Miten päihitän vatsavaivat?

|
Vatsavaivat voivat olla kiusallisia, mutta unohdamme helposti miten yleisiä ne ovat. Lue artikkelistamme lisää vatsavaivojen torjumisesta!

 Kirjoittaja | Minska. Kuva | iStock

Ummetus

Ummetuksesta kärsii yllättävän suuri osa väestöstä. Ummetuksen taustasyinä ovat usein liian vähäinen liikunta, huono nesteytys ja alhainen kuitujen saanti. Tilapäinen, lievä ummetus helpottaa onneksi usein itsestään muutamassa päivässä. Oloa voi helpottaa huolehtimalla runsaasta vedenjuonnista sekä riittävästä kuitujen saannista. Ummetuksesta kärsiessä on hyvä pyrkiä välttämään suolen toimintaa hidastavia ruokia, kuten valkoista vehnää, maitotuotteita ja sokereita.

Ilmavaivat

Ilmavaivat ovat hyvin yleinen suolistovaiva, joista moni kärsii elämänsä aikana. Yleisimmin ilmavaivojen syynä on bakteerien liikakasvu suolessa, huonosti toimiva ruoansulatus tai liika suolikaasujen muodostuminen. Helpoin tapa ehkäistä ilmavaivoja on huolehtia ruokavaliosta ja välttää kaasua aiheuttavia ruoka-aineita, kuten papuja, kaaleja, maitotuotteita ja hedelmiä kuten banaaneja, viikunoita ja päärynöitä. Olemme kuitenkin yksilöitä ja jokaisen ruoansulatus toimii eri tavalla. On siis tärkeää pyrkiä itse selvittämään, mitkä ruoka-aineet ärsyttävät juuri sinun vatsaasi.

Kuva | Unsplash

Turvotus

Vatsan turvotus on yleinen ja varsin epämukava vaiva. Turvotuksen taustalla voivat vaikuttaa monet syyt allergioista ja herkkyyksistä erilaisiin suolistosairauksiin sekä liialliseen nesteiden kerääntymiseen. Turvotusta voit pyrkiä välttämään jättämällä yleisimmät turvotuksen aiheuttajat kuten pavut ja kaalit pois ruokavaliostasi. Vaikka turvotukseen voit saada helpotusta jo muuttamalla ruokavaliota, voi jatkuvan turvotuksen takana olla syitä, joita on hyvä selvittää lääkärin kanssa. 

Ripuli

Ripulin voivat laukaista monet erilaiset tekijät ruokavaliosta ja allergioista stressiin ja hermostuneisuuteen. Myös erilaiset lääkekuurit, kuten antibioottikuurit voivat aiheuttaa ripulia. Ripulista kärsivän on hyvä huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja runsaasta vedenjuonnista, sillä ripulia sairastaessa elimistöstä poistuu paljon nesteitä ja tärkeitä vitamiineja. Suolta voit rauhoittaa syömällä mietoja ruokia ja huolehtimalla suoliston hyvistä bakteereista.