Turvottaako vatsaa? Kokeile näitä keinoja (Osa 1)

|
Mitä tehdä, jos vatsaa turvottaa? Lue FLT Ravintovalmentaja® Annika Havasteen vinkit parempaan ruuansulatukseen.

Kirjoittaja | Annika Havaste. Kuvat | iStock ja Unsplash

Suolisto rakastaa rauhaa

Suolisto on rauhaa rakastava elin. Stressin ja kiireen tunne välittyy suolistoon, joka reagoi tähän muuttamalla toimintaansa – hermostonsa kautta suolisto tietää aina, mitä ihmisen mielessä on meneillään. Hyvänä esimerkkinä toimii ”perhosia vatsassa”-tunne, joka saa monen juoksemaan äkillisesti vessaan. Lisäksi stressin aikana (jota kiireen tuntukin on) erittyvät hormonit saavat aikaan hyvien bakteerikantojen tuhoa ja jotkin haitalliset bakteerit voimistavat stressiä edelleen tehostamalla stressihormonin tuotantoa. 

Stressi ja kiireen tuntu myös heikentävät ruoan sulamista. Kun tämä toistuu pitkään, voi pidemmän ajan kuluessa huonojen bakteereiden määrä lisääntyä ja hyvien vähentyä. Tämä dysbioosiksi kutusuttu tila aiheuttaa tyypillisesti liiallista kaasunmuodostusta ja siten turvotusta. Koska suolisto ja aivot ovat yhteydessä toisiinsa, voivat huonot bakteerit myös lisätä stressin tunnetta ja siten johtaa hankalaan kierteeseen.

Rauhoittuminen ruokailun ajaksi ja hyvä pureskelu ovat keinoja, joilla voi ehkäistä ja hoitaa huonosta ruuansulatuksesta alkunsa saanutta turvotusta ja liiallista kaasunmuodostusta.  Rentoutusharjoitukset kytkevät stressin pois päältä, jolloin ruoka sulaa paremmin. 

Myöhemmissä kirjoituksissa tulen kertomaan lisää hyvän ruuansulatuksen merkityksestä ja sen edistämisestä.

Kuva | Unsplash

Suolisto haluaa liikuntaa

Suolisto on myös liikuntaa rakastava elin. Joskus syy turvotukseen on yksinkertaisesti se, että istuu liikaa. Suolistokin tarvitsee liikettä ja kaasujen pitää päästä poistumaan. Siksi kannattaa lähteä liikkeelle myös työpäivän aikana. Tämä on hyväksi myös mielelle ja ehkäisee lihasjumien syntymistä. Suolisto ilahtuu kaikenlaisesta liikunnasta. Monista joogan asennoista voi myös saada helpotusta. Muun muassa vatsaa rutistavat eteentaivutukset ja vyötäröä kiertävät harjoitukset ovat hyviä ruuansulatukselle ja vähentämään turvotusta.

Ensi kerralla tutkaillaan lisää syitä turvotuksen taustalla ja ruokia, jotka voivat aiheuttaa turvotusta.

Lähteenä: J.A Foster et al. Stress & the gut-brain axis: Regulation by the microbiome, Neurobiology of stress 1017.

Kokeile kotona: Rentouttava vatsahengitys

  1. Istu selkä suorana ja sulje silmät. Rentouta koko keho rentouttamalla ensin silmät, sitten hartiat, vatsa ja lantion seutu. Hengitä syvään ja anna uloshengityksen rentouttaa itseäsi entistäkin enemmän. 
  2. Hengitä sisään nenän kautta laskien neljään. Anna vatsan pullistua rentona. Hengitä sitten ulos nenän kautta laskien kahdeksaan. Toista tämä mielellään 10 kertaa. Huomaat varmasti kehosi ja mielesi rentoutuneen. Nyt ruoka sulaa paremmin!

Jos nenä on tukossa, tai muuten laskeminen ahdistaa, luovu siitä, mutta koita pitää uloshengitys pidempänä kuin sisäänhengitys.