Ruokaa yhden planeetan taktiikalla

Luomuviljaa pellolla | Minska artikkelit|Knehtilän Pieni Puro ruokaa pöydällä | Minska artikkelit|Palojoki | Minska artikkelit|Luomuviljapelto ja aurinko | Minska artikkelit
Maapallon kestokyvyn ollessa koetuksella elää myös maatalous murroksessa. Kaikki muutos alkaa kuitenkin pienistä puroista. Knehtilän tilalla tuotetaan luomuruokaa suurella sydämellä, ympäristö ja ihmiset huomioiden.

Kirjoittaja | Minska. Kuvat | Knehtilän Pieni Puro

Hyvinkäällä Palojoen alkulähteillä sijaitseva Knehtilän tila on saanut alkunsa vuonna 1796. Nyt tilaa isännöi kahdeksannen sukupolven knehtiläläinen, Markus Eerola. Hänen tavoitteenaan on, että tilalla olisi toimintaa vielä tulevinakin 200 vuotena. Tavoite on kunnianhimoinen, sillä koskaan aikaisemmin ei maanviljelys ole ollut yhtä suurien muutosten armoilla kuin tänä päivänä.

Ympäristöä vähemmän kuormittava ruoantuotanto

Knehtilän Pieni Puro ruokaa pöydällä | Minska artikkelit

Ihmisten aiheuttamat muutokset sääolosuhteissa ja luonnon monimuotoisuudessa haastavat ruoantuotantoa monilla eri tavoilla. Tuottajien tulee huomioida globaalit ongelmat, kuten ilmastonmuutos, mutta samalla vastata entisestään kasvavan väestön ruoan tarpeeseen.

”Usein kuulee sanottavan, ettei yksi ihminen voi vaikuttaa isoihin asioihin. Me uskomme, että asia on päinvastoin.”

– Knehtilän Pieni Puro

Knehtilän Pieni Puro tuotteiden pääraakaa-aineena on luomuvilja, jota viljellään tilalla kehitetyllä ainutlaatuisella menetelmällä, agroekologisella symbioosilla. Myös Palopuron symbioosiksi kutsuttu menetelmä perustuu ravinteita ja bioenergiaa kierrättävään viljelytapaan, joka lataa samalla hiiltä maaperään. Tavoitteena on siis tuottaa ruokaa ja energiaa mahdollisimman ekologiesti ja taloudellisesti paikallisia resursseja kierrättämällä.

Hienointa Knehtilän tilalla kehitetyssä menetelmässä on se, että sitä voidaan soveltaa myös muihin tuottajayhteistöihin. Tilalla tehdäänkin aktiivisesti työtä sen eteen, että Knehtilässä kehitettyjä menetelmiä otettaisiin käyttöön myös muilla kotimaisilla luomutiloilla.

Palojoki | Minska artikkelit

”Ruuan tuottaminen luontoa säästäen on meille sydämen asia.”

 – Knehtilän Pieni Puro

Suomessa Palopuron symbioosi on ensimmäinen laatuaan ja maailmallakin menetelmä on ensimmäisten joukossa. Ei siis ole ihme, että vuonna 2015 WWF palkitsi Knehtilän Itämeren ympäristöystävällisimpänä maatilana. Myös Helsingin yliopisto on tutkinut Palopuro symbioosin ympäristövaikutuksia. 

Kaikki muutos alkaa pienistä puroista

Myös sinä voit vaikuttaa maapallon hyvinvointiin ja ruoantuotannon muutokseen. Valitsemalla ostoskassiisi suomalaista, kestävästi tuotettua luomuruokaa, tuet sekä suomalaista osaamista että ympäristön hyvinvointia. Kun ekologisesti viljellyn ruoan kysyntä kasvaa, yhä useammat viljelijät ympäri maailmaa ottavat käyttöönsä ympäristön kannalta kestävämpiä viljelymenetelmiä.

Samalla teet myös hyvän teon itsellesi, sillä luomutuotettu, ravintorikas ruoka on lähes poikkeuksetta parempi valinta myös sinulle.

Luomuviljapelto ja aurinko | Minska artikkelit

”Sinä olet pisara, pisaroista tulee puro ja kun tarpeeksi moni tekee valintoja, virta kääntyy uuteen suuntaan.”

– Knehtilän Pieni Puro

Tutustu Knehtilän tilan tarinaan ja katso Seuraavat 200 vuotta video tästä