Oma maa mansikka

||
Mitä, jos pyrkisimme ottamaan lomalla ympäristön hyvinvoinnin yhtä tärkeäksi lähtökohdaksi kuin oman hyvinvointimme? Mitä, jos oppisimme arvostamaan kaikkea sitä, mitä löytyy läheltämme?

Kaupallinen yhteistyö | VR. Kirjoittaja | Minska. Kuva | Janne Mikkilä

Nyt käsi sydämelle. Kuinka monta kertaa olet lomallasi valinnut kotimaan kohteen edes pohtimatta ulkomaan kohteita potentiaalisena vaihtoehtona? Kuinka monta kertaa olet ajatellut, että Suomi on upea maa, jossa on vielä aivan liian monta koluamatonta kolkkaa? Vaikka sieltä näyttöruudun takaa löytyy varmasti iso joukko vannoutuneita kotimaan matkailun ystäviä, on joukossa taatusti myös suuri joukko ihmisiä, joille Tallinna ja Tukholmakin tuntuu aina houkuttelevammalta kuin vaikkapa Turku tai Jyväskylä.

Mutta rehellisyyden nimissä, miksi mennä aina merta edemmäs kalaan? Miksi koluta ennemmin puoli Eurooppaa ja Aasian turistirannat kuin tutustua siihen, mitä viehättävää ja eksoottista vaikkapa Vaasa, Kouvola tai Suomen Lappi tarjoaa?

Ympäristönäkökulmat kiinnostavat matkailijoita

Ilmastonmuutoskeskustelulta ei liene kukaan voinut viimeisen vuoden aikana välttyä ja myös lento- ja laivaliikenteen saastuttavuus on aika ajoin ollut otsikoissa. Kun päästönäkökulmaa alkaa tosissaan pohtia, alkavat kotimaan kohteet näyttäytyä hyvin houkuttelevassa valossa. Ympäristönäkökulmat myös vaikuttavat jo suomalaisten matkailupäätöksiin, mikä selviää Suomen matkatoimistoalan liiton syys-lokakuussa teettämästä kyselystä, jolla kartoitettiin suomalaisten ajatuksia matkustamiseen liittyvistä vastuullisista valinnoista. Suomalaisia kiinnostaa matkailun ympäristövaikutukset ja moni ottaa ne huomioon matkakohteita ja matkustustapaa valitessa.

Vastuullisuus otetaan huomioon jo nyt

SMALin teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että vastuullisuus kiinnostaa matkailijoita. Kierrätysnäkökulmat ja jätteiden lajittelu sekä tasa-arvo ja ihmisoikeusnäkökulmat nousivat kyselyssä kahdeksi tärkeimmäksi vastuullisuuteen liittyväksi valintakriteeriksi. Myös luonnon monimuotoisuus, paikallisen kulttuurin säilyttäminen ja luonnonvarojen säästäminen nousivat viiden tärkeimmän vastuullisuustekijän joukkoon. Mikäli näitä kaikkia oikein tosissaan ja syvällisesti alkaa pohtimaan, liittyy päästönäkökulma itse asiassa näihin kaikkiin. Hiilidioksidipäästöt eivät tietenkään ole niin konkreettisesti ymmärrettäviä kuin vaikkapa fyysinen jäte, vaikka yhtä lailla fossiilisista polttoaineista ilmakehään syntyvät päästöt voisi ajatella “jätteenä”, jolla on vaikutusta sekä ihmisoikeuksiin, luonnon monimuotoisuuteen, luonnonvarojen säästämiseen että paikallisen kulttuurin säilyttämiseen.

Junalla matkustaminen on ympäristöystävällistä ja vastuullista.
Kuva | Kirsi Tuura

Paljonko päästöjä lomamatkasi tuottaa?

SMAL:in kyselyyn vastanneista 48 prosenttia ilmoitti matkustavansa tämän syksyn lomien aikana. Suosituin lomakohde oli Eurooppa, johon 58 % ilmoitti matkustavansa. Aasiaan tai Afrikkaan aikoi matkustaa yhteensä 14 % ja kotimaan matkailua aikoi suosia 18 % matkaajista. Euroopassa Viron ja Ruotsin ohella suomalaisten suosituin matkakohde on Espanja. Meno-paluulento Helsingistä Barcelonaan tuottaa hieman päälle tonnin hiilidioksidipäästöjä (1021 kg Atmosfairin laskurin mukaan). Vastaavalla päästömäärällä pääsisi junalla Etelä-Suomesta Lappiin ja takaisin noin tuhat kertaa.

