Uunibataatti mantelifetalla

|
Uunibataatti mantelifetalla on lohturuokaa – tai siis luksusruokaa. Mantelifeta valmistetaan itse ja makuina kohtaavat bataatti, kikherneet ja korianteri.

Mantelifeta

150g manteleita 2,5 dl vettä 1,5 rkl sitruunamehua 3 rkl oliiviöljyä 1,5 tl suolaa 1 valkosipulin kynsi

Mausteiset kikherneet

1 tlk kikherneitä valutettuna (tai sama määrä kuivattuja kikherneitä* liotettuna ja keitettynä) 0,5-1 tl suolaa rouhaisu pippuria 1 tl paprikajauhetta 1 tl valkosipulijauhetta 2 rkl oliiviöljyä ripaus cayennepippuria tai currya

Uunibataatit

2 pientä tai keskikokoista bataattia suolaa ja pippuria oliiviöljyä

Reseptin kirjoittaja | Feel Good Kitchen

Valmistusohjeet

Mantelifeta valmistetaan itse. Mantelifetaa voi käyttää ruuanlaitossa oikean fetan tapaan, tosin se ei sula kuumennettaessa. Sen maku on herkullisen suolainen ja koostumus mureneva.

Mantelifetan valmistamisessa menee kaksi päivää (luit oikein), mutta lopputulos on sen arvoinen.
Ensin manteleita liotetaan yön yli. Voit käyttää joko kuorellisia tai kuorettomia manteleita, mutta kuorettomilla saa kauniimman lopputuloksen.
Yön yli lionneet pähkinät blendataan ja koko mantelijuustotaikina kaadetaan liinan sisään, kääritään palloksi ja annetaan valua jääkaapissa siivilän läpi toisen yön yli. Seuraavana aamuna juusto on valmis paistettavaksi, jonka jälkeen se sitten jäähdytetään ja sitä voi viimein nauttia.

Suolainen feta menee yksiin makean paahdetun bataatin kanssa niin, että muu maailma unohtuu ympäriltä. Päälle vielä protskua ja makuja mausteisen kikherneiden muodossa ja raikkautta korianterista. 

Mantelifeta

  1. Liota manteleita runsaassa vedessä yön yli.
  2. Valuta huuhteluvesi pois ja blendaa mantelit muiden ainesten kera tehosekoittimessa tasaiseksi. Tarkista, että olet lisännyt riittävästi suolaa (tärkeää).
  3. Aseta siivilä suuren kulhon päälle, ja aseta siivilän päälle puhdas keittiöliina tai harso. Kaada mantelijuustotaikina siihen varovasti ja kääri palloksi. Solmi nyytti kiinni esimerkiksi kuminauhalla tai hiuskiinnikkeellä ja aseta jääkaappiin yön yli. Näin ylimääräinen neste valuu pois allaolevaan kulhoon ja juuston koostumuksesta tulee oikea.
  4. Seuraavana päivänä kuumenna uuni 200 asteeseen. Avaa juustonyytti varovasti ja kumoa juusto leivinpaperin päälle. Paista uunin keskiosassa n. 40 minuuttia tai kunnes kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä mielellään ainakin tunnin ajan ja nauti. Säilytä jääkaapissa suljetussa rasiassa.

Mausteiset kikherneet

  1. Sekoita mausteet ja öljy keskenään kulhossa. Lisää joukkoon valutetut kikherneet ja sekoittele huolellisesti. Kaada leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ja paista uunissa 175 asteessa noin 20 minuutin ajan välillä sekoitellen. Valmiit kikherneet ovat rapsakoita ja kauniin rusehtavia.

Uunibataatit 

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese bataatit ja poista veitsellä isoimmat kolhut tai tummat kohdat. Halkaise pieni bataatti pituussuunnassa kahtia. Isommat bataatit kannattaa halkaista ja sen jälkeen vielä puolittaa.
  2. Asettele lohkot leivinpaperille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja paista 30-40 minuutin ajan, tai kunnes haarukalla kokeiltaessa kypsiä. Rouhi päälle pippuria ja suolaa maun mukaan.
  3. Kasaa luksusateria murustamalla kypsien bataattien päälle mantelifetaa ja ripottelemalla kikherneitä sekä tuoreita yrttejä. Korianteri tai persilja sopivat erinomaisesti!
 

Vinkkejä valmistukseen

Mantelifetassa menee 2 päivää kaikkine liotuksineen, aktiivista työaikaa n. 30 min. Bataateissa ja kikherneissä ja aterian kasaamisessa n. 1.5h.