Kohtele suolistoa kuin parasta ystävääsi

|
FLT Ravintovalmentaja® Annika Havaste aloittaa minska.fin uutena bloggaajana. Annika jakaa blogissaan vinkkejä suoliston parhaaksi.

Kirjoittaja | Annika Havaste. Kuvat | Julia Alakulju /Unelmaidea.fi

Hei!

Lämpimästi tervetuloa uuden uutukaiseen blogiini hankkimaan tietoa supertärkeästä aiheesta – eli siitä, mikä on parasta suolistolle. Keinoja, joilla voi vaalia terveyttään suolistoa hoitamalla, on vaikka millä mitalla. Näitä keinoja tulen teille valottamaan.

Suoliston parhaaksi -blogin missiona on jakaa sinulle tiedon lisäksi intoa ja inspiraatiota hoitaa kehosi ehkä tärkeintä elintä eli ”toisia aivojasi” ravinnon ja elämäntapavalintojen kautta. Luvassa onkin tietoa myös suoliston ja aivojen yhteydestä, joten voit poimia itsellesi sopivia tapoja edistää hyvää mieltä ja jaksamista.  

Blogini tulee sisältämään:

  • Tietoja ja vinkkejä ruokavaliosta, joka edistää suoliston mikrobikannan hyvinvointia. 
  • Helppolukuisia artikkeleita viimeisistä suolistoon liittyvistä tutkimuksista.
  • Asiantuntijoiden ohjeita ja tieteellistä tietoa suoliston ongelmien hoitamisesta, unohtamatta käytännössä hyväksi havaittuja keinoja
  • Monipuolisesta tietoa tuotteista, joiden avulla voi vaalia suoliston terveyttä.
  • Asiantuntijoiden haastatteluita.
Kuva | Julia Alakulju /Unelmaidea.fi

Minä eli Annika olen ollut innostunut suolistosta ja sen vaikutuksesta terveyteen jo 15 vuoden ajan. Olin tekn.lis. Paula Heinosen opissa aikanaan, kun suoritin diplomiravintoterapeutin tutkintoani. Hän avasi silmäni suoliston merkitykselle ja sille, mikä merkitys suolistossa asuvilla mikrobeilla on terveydelle, jaksamiselle ja aivotoiminnalle. Sittemmin valmistuin myös FLT ravintovalmentajaksi® ja olen täydentänyt suolistoon liittyviä opintojani Institute for Functional Medicine’in kurssilla sekä Kalifornian yliopiston verkko-opinnoilla. Tärkein oppi on kuitenkin tullut käytännön työssäni FLT ravintovalmentajana®.

Ravinto hoitaa suolistoa

15 vuoden aikana on tapahtunut hurjasti positiivista kehitystä. Nykyään esimerkiksi valtamediassa kerrotaan tutkimuksista, joissa käsitellään suoliston osuutta terveyden säilyttämisessä, painonhallinnassa tai sairauksien syntymisessä. Nykyisin suolistosta voi jo puhua sanalla ”suolisto”– ei vain ”vatsa”. 

Onneksi suoliston ja suolistomikrobien merkitys ymmärretään! Vielä kuitenkin odottelemme päivää, jolloin sairauden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä tutkittaisiin suoliston mikrobikanta ja suositeltaisiin oikeanlaista, suolistoa hoitavaa ruokavaliota. On nimittäin olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, mihin sairauksiin suoliston mikrobikannan epäedulliset muutokset voivat johtaa.

Tieteelliset tutkimukset ovat jo näyttäneet, millainen ravinto hoitaa suoliston mikrobistoa parhaiten ja millaiset elintavat ja ympäristö vaikuttavat suoliston terveyteen ja mikrobikantaan. Voimme ottaa tämän tiedon käyttöön ja näin pyrkiä ennaltaehkäisemään haitallisia, sairautta aiheuttavia muutoksia suoliston mikrobikannassa. 

"FODMAP-ruokavaliosta on todistettua ja käytännössä havaittua apua ärtyvään suoleen."

Myös käytännön kokemuksista voi ammentaa keinoja. Etenkin silloin, kun hoidetaan suolistossa olevaa toiminnallista häiriötä, johon ei ole lääketieteellistä ratkaisua. Tällainen on esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä, johon ei ole lääkettä eikä korjaavaa probioottia, eikä tila ole suoranaisesti sairaus – vaikka oireet voivat olla rajuja ja elämää hallitsevia.

FODMAP-ruokavalio on ruokavaliomalli, josta on todistettua ja käytännössä havaittua apua ärtyvään suoleen. Se ei suinkaan sovi tai ole tarpeen kaikille, jotka jostain suoliston vaivasta kärsivät. Näistäkin lisää tulevissa kirjoituksissani!

Tässä saatesanani. Nyt toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi blogini pariin.