Ruokavalion kultainen keskitie

|
Ruokavalio on päivittäisiä valintoja. Onko kaikilla kriteereillä täydellistä ruokaa mahdollista löytää?

Kirjoittaja | Minska.  Kuvat | iStock

Ruokavalio on aina valintoja ja tietynlaista tasapainoilua, jossa jokaisen on löydettävä itselle sopiva kultainen keskitie. Olemmepa sitten kaikkiruokaisia sekasyöjiä, raakaruokailevia vegaaneja tai jotain siltä väliltä, asettaa ruokavaliomme meidät päivittäin lukuisien valintojen eteen. Vaikka sekaruokailu on toistaiseksi yhteiskunnan normi, on sekin valinta. Joka päivä ja jokaisella aterialla me teemme valintoja arvojemme, mieltymystemme ja tapojemme ohjaamina, joskus automaattisemmin ja joskus tietoisemmin.

Onko hyvää, terveellistä, eettistä ja ekologista ruokaa olemassakaan?

Kun tietoisuutemme ruoan ympäristö- ja terveysvaikutuksista kasvaa, joudumme yhä enemmän punnitsemaan omia valintojamme. Minä olen ainakin välillä kokenut suurta turhautumista, kun joskus tuntuu, että mitään ei voi enää syödä ilman, että se on haitallista ilmastolle tai terveydelle tai riistää ihmisiä tai eläimiä. Siksi juuri omien arvojen pohtiminen on tärkeää, sillä se, mitä suuhumme pistämme, vaikuttaa myös ympärillämme olevaan maailmaan.

Ruokavalioon liittyy loputon määrä arvoja

Voimme liittää ruokavalioon valtavan määrän erilaisia arvoja ja ominaisuuksia: kotimaisuus, luonnonmukaisuus, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, eläinten oikeuksien kunnioittaminen, terveellisyys, paikallisuus, edullisuus, ilmastoystävällisyys, ekologisuus, jätteettömyys, tuttuus, turvallisuus, helppous, ekologinen kestävyys, muovittomuus, luonnollisuus, jne. Kaikilla kriteereillä täydellistä ruokaa olisi mahdotonta löytää. Siksi meistä jokainen tekee omat valintansa siltä pohjalta, mitä arvoja haluaa kannattaa ja mihin omat rahkeet riittävät. Jonakin päivänä tai tietyssä elämäntilanteessa voi olla aiheellista turvautua tavallista useammin puolivalmiisiin ruokiin kun taas jonakin toisena päivänä ja toisessa elämäntilanteessa onkin helpompi suosia ilmastoystävällistä ja terveellistä ruokavaliota. 

Balanssin löytäminen on kaiken A ja O

Haluamme kannustaa jokaista löytämään oman kultaisen keskitiensä silloinkin, kun haluaa tavoitella terveellistä ja kestävän kehityksen mukaista ruokavaliota. Äärimmäisyyksiin meneminen toimii vain harvojen kohdalla, mutta pienten parempien valintojen tekeminen ei kenellekään ole mahdotonta, ainakaan useimpina päivinä.