Probioottien avulla tukea suolistolle ja immuniteetille

|||

Probiooteiksi saa kutsua eläviä mikro-organismeja, joilla on tieteellisesti todistettu terveyshyöty. Probiootteja voi ostaa kapseleina tai jauheena ja niitä lisätään myös joihinkin ruoka-aineisiin, kuten jugurtteihin. Myös hapatetuissa eli bakteerifermentaatiolla valmistetuissa ruoka-aineissa, kuten hapankaalissa ja kimchissä, on asidofilus- ja bifidokantoja.

Kirjoittaja | Annika Havaste. Kuvat | Minska ja Unsplash. Kaupallinen yhteistyö I Vivomixx

Probiootit ja hapatetut ruuat

Probiooteiksi saa kutsua eläviä mikro-organismeja, joilla on tieteellisesti todistettu terveyshyöty. Probiootteja voi ostaa kapseleina tai jauheena ja niitä lisätään myös joihinkin ruoka-aineisiin, kuten jugurtteihin.

Myös hapatetuissa eli bakteerifermentaatiolla valmistetuissa ruoka-aineissa, kuten hapankaalissa ja kimchissä, on asidofilus- ja bifidokantoja. Näitä ruokia voikin lämpimästi suositella ruokavalioon tukemaan suoliston terveyttä ja immuniteettia. Tavallisessa jugurtissa olevat bakteerikannat eivät ole probioottisia, mutta joihinkin tuotteisiin lisätään maitohappobakteereita. Hapattaminen tekee ruoka-aineista helpommin sulavia ja lisää niiden vitamiinipitoisuutta.

Kuva I Unsplash

Hapatettujen tuotteiden bakteerimäärät ja lajit vaihtelevat erän mukaan, joten niitä ei saa siksi kutsua probiooteiksi. Ne myös sisältävät vaihtelevia määri eri bakteerilajeja ja hiivoja, jonka takia ne eivät välttämättä sovi sille, jolla suolisto on erittäin herkästi reagoiva. 

Miten voit hyötyä probiooteista?

Probiootit tukevat immuunisysteemiä, sekä auttavat suoliston mikrobikantaa tasapainottumaan esimerkiksi stressin, ulkomaanmatkan, sairauden tai antibioottikuurin aikana. Probiooteista on hyötyä myös vanhoille ihmisille, sillä ikääntyessä suoliston bakteerilajisto vähenee.

Suoliston hyvinvointi heijastuu myös aivotoimintaan ja mielenterveyteen. Monet asidofilus-ja bifidobakteerikannat joita löytyy niin probiooteista, kuin hapatetuista tuotteista, edistävät positiivisesti suoli-aivoyhteyden toimintaa.

Probiooteilla on luokka, suku, laji ja kanta ja jokaisella eri kannalla on omanlaisiaan vaikutuksia. Kanta merkitään numeroilla ja kirjaimilla.

Probioottipakettiin merkitään bakteerimäärät käsitteellä ”colony forming unit” eli CFU. Se voi vaihdella 50 miljoonasta CFU:sta jopa 450 miljardiin CFU:hun. Mietokin probiootti voi olla hyvin tehokas. Probiootin hyödyistä puhuvat eniten sillä tehdyt tutkimukset ja siten luotettavasti todetut terveyshyödyt.

Vivomixx-probiootti on vahva apulainen

Suoliston mikrobikannan epätasapainotila eli dysbioosi on yhteinen nimittäjä niin ärtyneelle suolelle, vuotavalle suolelle, refluksitaudille, tulehduksellisille suolistosairauksille ja muille suolistovaivoille. Dysbioosi on taustasyynä lukuisissa sairauksissa, jotka saavat alkunsa suolistosta.

Vivomixxin eri bakteerikannat parantavat suoliston mikrobitasapainoa, auttavat häätämään haitallisia mikrobeja, sekä tukevat suoliston limakalvon tervehtymistä ja suoliston immuunisysteemin toimintaa.

Vivomixxistä löytyy muun muassa Bifidobacterium Infantis, joka ehkäisee sairautta aiheuttavia  bakteereita, Bifidobacterium Breve, joka tukee immuniteettia, sekä Lactobcillus Plantarum, joka tukee immuniteettia, vähentää tulehdusta, sekä vahvistaa suolen limakalvoa ehkäisten vuotavaa suolta. L- Plantarum myös auttaa hyödyntämään vitamiineja, rasvahappoja ja antioksidantteja. Eläimillä tehdyssä tutkimuksessa se auttoi parantamaan muistia.

Vivomixx on havaittu tehokkaaksi ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa ja siitä on ollut apua myös colitis ulcerosa-potilaille. Vivomixxistä on apua myös lievempien suolistovaivojen hoidossa. Tässä tutkimuksessa* havaittiin, että FODMAP-ruokavalioon liittyvää haitallista Bifidobakteerien katoa voi tehokkaasti kompensoida Vivomixx-probiootilla.

Vivomixx sisältää lääkäri ja tutkija DeSimonen valitsemat 8 eri elävää, yhteistytössä toimivaa bakteerikantaa – yhteensä 450 miljardia CFU:ta. Runsas määrä bakteereita on eduksi suoliston hoidon aluksi, jotta mikrobikanta tasapainottuu. Tuotetta saa myös kapselina, jossa on 112 CFU:ta.

Vivomixxistä on julkaistu noin 200 tieteellistä tutkimusta, joista yli 60 on tehty ihmisillä ja joista osa on placebokontrolloituja kaksoissokkotutkimuksia.

Klikkaa tästä Vivomixxin sivuille ja käytä koodia Minska15, niin saat 15% alennusta tuotteista!

* Staudacher HM, Lomer MCE, Farquharson FM, Louis P3, Fava F4, Franciosi E4, Scholz M, Tuohy KM, Lindsay JO, Irving PM, Whelan K. Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms in Patients with Irritable Bowel Syndrome and Probiotic Restores Bifidobacterium Species: a Randomized Controlled Trial. Gastroenterology. 2017;153:936–947