Kaupallinen yhteistyö | Vaasan. Kirjoittaja | Minska. Kuvat | Minska
Runsaasti hyviä puolia
Tutulla ja turvallisella näkkileivällä on runsaasti hyviä ominaisuuksia. Rukiinen täysjyvänäkkileipä on runsaskuituista, siinä on hyvät ravintoarvot, pitkä säilyvyys, se on kotimaista, lähellä tuotettua ja kaiken lisäksi edullista! Ja hieman mielikuvitusta käyttämällä se muuntuu moneen tarkoitukseen. Näkkäri ansaitseekin kunnianpalautuksen ruokapöydän unohdettuna klassikkona.
1. Terveysvaikutuksissa omaa luokkaansa
Terveysvaikutuksiltaan rukiinen näkkäri on lähestulkoon superfoodia. Sen runsas kuitupitoisuus auttaa vatsaa voimaan hyvin. 100 grammassa Vaasan Koulunäkkiä on kuitua peräti 17 grammaa. Täysjyvävilja on erinomainen kuidun lähde, kun päivittäin kuitua olisi hyvä saada noin 25–35 g. Täysjyvätuotteita kannattaa muutenkin suosia, sillä niissä on tallessa kaikki viljojen vitamiinit, hivenaineet ja kuidut. Tiesitkö, että viljatuotteet ovat myös tärkeä proteiinin lähde ruokavaliossa? Aikuinen ihminen tarvitsee päivittäin kahdeksaa välttämätöntä aminohappoa, jotta proteiinisynteesi on mahdollista. Täysjyväviljat sisältävät riittävästi seitsemää kahdeksasta välttämättömästä aminohaposta. Ne ovat siis oivallinen proteiinin lähde ruokavaliossa. Paras tapa varmistaa kasvisruokavalion hyvä aminohappokoostumus on syödä monipuolisesti täysjyväviljaa, palkokasveja, siemeniä ja pähkinöitä.
"Tiesitkö, että viljatuotteet ovat myös tärkeä proteiinin lähde ruokavaliossa?"
2. Lähiruokaa parhaimmillaan
Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa ja terveellinen ruis onkin lähiruokaa parhaimmillaan. Vaasan on sitoutunut vuodesta 2016 lähtien käyttämään ruisleivissään kotimaista ruista. Näin tuetaan kotimaista viljelyä ja sitä kautta suomalaista rikasta leipäkulttuuria. Konkreettiset toimet edistävät suomalaista maataloutta ja luovat työtä ja hyvinvointia Suomeen. Perinteisen rukiisen näkkileivän lisäksi löytyy myös muita viljoja sisältäviä näkkileipävaihtoehtoja, jotka tuovat maukasta vaihtelua näkkileivän ystävälle. Ympäristön ystävä arvostaa sitä, että viljatuotteiden ympäristökuorma on verraten pieni eli tiiviissä paketissa tulee paljon energiaa ja hyödyllisiä ravintoaineita ympäristöä liialti rasittamatta.
"Viljatuotteiden ympäristökuorma on verraten pieni eli tiiviissä paketissa tulee paljon energiaa ja hyödyllisiä ravintoaineita ympäristöä liialti rasittamatta."
3. Näkkäri säilyy hyvin – kunnes tulee syödyksi!
Yksi näkkileivän eduista on pitkä säilyvyys. Kotitalouksien ruokahävikistä leipä muodostaa ison osan. Hieman kuivahtamaan päässyt leipä päätyy harmillisen usein biojätteeseen. Näkkärin kohdalla tätä ongelmaa ei ole, vaan paketti säilyy kaapissa syömäkelpoisena – siihen asti, kunnes joku sen näkkärihimoissaan tyhjentää. Näkkäri on siis todellisen hävikinvälttelijän leipäsuosikki.
4. Ravitseva välipalavaihtoehto
Lapsille näkkäri maistuu yleensä mainiosti. Rouskuvaa leipää on kiva napostella ja se on näppärä ja terveellinen eväs ja välipala. Ulkomaisista raaka-aineista valmistetut, usein lapsiperheissä napostellut riisi- ja maissikakut kannattaakin kokeilla vaihtaa kotimaiseen täysjyvänäkkäriin. Kotimaisuuden lisäksi myös ravintoarvot ovat kohdallaan! Varsinkin lapsille kannattaa valita mahdollisimman vähän suolaa sisältävä näkkileipävaihtoehto. Vähäsuolaisimmat vaihtoehdot tunnistaa kaupan hyllyllä sydänmerkistä ja kaikkein vähäsuolaisimpiin vaihtoehtoihin kuuluvat Vaasan Koulunäkki Klassikko, Vaasan Koulunäkki Kunto ja Vaasan Koulunäkki 100 % Ruis, joiden suolapitoisuus on vain 1,0 %. Jos pitää voimakkaammasta mausta, kannattaa näkkileipähyllystä valita Vaasan Koulunäkki Maukas, Vaasan Koulunäkki 100 % Ruis tai Vaasan Koulunäkki Taikinajuuri, joihin kaikkiin on lisätty Kotkassa käsin tehtyä taikinajuurta.
Vaihtelua näkkärin päälle
Näkkäri syödään tavallisimmin perinteiseen tyyliin pelkän levitteen kanssa ja monesti simppeli toteutus onkin se paras. Mutta aina ei tarvitse tyytyä vain vanhaan ja tuttuun, vaan joskus kannattaa heittäytyä ja olla rohkea. Jos haluat olla oikea oman elämäsi seikkailija, kokeile joskus syödä näkkäri “väärin päin” eli levitä levite eri puolelle näkkäriä kuin yleensä! ;)