"Junamatkustamiseen liittyy usein myös ajatus siitä, että jo matkalla on perillä."

Kotimaan kohteita pohtiessa ei valinnanvarasta ole pulaa. Jokaiselle löytyy taatusti jotakin kiinnostavaa ja Suomessa on mahdollista matkailla monen erilaisen budjetin puitteissa. Juna vie mukavasti moneen paikkaan ja jos aivan perille asti ei junalla pääse, voi loppumatkan taittaa bussilla, vuokra-autolla, taksilla tai pyörällä. Pyörän saa vieläpä otettua junaan mukaan – ja autonkin autojunaan, mikä voi olla kätevää, jos matkustaa esimerkiksi Lappiin. Junamatkustamiseen liittyy usein myös ajatus siitä, että jo matkalla on perillä. Junamatkan voi käyttää rentoutumiseen, töiden tekemiseen tai seurusteluun matkakumppaneiden kanssa. Pienille lapsille junamatka itsessään on usein iso elämys (varsinkin, jos junassa on leikkivaunu!) ja isommat lapset viihtyvät kirjan/tabletin/puhelimen parissa. Eväitä ei sovi tietenkään unohtaa, ei lasten eikä aikuisten. Välipala tai päivällinen junan ravintolavaunussa on varmasti unohtumaton osa matkaelämystä etenkin lapsille. Istua nyt ravintolapöydässä, jonka ikkunan takana maisemat vain vilahtelevat ohitse! 

Kotimaassa matkaillessa tulee paitsi tutustuttua itselle uusiin kohteisiin myös tuettua kotimaisia palveluita. Ja kun tuemme kotimaisia palveluita, niillä on tietysti myös mahdollisuus kasvaa ja kehittyä entistä paremmiksi palveluiksi! Paikalliset matkailuyrittäjät, ravintolapalveluiden tarjoajat, luontoyrittäjät ja kulttuuritoimijat ottavat taatusti avosylin vastaan jokaisen suomalaisen turistin, joka on ulkomaanmatkan sijaan päättänyt sijoittaa lomaeuronsa Suomeen. Suomessa matkailu- ja ravitsemuspalveluiden yhdeksi eduksi voi laskea sen, että sosiaalinen ja ekologinen vastuullisuus on yleensä verrattain hyvällä mallilla, mistä taas ei valitettavasti voi joka maailman kolkassa mennä takuuseen.

"Se, minkä ajattelemme olevan jo tuttua, tarjoaakin itse asiassa loputtomasti uutta ja kaunista koettavaa."

Pidit sitten luonto-, kulttuuri- tai kaupunkilomailusta, löytyy Suomesta tätä kaikkea. Pienimmistäkin kaupungeista löytyy mielenkiintoisia museoita ja teatteritarjontaa, ravintoloita, kahviloita, kotimajoituksia ja hotelleja - isommista kaupungeista puhumattakaan. Entäs kuinka monessa suomalaisessa kansallispuistossa olet vieraillut? Esimerkiksi Kolin kansallismaisemat ovat kätevästi saavutettavissa Joensuusta, jonne juna kuljettaa Helsingistä 4,5 tunnissa. Sanotaan, että täytyy mennä kauas nähdäkseen lähelle, mutta voisiko olla myös niin, että lähellä voi saada laajempaa perspektiiviä? Lähimatkailu voi saada meidät näkemään maapallon ainutlaatuisuuden ihan uudesta näkökulmasta. Se, minkä ajattelemme olevan jo tuttua, tarjoaakin itse asiassa loputtomasti uutta ja kaunista koettavaa. Loman ei myöskään aina tarvitse olla viikon mittainen irtiotto. Usein jo päivän tai parin irtautuminen omasta arjesta ja matkustaminen tuttujen arkiympyröiden ulkopuolelle riittää luomaan rentouttavan lomafiiliksen.

Suomi on täynnä nähtävää ja junalla pääset melkein jokaisen maan kolkkaan.

Kun pohdit seuraavaa lomakohdettasi, sen sijaan että avaisit lentojen hintavertailusivuston, otakin käteen Suomen kartta tai klikkaa itsesi VR:n sivuille ja katso, minne ilmastoystävällinen juna voisi sinut kuljettaa. Paitsi että säästät päästöissä merkittävästi, voit kokea kotimaamme kamaralla ihan uudenlaisen lomaelämyksen.