Mitä hyötyä on mehupaastosta ja kenelle se sopii?

||
Miltä kuulostaisi kevyt ja energinen uuden vuoden aloitus? Vogelin mehupaastosta saat lisäenergiaa, olosi kevenee ja saat tehopotkun terveellisempiin elämäntapoihin.

Kirjoittaja | Minska. Kuva | iStock ja Unsplash.

Kenelle paasto sopii?

Periaatteessa paasto sopii kaikille terveille aikuisille, ensikertalaiselle kuitenkin korkeintaan viikon mittaisena. Paastoa ei suositella jos olet raskaana tai imetät, jos olet toipilas tai verenpaineesi on alhainen. Neuvottele lääkärisi kanssa, jos sinulla on jokin lääkitys. Paastoa ei siinä tapauksessa yleensä suositella ilman lääkärin valvontaa.

Miten paasto vaikuttaa?

Tutkitusti mehupaasto vaikuttaa edullisesti veren rasva-arvoihin. Se antaa suolistobakteereille tilaisuuden uudistua ja tervehtyä. Nestemäisen ravinnon ansiosta suolisto lepää ja ärsyyntyneet limakalvot saavat tilaisuuden tervehtyä. Ennen kaikkea mehupaasto toimii elämäntapojen kehittäjänä. Paaston jälkeen olo on kevyt ja energinen.

Mehupaaston puhdistava vaikutus perustuu ennen kaikkea runsaaseen nestemäärään, joka huuhtelee elimistön. Vogelin paastopaketti sisältää herkullisen makuisia, luomulaatuisia Biotta-täysmehuja. Puhdistavaa vaikutusta tuetaan nauttimalla vain puhtaasti tuotettua, vähäsuolaista ravintoa. Myös lievästi nesteitä poistavan paastoteen nauttiminen edesauttaa puhdistumista, samoin suolihuuhtelut.

Mitä pitää ottaa huomioon paaston aloituksessa?

Valmistautuminen paastoon on tarpeellista, sillä paasto eli kiinteästä ravinnosta pidättäytyminen merkitsee melkoista muutosta tavanomaiseen ruokavalioon. Siksi elimistölle on annettava aikaa sopeutua valmistautumisviikon ajan (4–5 päivää).

Koska paastoajien lähtökohdat ovat hyvin erilaiset, tarkkoja ruokavalio-ohjeita valmistautumispäiville ei ole syytä antaa. Tärkeää on kuitenkin, että ruokavaliota kevennetään hyvissä ajoin, jotta mehuihin siirtyminen sujuisi mahdollisimman pehmeästi. Siirtymistä helpottaa myös paastomehujen makuun totutteleminen. Vogelin paastopakettien Biotta-mehut ovat erittäin korkealaatuisia luomumehuja, runsaasti vitaaliaineita sisältävinä, mutta hyvin vähäkalorisina niillä voi jo siirtymävaiheessa korvata välipalan tai osan ateriaa.

"Kaikki asiat, mitkä vievät ajatukset pois ruoasta, ovat paaston alussa kullanarvoisia."

Valmistautumisviikon ruokavalion pääperiaatteena on syödä vähemmän lihaa ja rasvaisia, raskaita tai makeita ruokia ja vastaavasti enemmän kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljatuotteita. Valmistautumisviikolla on myös hyvä totutella juomaan vettä tarpeeksi. Päivittäisen vesimäärän tulisi olla vähintään 1,5–2 litraa.

Suolihuuhtelut eli peräruiskeet ovat tärkeitä paaston onnistumisen kannalta. Ne kannattaa aloittaa heti paaston ensimmäisenä päivänä. Vogelin paastopaketissa on tätä varten suolihuuhtelupussi ja tarkat ohjeet. Paaston aikana suolen puhdistus on tärkeää ikävien paasto-oireiden ja näläntunteen torjumiseksi.

Kaikki asiat, mitkä vievät ajatukset pois ruoasta, ovat paaston alussa kullanarvoisia. Ajatukset saattavat pyöriä itsepintaisesti ruoassa, jolloin kannattaa suunnitella itselle mieleisiä asioita. Paastoaminen ei sinänsä heikennä fyysistä suorituskykyä; liikkua jaksaa, kunhan pysyy kohtuudessa. Lisäksi rentouttava kylpy illalla karkottaa viluisen olon ja auttaa nukahtamaan.

Kuva | Unsplash

Miten paasto etenee?

