Itse tehdyt donitsit tekevät juhlan! Nämä vegaaniset ja gluteenittomat donitsit valmistuvat helposti uunissa myös ilman donitsipeltiä. Kurkkaa myös kuorrute, joka toimii ilman tomusokeria. Herkkuhetki alkakoon!
Donitsit:
2,5 dl kasvimaitoa 1 tl omenaviinietikkaa* 3,5 dl kaurajauhoja** 0,5 dl kaakaojauhetta 1/2 tl soodaa 1/2 tl leivinjauhetta 1/2 tl suolaa 3 rkl vaahterasiirappia tai agavesiirappia 1 dl kookossokeria 0,5 dl kaurafraichea tai paksua kasvipohjaista jogurttia 0,5 dl oliiviöljyä 1 tl aitoa vaniljaaVaalea kuorrute:
1 dl cashewpähkinävoita*** 1 dl kookosöljyä 0,75 dl vaahterasiirappia tai agavesiirappiaSuklaakuorrute
100 g laadukasta tummaa suklaataMuut haluamasi koristeet
Kaupallinen yhteistyö | Vaasan
Valmistusohjeet:
Donitsit:
- Mittaa omenaviinietikka kasvimaitoon ja siirrä sivuun. Tämä saa tekeytyä kunnes valmistat muun taikinan.
- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja ota donitsipelti valmiiksi tai valmistele muffinssivuoat.
- Siivilöi kuivat ainekset kulhoon ja sekoita huolella keskenään.
- Ota kasvimaito-omenaviinietikka seos ja lisää siihen siirappi, kookossokeri, kaurafraiche, oliiviöljy ja vanilja.
- Sekoita ainekset keskenään ja anna taikinan levätä muutaman minuutin verran sillä aikaa, kun öljyät donitsipellin oliivi- tai kookosöljyllä.
- Lusikoi taikina donitsipellille ja koputa muutaman kerran pöytää vasten, jotta ilmakuplat nousevat pois ja taikina levittyy tasaisesti. Siirrä uuniin.
- Paista 12min. Anna jäähtyä hetken ennen kuin kopautat donitsit pois pellistä. Hyvin öljytystä vuoasta ne irtoavat hyvin kuumanakin, joten saat pellin nopeasti käyttöösi uutta erää varten.
- Jos teet donitsit monessa erässä käyttäen yhtä peltiä, pese se huolellisesti välissä ja öljyä uudestaan.
- Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.
Vaalea kuorrute
- Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi. Voit tehdä tämän myös käsin, mutta sileämmän lopputuloksen saat tehosekoittimessa.
- Jos kookosöljy oli aivan sulaa, anna kuorrutteen levätä hetken jääkaapissa. Paksummalla kuorrutteella saat siistimmän lopputuloksen.
- Kasta donitsit yksitellen kuorrutteeseen ja siirrä jääkaappiin. Toista hetken päästä.
- Lisää muut haluamasi koristeet ja säilytä jääkaapissa.
Suklaakuorrute
- Sulata suklaa vesihauteessa välillä sekoittaen.
- Anna jäähtyä hieman jotta suklaa paksunee.
- Kasta donitsit yksitellen suklaahan ja anna jäähtyä pöydällä.
- Lisää haluamasi koristeet ja säilytä liinalla peitettynä.
Vinkkejä valmistukseen
*kasvimaidon ja omenaviinietikan yhdistelmällä saadaan aikaan vegaaninen reseptissä toimivan “piimä”.
**kaurajauhoja saat käyttämällä kaurahiutaleita tehosekoittimessa. Jauhojen kannattaa olla todella hienoja, joten tähän voi käyttää aikaa. Jos sinulla on valmiita kaurajauhoja, niitäkin kannattaa hienontaa jos ne ovat kovin karkeita.
***cashewpähkinävoilla saat aikaan kauniin vaalean ja herkullisen kuorrutteen ilman tomusokeria. Voit halutessasi käyttää kuitenkin mitä tahansa pähkinä- tai siemenvoita. Manteli- ja maapähkinävoi toimivat erityisen hyvin.
****säilytä suklaadonitsit huoneenlämmössä, sillä suklaa ei kestä kylmää.