Mitä luonnosta leivän päälle?

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan
||||
Villiyrttien aromit ovat parhaimmillaan tuoreena, luonnosta suoraan leivän päälle. Villiyrtit ovat alkukesästä parhaimmillaan ja pihan ravintopommit kannattaakin poimia talteen käytettäväksi pieninä versoina. Kokeile leivän päälle vaikkapa voikukkaa, siankärsämöä, käenkaalia tai vuohenputkea!

Kaupallinen yhteistyö | Vaasan. Kirjoittaja | Sari Koivisto

Pitkän ja harmaan talven jälkeen kevät on vihdoin täällä ja aurinkoa piisaa taas. Luonto on herännyt horroksestaan ja ulkoa löytyy jälleen kaikenlaisia ihania villivihanneksia popsittavaksi. Tuoreen leivän päälle ripoteltuina villiyrtit paitsi näyttävät upeilta, myös maistuvat hyvältä!

Voikukasta tärkeitä ravintoaineita, siankärsämöstä mausteeksi

Salaattia muistuttava voikukka on aina varma valinta, sillä vaikka pienten lehtien maku on melko mieto, ovat ne pullollaan tärkeitä ravintoaineita kuten kalsiumia, rautaa sekä A- ja C-vitamiineja. Parhaimmillaan lehdet ovat sileälaitaisina ja varjossa kasvaneina. Voikukkalajeja löytyy Suomesta n. 500 erilaista mutta niiden erottaminen toisistaan on vaikeaa. Onneksi kaikkia voi käyttää samalla tavoin eikä tätä luonnon superfoodia kannata jättää hyödyntämättä!

Voikukka. Kuva | Sari Koivisto

Siankärsämöllä on jopa 160 tunnettua lempinimeä suomen kielessä ja se onkin yksi luonnonlääketieteen käytetyimmistä yrteistä, jolla vanha kansa on hoitanut niin haavoja, vatsavaivoja kuin erilaisia tulehduksiakin. Siankärsämöllä on aromikas ja pippurinen maku, minkä vuoksi se onkin mitä mainioin mauste. Siankärsämöä löytää helpoiten puutarhojen reunoilta, niityiltä, pelloilta ja laitumilta.

Siankärsämö. Kuva | Sari Koivisto

Kevään ensimmäiset syötävät villivihannekset käenkaali ja vuohenputki

Sitruunainen käenkaali on pirteän makuinen lisä leivälle ja sisältää paljon C-vitamiinia. Kirkkaan vihreä käenkaali viihtyy parhaiten varjoisissa kuusikoissa sekä lehdoissa ja sen tunnistaa sydänkuvioista, joita lehdet muodostavat. Myös kauniit valkoiset kukat sopivat syötäviksi koristeiksi. Tämä ketunleiväksikin kutsuttu kasvi sisältää oksaalihappoa, joten sitä kannattaa syödä vain pienissä määrin.

Käenkaali. Kuva | Sari Koivisto

Makeahkon vuohenputken tunnistaa sen porkkanaisesta tuoksusta, kourumaisesta lehtiruodista ja lehdistä, jotka jakautuvat kolmeen osaan, joista kukin jakaantuu kolmeen lehdykkään. Vuohenputki levittäytyy kasvamaan kokonaisina maanpohjaa peittävinä mattoina ja viihtyy erityisesti lehtometsissä, laitumilla, puutarhoissa ja puistoissa. Vuohenputken nuoret lehdet sopivat hyvin keittoihin, patoihin, muhennoksiin, ohukaisiin ja yrttileipiin.

Vuohenputki. Kuva | Sari Koivisto

Poimi talteen vain tunnistettavia kasveja ja yhdistä yrtit kauraleivän kanssa

Tuoreena syötävät villiyrtit kannattaa kerätä mahdollisimman pieninä, jolloin ne eivät ole liian kitkeriä. Keruupuuhissa kannattaa olla tarkkana ja valita vain kasveja jotka varmasti tunnistaa. Kompostin lähellä tai vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilla kasvavat yrtit kannattaa jättää rauhaan ja hakeutua puhtaammille paikoille.

Minska suosittelee villiyrttejä pehmeän kauraisten, vehnättömien leipien päällä. Kaura on terveellinen ja ekologinen valinta ruokalautaselle, terveydelle edullisten vaikutusten lisäksi kauralla on pieni hiilijalanjälki. Paljon hyvää siis mahtuu pieneen jyvään! Vaasan 100 % Kaura on lempeän makuinen ja täyttä täysjyvää, kokeile esimerkiksi pirteän käenkaalin kanssa.