Yleensä ensimmäinen paastopäivä sujuu ilman suurempia ongelmia, eikä nälkäkään juuri ehdi vaivata. Useimmat kokevat toisen ja monesti vielä kolmannenkin paastopäivän eniten motivaatiota kysyviksi, sillä tässä vaiheessa niin kutsutut paasto-oireet alkavat muistuttaa itsestään. Olo saattaa välillä olla kuin hidastetussa filmissä, eikä ajatus aina kulje entiseen malliin. Syynä tähän on ketoottisen tilan voimistuminen. Pian elimistö siis alkaa toden teolla polttaa rasvaa.

Vaikka vielä kolmas paastopäivä voi vaikuttaa sinnittelyltä, se on yleensä kuitenkin taitekohta. Joku on verrannut paastoamista vuoren valloitukseen: Ensimmäiset päivät ovat vaivalloista nousua, mutta huipun saavuttamisen jälkeen edessä on pelkkää myötämäkeä. Monen kokeneen paastoajan mielestä tämä myötämäkiosuus alkaa kolmannen paastopäivän jälkeen. 

4–5 paastopäivinä elimistön rasvakudoksen käyttäminen energiaksi käy täydellä teholla. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus veressä kasvaa, jolloin maksa ja lihakset alkavat hapettaa niitä energiakseen. Rasvakudos on tunnetusti ihmisen merkittävin energiavarasto ja normaalipainoisellakin rasvavarastot riittäisivät antamaan energiaa useiksi kymmeniksi päiviksi. Tässä vaiheessa paasto alkaa sujua jo rutiinilla ja alkupäivien sinnittely on alkanut tuottaa tulosta. Monet kokevat olonsa uskomattoman energisiksi ja kevyeksi. Puhutaan jopa paastoeuforiasta. Jos paastoa jatkaa vielä 6–7 päivää, puhdistuminen vain vauhdittuu.

Paaston viimeisenä päivänä voi jo hyvällä omallatunnolla ajatella ruokaa, jolla voi kohtuullisesti hemmotella itseään paaston jälkeen. Tässä vaiheessa voi myös onnitella itseään päättäväisyydestä ja nauttia tuloksista, jotka jo näkyvät ja tuntuvat: kirkkaasta ihosta ja silmistä, keventyneestä olemuksesta ja virkeästä olosta!

Kuva | Unsplash

Miten paasto lopetetaan?

Palautuminen on paaston tärkein ja vaikein vaihe. Ensimmäisenä totuttelupäivänä tarvitaan malttia, lopettamista ei suotta sanota paaston vaikeimmaksi vaiheeksi. Kiinteän ruoan syöminen käynnistää ruokahalun ja voi olla mahdottoman vaikeaa syödä vain vähän kerrallaan. Lisäksi herkistyneet aistisi ja nälkäinen elimistösi saavat kaiken maistumaan uskomattoman herkulliselta.

Paaston jälkeen aloitetaan kasvispainotteisella ruokavaliolla ja vältetään suolaa. Lihaa ja kalaa ei syödä vielä neljään päivään paaston jälkeen.

Totuttelupäivät ovat vähintään yhtä tarpeen kuin alun valmistautumisviikkokin. Tänä aikana ruokavaliota rakennetaan vähitellen laajemmaksi ruoansulatuselimistön herättelemiseksi normaaliin toimintaan. Totutteluvaihe on terveyden kannalta tärkeä, sillä se paljolti ratkaisee paastosta saadun pitkäaikaisen hyödyn. Periaatteessa palautuspäiviä pitäisi olla yhtä monta kuin paastopäiviäkin, mutta harvalla on kärsivällisyyttä pitkittää normaaliin ruokavalioon siirtymistä viikon mittaiseksi. Vogelin mehupaasto-ohjeissa totuttelupäiviä on neljä.

Paaston tärkein tavoite, ruokatottumusten keventäminen ja terveellistäminen jäävät helposti saavuttamatta, jos totuttelupäivien aikana ei tietoisesti siirrytä noudattamaan kevyempää ja terveellisempää ruokavaliota.

Nyt paaston aloitus on enää vain itsestäsi kiinni! Vogelin paastopaketti on monipuolinen paketti 5 päivän mehupaastoon. Paketti koostuu Vogelin puhtaista tuotteista ja luomumehuista. Paketissa saat myös helpot ohjeet paaston pitämiseen. Onnea matkaan!

Tutustu Vogelin 5 päivän paastopakettiin verkkokaupassamme!