ennakkoluuloja vastaan. Paikallisella monitoimitalolla vahtimestarit häätivät meidät lähes poikkeuksetta pyörimästä oikeiden urheilijoiden tieltä. Yhteisön vastarinta kuitenkin lähensi meidän porukkaa ja oli ensiarvoisen tärkeää kehityksemme kannalta.

Olimme sinnikkäitä treenaamaan ja vuosien kuluessa taitomme kehittyivät. Aloimme pärjäämään Suomessa ja Euroopassa. Kokoonpanokin päivittyi ja mukana olivat ne, jotka halusivat pärjätä myös maailmalla. Hypätään vuoteen 2006 ja hetkeen, jolloin voitimme ryhmäni Flow Mo:n voimin Rock Steady Anniversaryn New Yorkissa. Tuo voitto mullisti meidän kaikkien elämän ja päivän ajan elimme unelmaamme – olimme parhaita maailmassa.

New Yorkin reissulta mukaan tarttui neljä maailman kovimmissa tanssiringeissä testattua oppia, jotka muodostavat perustan yritysvalmennuksilleni. Puhun positiivisen asenteen anatomiasta, joka kuuluu seuraavasti:

Johannes Hattunen. Kuva | Johanna Rontu

1. Ilmesty paikalle

Positiivisen asenteen ensimmäinen kohta on niin yksinkertainen, että se jää usein tekemättä. On uskomattoman helppoa feidata treenit, perua tapaaminen, jättää hyvä tilaisuus väliin tai kadota massaan pelon takia. Se, että ilmestyt säännöllisesti paikalle on kuitenkin kaikkein tärkein yksittäinen osatekijä onnistumisen kannalta. Meillä ei koskaan ollut valmentajaa asettamassa aikatauluja tai henkilöä vahtimassa tekemisiämme. Siitä huolimatta treenasimme vähintään kerran päivässä, joskus jopa useammin. Vaikka rakastin tanssia, ei minuakaan aina huvittanut harjoitella. Koin kuitenkin vastuuta meidän jengistä ja tiesin, että panokseni on tärkeä jokaisen ryhmän jäsenen kannalta. Ryhmämme keskinäinen arvostus ja luottamus auttoi meitä kasvamaan tanssijoina sekä ihmisinä. Filosofi Esa Saarista lainaten, vain luottamuksen kautta on yhteisön mahdollista nousta korkeammalle tasolle.

2. Tee parhaasi

Oletko tullut paikalle suorittamaan vain pakollisen ja laskemaan minuutteja vai pyritkö todella tekemään parhaasi? Aika kuluu kaikilla kyllä samaa tahtia, mutta harva sitoutuu tai edes pystyy käyttämään sitä tuotteliaasti. Mikäli notifikaatiot, puhelut tai sähköpostit jatkuvasti tappavat flown ja keskeyttävät ajattelun, olemme kaukana optimaalisesta. 

Toinen ongelma on ihmisten jaksaminen ja hyvinvointi. Harva on oikeasti siinä fyysisessä tai henkisessä kunnossa, että voisi tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tasolla. Omasta jaksamisesta huolehtiminen pitäisi olla keskiössä. Valitettavasti se on kuitenkin ensimmäinen asia, mikä lakaistaan maton alle paineiden ja kiireiden kasvaessa. Jos sinulla ei ole aikaa itsellesi nyt, on sinun syytä varata kalenteristasi aikaa sairastaa myöhemmin.

3. Ole hyvä tyyppi

Itsestäänselvyys, joka mielestäni jää aivan liian vähälle huomiolle. Ymmärrän kyllä, että stressi kuormittaa ja aiheuttaa kireyttä, mutta omaa pahaa oloa ei ole tarpeen purkaa huonona käytöksenä naapurin niskaan. Meidän ei tarvitse alistua impulssiemme vietäväksi.

Ihmisolentoina meillä on mahdollisuus tietoisesti valita miten reagoimme, käyttäydymme ja katsomme maailmaa. Tämä tietysti vaatii harjoittelua, voimavaroja ja vastuunottoa omasta itsestä.

4. Hymyile

Ainutlaatuinen ja valloittava hymysi syttyy kuin itsestään, kun harjoitat positiivisen asenteen kolmea ensimmäistä kohtaa päivittäin. Jos taas tyystin päätät sivuuttaa kaiken edellisen, saattaa hymyn ja meille kaikille tärkeän elämänilon löytyminen vaikeutua huomattavasti.

Moni lukija varmasti kaipaa positiivista muutosta omaan elämäntilanteeseensa tälläkin hetkellä. Lopputilin ottaminen tai parisuhteen vaihtaminen ei kuitenkaan ratkaise yhtäkään ongelmaa niin kauan, kuin oma asenne pysyy samanlaisena. Haastankin sinua ennen kaikkea katselemaan maailmaa uudessa valossa, sillä levein ja kestävin hymy löytyy vasta, kun teet päivityksen ihmisen tärkeimpään käyttöjärjestelmään - omaan ajatteluusi.

Asennetta vuoteen 2021!

-Hatsolo

 

Johannes Hattunen

  • Motivoiva monialataituri – maailmalla menestynyt breikkari ja motivaatiopuhuja
  • Yrittäjä – rantauttanut Suomeen suositun Training For Warriors -kuntosalikonseptin
  • Kirjoittanut kirjan “Hatsolo – Elämä Breikkarin Silmin”
  • Ammatillinen motto: ILO – Innostu, Luo, Onnistu