Näin vältät jouluna vatsan turvotuksen

|
Jouluna on lupa hemmotella itseään ja nauttia jouluherkuista. Pinkeä tai kipeä vatsa voi kuitenkin jopa pilata joulutunnelman. Lue FLT Ravintovalmentaja® Annika Havasteen vinkit turvonneen ja kipeän vatsan välttämiseksi jouluherkkujen äärellä.

Kirjoittaja | Annika Havaste. Kuva | Unsplash.

Joulunaikaan syödään paljon ja usein. Lisäksi ruoka sisältää monenlaisia aineksia, kuten maitotuotteita, juureksia, pähkinöitä ja viljoja – usein jopa samalla aterialla. Myös rasvaa ja sokeria kertyy runsaasti. Tämä voi olla liikaa kenen tahansa ruoansulatukselle, ja vatsa voi oireilla turpoamalla ja ilmavaivoilla – etenkin jos ruoka-aikojen välillä tulee vielä naposteltua. 

Selkeät ruoka-ajat ja muutaman tunnin välit syömisessä voivat helpottaa oloa. Kannattaa myös rakentaa ateria siten, että kokonaisuus on keveämpi ja yksinkertaisempi. Tämä palkitsee keveämpänä olona ja hyvänä olona vatsassa.

Paikanna, missä turvotus esiintyy

Turvotusta voi esiintyä joko ylävatsalla tai alavatsalla. Se, missä turvotus tuntuu, kertoo paljon sen syystä. Ylävatsan turvotus heti ruuan jälkeen on yleensä merkki siitä, että ruoka ei sula tarpeeksi hyvin. Tähän voi olla syynä mahan happopitoisuuden heikentyminen. Avuksi voi kokeilla pientä ruokalusikallista omenaviinietikkaa veteen sekoitettuna pääruoan syömisen alussa. Saatavilla on myös suolahappokapseleita, joita voi kokeilla – kannattaa kuitenkin olla varovainen ja aloittaa yhdellä kapselilla, jotta vatsa ei kipeydy liian suolahapon takia. 

Mahan vähänhappoisuuden syy kannattaa aina selvittää siihen perehtyneen lääkärin tai ravitsemuksen asiantuntijan kanssa. Taustalla voi olla muun muassa pitkällinen jännittyneisyys, stressi, univaikeudet, suoliston bakteerikannan muutokset tai kilpirauhasen heikko toiminta.

Ruoansulatus tarvitsee myös entsyymeitä, joita haima ja ohutsuoli tuottavat. Niiden tuotanto voi heikentyä samoista syistä kuin mahahaponkin. Myös ravintoaineköyhä ruokavalio, ja muun muassa gluteeni voivat heikentää suoliston kuntoa niin, että ravinnon imeytyminen ja siten suojaravintoaineiden saantikin heikentyy – näin ei lopulta ruoansulatuskaan toimi riittävällä teholla. 

Ruoansulatuksen heikentyessä syihin kannattaa puuttua, mutta nopeaa apua voi saada myös entsyymikapseleista, jotka auttavat ruoan eri ainesosia pilkkoutumaan.

Turvottavat ruoka-aineet joulunaikaan

Jos vatsa on herkkä, kannattaa joulupöytäkin varustaa vain sopivilla ruoka-aineilla. FODMAP-hiilihydraatit aiheuttavat ärtyneen suolen omaavalle voimakkaita suolisto-oireita. Yksittäiset FODMAP-listalle kuuluvat kasvikset ja viljat voivat aiheuttaa oireita yksilöllisesti muillekin.

Tyypillisiä fermentoituvia kuituja, eli FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita ovat sipuli-, palko- ja kaalikasvit. Näitä välttämällä tai rajoittamalla voi vatsa sietää paremmin muita jouluherkkuja.

Tämän lisäksi muun muassa omena, päärynä, luumut ja aprikoosit (myös kuivattuna) kuuluvat jouluna tyypillisesti syötäviin FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviin hedelmiin. Kannattaakin vaihtaa nämä hedelmät sitrushedelmiin ja marjoihin ja suosia rusinoita ja vaikkapa karpaloita.

Myös gluteenipitoiset viljat voivat olla turvotuksen ja ilmavaivojen syynä. Gluteeni itsessään voi aiheuttaa oireita, mutta vehnässä, rukiissa, ohrassa ja speltissä on myös fruktaaneja, jotka kuuluvat FODMAP-listalle –eli fermentoituvat suolistossa bakteerien toimesta ja aiheuttavat näin runsasta kaasunmuodostusta. 

Maitotuotteet voivat turvottaa ja aiheuttaa oireita, vaikka ne olisivat laktoosittomia. Syitä tähän on monia, tyypillisesti syy on maidon sisältämissä proteiineissa. Maitotuotteet voi vaihtaa vaikkapa kaurapohjaisiin tuotteisiin, jolloin myös ruuansulatus pääsee helpommalla.

Sokerina pohjalla on tietysti sokeri, joka tyypillisesti yhdistyy jouluherkuissa maitotuotteisiin ja vehnäjauhoihin. Jouluherkut voikin valmistaa maidottomina ja käyttää gluteenittomia jauhoja. Sokeri itsessään ei runsaasti nautittuna ole hyvä asia suoliston kannalta, sillä se kasvattaa huonoja bakteereita. Jouluna voi kuitenkin herkutella makeilla herkuilla, kunhan valitsee ne oikein.

Sokereita ovat myös hunaja ja agavesiirappi. Nämä ovat terveellisempiä sokerinlähteitä, mutta kuuluvat FODMAP-hiilihydraatteihin runsaan fruktoosin takia. 

Jouluna saa rentoutua ja nauttia herkuttelusta. Kun tiedostaa karikot, voi joulusta nauttia myös oireettomalla vatsalla.