Tehosta immuniteettiasi ravinnon ja probioottien avulla

Tehosta immuniteettiasi ravinnon ja probioottien avulla
Kaikkein tehokkain keino tukea immuniteettia on tukea suoliston hyvinvointia, sillä suurin osa immuunijärjestelmästä sijaitsee suolistossa. Suoliston immuniteettia voi tutkitusti tukea probioottien ja ruokavalion avulla.

Kirjoittaja | Annika Havaste Kuvat | iStock & Unsplash Kaupallinen yhteistyö I Vivomixx

Kaikkein tehokkain keino tukea immuniteettia on tukea suoliston hyvinvointia, sillä suurin osa immuunijärjestelmästä sijaitsee suolistossa. Suoliston immuniteettia voi tutkitusti tukea probioottien ja ruokavalion avulla.


Suoliston mikrobiota pähkinänkuoressa


Suolistossa elää miljardeja mikrobeita (=mikrobiota), jotka ylläpitävät suoliston terveyttä ja vaikuttavat kehomme toimintoihin. Jokaisen mikrobiota on yksilöllinen ja siihen kuuluu niin terveyttä tukevia ”hyviksiä” kuin haitallisia ”pahiksia”. Ruokavalio, ympäristö, liikunta, unen laatu ja stressitasot, sekä erilaiset kemikaalit vaikuttavat joka hetki suotuisasti tai epäsuotuisasti suoliston mikrobistoon ja siten myös immuunijärjestelmän toimintaan.


Länsimaissa suoliston mikrobiota on kaventunut entisestä kiireisen, kaupunkilaisen elämäntapamme ja kuituköyhän ruokavaliomme takia.


Supersankari- probiooteilla vähemmän infektioita

Tutkimus, joka tarkasteli 9 eri satunnaistettua, placebokontrolloitua tutkimusta osoitti, että probiootteja nauttineet terveet aikuiset ja lapset sairastuivat harvemmin yleisiin infektiotauteihin kuin muut (1).

Probiootit auttavat tuottamalla ”kemiallisia aseita” haitallisia bakteereita, kuten E-colia, vastaan. Ne myös aktivoivat puolustussoluja tuottamaan vasta-aineita. Tämän lisäksi nämä superbakteerit vahvistavat suolen limakalvoa, joka ehkäisee vuotavaa suolta ja siitä seuraavaa haitallisten bakteerien pääsyä suolesta verenkiertoon (2).


Vivomixx-probioottivalmiste sisältää 8 eri probioottilajia, jotka toimivat hyvin yhdessä. Se sisältää muun muassa Lactobacillus Paracasei-kantaa, joka oli tutkimuksen kohteena yllä mainitussa tutkimuksessa. Vivomixxin probioottikannat tuottavat juuri yllä mainittuja hyötyjä suoliston immuunisysteemille.


Vivomixx-probiootin on sadoissa tutkimuksissa osoitettu tukevan immuunisysteemin toimintaa, vaikuttavan positiivisesti suolisto-aivo-akselilla, sekä helpottavan ärtyneen suolen ja tulehduksellisten suolistosairauksien oireita.

 


Tehosta suolistosi immuunijärjestelmää ruokavaliollasi


Suoliston mikrobiotan ja ravinnon välisiä yhteyksiä selvittävillä tutkijoilla on yhtenäinen viesti: Paras ruokavalio suoliston mikrobiotan kannalta on monipuolinen, runsaasti erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä ruokavalio, sillä se lisää lajikirjoa ja siten mikrobiotan vahvuutta ulkoisia tekijöitä vastaan.


Proteiinia saadaan myös kasvikunnan lähteistä, kuten pähkinöistä ja palkokasveista. Punaisen lihan osuus on hyvin pieni. Kalaa ja mereneläviä suositaan. Hyvälaatuiset, kylmäpuristetut öljyt, erityisesti oliiviöljy, ovat tärkeitä. Sokeri ja valkojauhotuotteet loistavat vähäisyydellään. Parhaaksi ruokavalioksi onkin todettu perinteinen Välimeren alueen ruokavalio. Tästä on pohjoismaissa kehitetty Itämeren ruokavalio, jossa joitain osia on korvattu pohjoisessa kasvavilla lähiaineksilla, kuten marjoilla.


Ruokavalio, joka lisää suoliston mikrobiotan lajirikkautta on paras, sillä köyhtynyt mikrobisto ei anna yhtä hyvää suojaa taudinaiheuttajia vastaan.


Arjen kiireissä ruokavaliomme koostuu usein samoista ruoka-aineista. Yksi keino
monipuolistamiseen on pyrkiä jopa 30 eri kasvikseen viikossa. Se lisää erilaisten kuitujen ja antioksidanttien saantia huimasti. Vihanneshyllyjen tuntemattomia herkkuja kannattaa siis suosia, sillä kaikenlainen monipuolisuus ravinnossa tarkoittaa monipuolisuutta suoliston mikrobikannassa.