Porkkala- ja yrttilevite kauraleivälle

Annoskoko6+6
Valmistusaikaesivalmistelu 2 h-24 h, valmistus n. 30 min
Kaupallinen yhteistyö: Vaasan
Porkkala- ja yrttilevite kauraleivälle
Porkkala on hyvää sellaisenaan, mutta taipuu myös ihanaksi levitteeksi. Tee kerrallaan useampi erä, sillä se säilyy jääkaapissa useita päiviä. Yrttilevite antaa vapauden olla luova ja kerää sopiva kokoonpano makuja vaikka omasta puutarhasta - vihreää saa olla reilusti!

Porkkalan keitinliemi

1 litra vettä 1,5 rkl haluamaasi sokeria* 1 rkl suolaa*

Porkkalan marinadi

0,5 tl savuaromia 1 tl valkoviinietikkaa tai omenasiiderietikkaa* 1 rkl öljyä* 0,5 tl suolaa* 0,25 tl haluamaasi sokeria*

Porkkalalevite

250 g paksua kaurapohjaista jogurttia** Runsas nippu tilliä ja kevätsipulia 1 valkosipulin kynsi 2 rkl sitruunamehua* ¼ tl mustapippuria*

Yrttilevite

250 g kauratuorejuustoa 0,5 dl paksua kaurapohjaista jogurttia** ¼ ruukku persiljaa ¼ ruukku tilliä runsas nippu kevätsipulia Muutama mintunlehti 2 valkosipulin kynttä ¼ tl suolaa

Kaupallinen yhteistyö | Vaasan

Valmistusohjeet

Porkkalalevite:

  1. Kuori porkkanat ja siivuta kuorimaveitsen avulla ne ohuiksi suikaleiksi.
  2. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon sokeri ja suola.
  3. Nosta porkkanasiivut kattilaan, sulje kansi ja käännä levy pois päältä.
  4. Anna porkkalan tekeytyä 10-15 min. Tarkista koostumus maistamalla, porkkanan tulisi olla pehmeää, mutta sen ei tarvitse muuttua mössöksi.
  5. Sekoita marinadin ainekset keskenään kannelliseen rasiaan.
  6. Valuta porkkana siivilässä ja siirrä marinadiin.
  7. Laita kansi tiivisti kiinni ja kääntele rasiaa niin, että porkkala on tasaisesti marinadin peitossa.
  8. Anna maustua yön yli tai vähintään pari tuntia.
  9. Sekoita porkkala levitteen muihin aineksiin ja tarjoile.

 

Yrttilevite:

  1. Hienonna yrtit saksilla tai veitsellä hienoksi silpuksi.
  2. Murskaa valkosipulin kynnet.
  3. Sekoita kauratuorejuusto ja turkkilainen jogurtti yrttien sekaan.
  4. Aseta jääkaappiin maustumaan noin 15-20 min ajaksi.

Vinkkejä valmistukseen

**Mikä tahansa vegaaninen jogurtti tai majoneesi käy. Kauratuorejuusto on usein melko paksua, ja tämän tarkoitus on tehdä koostumuksesta pehmeämpää ja helpommin levittyvää.