Miten valitset hyvän ravintolisän?

||||
Lisäravinteet, superfoodit, luontaistuotteet – ravintolisille on erilaisia ilmaisuja ja ne pitävät sisällään erilaisia ravinteita. Ravintolisien maailma tuntuu lähes loputtomalta ja trendituotteita nousee jatkuvasti. Mutta mistä tunnistat hyvän ravintolisän, ja milloin niitä kannattaa syödä?

Kirjoittaja | Minska. Kuvat | Unsplash

 

Vitamiinit edistävät kehon normaalia toimintaa ja hyvinvointia. Parhaimmillaan tarvittavat vitamiinit saadaan monipuolisesta ruokavaliosta ja perinteisen käsityksen mukaan ravintolisille ei tällöin ole tarvetta. Harvan ruokavalio on kuitenkaan niin moitteeton, että siitä saisi kaiken tarpeellisen – tällöin ruokavalio voi vaatia täydennystä ravintolisistä.

Mitä ravintolisät ovat?

Ravintolisillä voi täydentää normaalia ruokavaliota ja oikein käytettyinä ne voivat edistää terveyttä. Ravintolisillä tarkoitetaan erilaisia valmisteita, jotka voivat sisältää esimerkiksi yrtti- ja kasvisrohdoksia, vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja, rasvahappoja ja probiootteja.

Viherjauhetta valkoisessa purkissa marmoripöydällä
Kuva | Unsplash

Miksi syödä lisäravinteita?

Lisäravinteiden tarpeeseen löytyy monia syitä, mutta yleisimpiä ovat; puutteellinen ruokavalio, rankka liikunta ja ikääntyminen. Lisäravinteita löytyy yleisvoinnin kohentamiseen sekä täsmätarkoituksiin, kuten raudan tai kalsiumin puutokseen.

Vegaanien tulee varmistaa riittävä B12-vitamiinin, D-vitamiinin, kalsiumin, jodin ja raudan saanti. Ikääntyneillä vitamiinien tarve liittyy usein ravinnon imeytymisen heikentymiseen.

Mistä tietää tarvitseeko lisäravinteita?

Monipuolisen ruokavalion tulisi olla tärkein lähde vitamiineille ja hivenaineille. Ruokavalio voi kuitenkin jäädä puutteelliseksi tai joskus sairauksien tai ruoka-aine­rajotuksien vuoksi tarvitaan lisistä tukea terveydelle. Jokainen keho on erilainen, joten ennen kuin aloittaa ravintolisien käytön, kannattaa miettiä omaa tarvetta sekä keskustella lääkärin kanssa. Lisäravinteita tulee syödä vain tarpeeseen.

Puutostiloihin löytyy erilaisia valmisteita. Mikäli haluat varmistaa yleisesti tärkeimpien ravintoaineiden saannin, voi monivitamiini tai viherjauhe olla sopiva valmiste. 

Mikäli sinulla on lisäraudan tai kalsiumin tarve, kannattaa valita erillinen valmiste, sillä niitä ei yleensä saa tarpeeksi monivitamiineista. 

Jos kehosi on fyysisesti kovalla koetuksella esimerkiksi rankan liikunnan, hikoilun tai stressin takia, magnesiumlisän nauttiminen lisäravinteena voi olla perusteltua.

Suomen pimeässä talvessa D-vitamiinilisää suositellaan kaikille. 

Mikäli epäilet, ettet saa tarpeeksi jotain ravintoainetta ravinnosta, kannattaa kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen. Joitakin puutostiloja, kuten rauta, B12- ja D-vitamiinin tasoja voidaan mitata verikokeella.

Millainen lisäravinne kannattaa valita?

Valitse mahdollisimman puhdas ja luonnollinen lisäravinne. Hyvä ravintolisä on mahdollisimman luonnonmukainen ja vitamiini on muodossa, joka imeytyy hyvin, jolloin tuotteen ei tarvitse olla kovin vahva. Luonnolliset valmisteet ja viherjauheet voidaan valmistaa esimerkiksi tuorepakastekuivaamalla kasveja. Tällä metodilla vitamiinit säilyvät paremmin ja tuote imeytyy hyvin. 

Superfoodit lukeutuvat ravintolisiin. Niistä saamme kehomme tarvitsemat vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet luonnollisessa ja optimaalisessa muodossa, ympäristöä kunnioittaen.

Pyri välttämään ravintolisiä, jotka sisältävät runsaasti lisäaineita, tärkkelystä ja sokeria. Lisäaineita käytetään usein maun, värin ja rakenteen takia. Jotkin lisäaineet ovat eläinperäisiä, eivätkä sovellu vegaaneille. Lisä- ja makeutusaineet voivat myös suurina määrinä heikentää suoliston bakteerikantaa ja ärsyttää vatsaa. Tutustu tarkasti tuotteen sisältämiin ainesosiin löytääksesi itsellesi sopivimman valmisteen. 

Ravintolisiä on monenlaisia, ja niiden eri aineet imeytyvät eri tavoin. Terveellä ihmisellä monet vitamiinit ja hivenaineet imeytyvät hyvin tablettina tai kapselina. Ikääntyminen ja suolistovaivat voivat heikentää lisäravinteiden imeytymistä. Tällöin suihke ja imeskeltävä tabletti voivat olla hyvä vaihtoehto. Puhdistamo valitsee tuotteisiinsa sekä puhtaimmat että parhaat mahdolliset raaka-aineen muodot, jotka takaavat tuotteiden tehokkaan imeytymisen.

Ravintolisistä puhuttaessa tulee muistaa, että kehot ovat erilaisia, eivätkä kaikki suositukset sovi kaikille. Jokainen keho on uniikki ja kehon puutostiloista ja ravintolisien käytöstä on suositeltavaa keskustella ensin oman lääkärin kanssa. Joitakin lisäravinteita ei tule nauttia yhdessä toisten luontaistuotteiden tai lääkkeiden kanssa. Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota tai terveitä elämäntapoja.