Zero waste -elämäntyyli — sano heipat muovipakkauksille

||||||
Hyppää mukaan Zero Waste – elämäntyyliin tai tee ainakin tästä heinäkuusta #plasticfreejuly. Kestäviä kulutusratkaisuja tekemällä voimme vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin. Uusimmassa artikkelissamme tietokirjailija Rosi Sotkasiira kertoo miten Zero Waste -elämäntyyli onnistuu ja vinkkaa parhaat tuotteet muovittoman elämän aloittamiseen.

Kirjoittaja | Rosi Sotkasiira. Kuva | iStock

Zero waste -valintojen tekeminen kosmetiikan osalta on helppoa ja tässä artikkelissa haluankin antaa omat vinkkini kosmetiikasta syntyvän pakkausjätteen vähentämiseen.

Flow Cosmetics on kotimainen luonnonkosmetiikan valmistaja, jonka tuotteet valmistetaan käsin Riihimäen tehtaalla. Sarjalta löytyy kattava valikoima myös erilaisia pala -tuotteita, jotka tukevat zero waste -elämäntyyliä parhaimmillaan. Pakkauksena toimivan kartonkikotelon voi kierrättää pahvinkeräyksessä. Tuotteiden valmistuksessa käytetään ainoastaan luonnollisia ainesosia, ilman ylimääräisiä täyteaineita tai synteettisiä kemikaaleja.

Hiustenhoito

Perinteisen muovipulloon pakatun shampoon voi korvata shampoopalalla, joka on helppokäyttöinen, pitkäkestoinen ja kulkee hyvin mukana myös matkoilla. Shampoopala ei ole nestettä, joten se sujahtaa helposti käsimatkatavaroihin lentokoneella matkustaessa. Hiuksia ja hiuspohjaa ravitseva Flow Cosmeticsin Marigold -shampoopala sopii kuiville ja normaaleille hiuksille, sekä koko perheen käyttöön. Tuote sisältää ainoastaan ravitsevia ja biohajoavia ainesosia, kuten suomalaista kehäkukkaa sekä puhdistavaa ranskalaista vaaleanpunaista savea.

Hiusten hoitoaineesta on saatavilla myös zero waste -versio. Flow Cosmeticsin Intensive Conditioner bar -hoitoainepala antaa hiuksille samanlaisen vaikutuksen, kuin mikä tahansa hoitoaine ilman synteettisiä ainesosia. Hoitoainepala on Flow Cosmeticsin pitkän tuotekehittelyn tulos. Aikaisemmin hyvin toimivat ja hiuksia selvittävät hoitoainepalat ovat vaatineet raaka-aineistoon kvatteja (esim. Behentrimonium Methosulfate, Cetrimonium Chloride), joita ei sallita käytettäväksi luonnonkosmetiikassa, niiden vesistöille haitallisten vaikutusten vuoksi. Flow Cosmetics on saanut käsiinsä Euroopasta täysin kvatittoman raaka-aineen, joka on kasvipohjainen, biohajoava ja täyttää COSMOS-luonnonkosmetiikkastandardin kriteerit. Tämän raaka-aineen ansiosta hoitoainepalasta on saatu kokonaisuudessaan todella toimiva!

Ihonhoito

Osa zero waste -elämäntyyliä on minimalistisuus, mikä pätee myös ihonhoidossa. Palasaippuoita on ollut olemassa jo pitkään, mutta yleensä ne ovat iholle liian peseviä. Eivätkä niiden kaikki ainesosat, kuten synteettiset tuoksu- ja väriaineet, sekä parabeenit ole hyväksi ympäristölle. Flow Cosmeticsin tuoksuton Rhassoul & Salt -palasaippua on erittäin hellävarainen ja mieto, minkä ansiosta se sopii ihon pesemiseen päästä varpaisiin!

Kasvojen ihonhoitoon satsataan usein kaikkein eniten, mikä tarkoittaa sitä, että myös peilikaapista voi löytyä paljon erilaisia tuotteita pelkästään kasvoille. Usein kaapista löytyy puhdistustuotteita, kasvovesiä, voiteita, seerumeita ja silmänympärysvoiteita. Suurin osa tuotteista on pakattu muovisiin pakkauksiin ja niiden puhdistaminen kierrätystä varten voi olla haasteellista. Kasvojen ihonhoidossa zero waste toteutuu parhaiten satsaamalla laadukkuuteen. Flow Cosmeticsilta löytyy myös kasvoille laadukkaita ihonhoitotuotteita, jotka on myös pakattu jätteen määrä minimoiden. Honey Milk -kasvosaippua on kasvojen puhdistukseen suunniteltu saippua, joka on todella hellävarainen ja sopii myös erittäin herkälle iholle. Perinteisistä saippuoista poiketen, tämä saippua ei kuivata ihoa tai jätä iholle nahkeaa tuntumaa käytön jälkeen.

Pakkauksen uusiokäyttö on myös toimiva tapa ylimääräisen jätteen vähentämiseksi.

Pakkauksen uusiokäyttö on myös toimiva tapa ylimääräisen jätteen vähentämiseksi. Tähän tarkoitukseen soveltuu yleensä parhaiten lasipakkaukset, jotka ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Flow Cosmeticsin ihana öljypohjainen Balm to milk -puhdistusvoide on pakattu kauniiseen lasipurkkiin, jonka voi uusiokäyttää monella tavalla, kuten korurasiana tai tuikkukippona. Ulkopakkauksena toimivan kartonkikotelon voi kierrättää pahvinkierrätyksessä.

Uskon, että jokaisella meistä on mahdollisuus tehdä pieniä valintoja, jotka vähentävät arjessa syntyvää jätettä. Yhdenkin kosmetiikkatuotteen vaihtaminen zero waste -periaatteen mukaiseksi on hyvä teko ympäristölle!

Lähteet:

Flow Cosmetics
Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Rosi Sotkasiira

  • Ekokosmetologi ja tietokirjailija
  • Minskan luonnonkosmetiikka-asiantuntija
  • ”Minskaajat – vähemmän kemikaaleja” -Facebook-ryhmän moderaattori