Kirjoittaja | Rosi Sotkasiira Kuva | iStock
Kemialliset aurinkovoiteet
Perinteiset kosmetiikan aurinkosuojavoiteet imeytyvät ihoon kuin vesi pesusieneen. Kemialliset UV-filtterit muodostavat ihoon UV-säteilyä suodattavan kerroksen, joka iholla vaikuttaessaan muuttaa säteilyn lämpöenergiaksi. Vaikutusaika kemiallisia UV-filttereitä käyttäessä on noin 30 minuuttia, jota ennen voide ei anna iholle suojaa säteilyä vastaan. Kemiallisten aurinkosuojavoiteiden ainesosaluettelosta löytyy harmittavan usein monia petrokemian raaka-aineita: parafiiniöljyä, silikonia, synteettisiä hajusteita sekä mikromuoveja. On siis sanomattakin selvää, että huuhtoutuessaan iholta vesistöihin tuote on erittäin haitallinen ympäristölle. Kemiallisten aurinkovoiteiden sisältämät synteettiset kemikaalit ovatkin yksi suurimmista syistä koralliriuttojen tuhoutumiseen, jonka vuoksi Havaiji kieltää kemiallisen oksibentsoni-suojafiltterin käytön vuoteen 2021 mennessä. Lisäksi Ruotsi kieltää samaisen aineen kaikissa lasten tuotteissa vuoteen 2020 mennessä – joten miksi haluaisit itsekään käyttää kyseistä ainetta?
Kemialliset UV-filtterit voivat kertyä elimistöön ja tehdä sen myötä hallaa myös hormonitoiminnalle. Reagoidessaan iholla kemiallinen UV-suoja muodostaa myös vapaita happiradikaaleja, jotka taas vaikuttavat ihon vastustuskykyyn ja ennenaikaiseen vanhenemiseen. Kemiallisissa aurinkovoiteissa on sallittua käyttää myös nanopartikkeleita. Tietyt nanopartikkelit voivat kertyä kehoon ja siten heikentävät esimerkiksi immuunipuolustusta altistaen samalla kehon erilaisille infektioille.
Fysikaaliset aurinkovoiteet
Fysikaalisten aurinkosuojavoiteiden teho perustuu luonnollisiin maamineraaleihin: titaani- ja sinkkioksidiin, jotka palaavat osaksi luonnon normaalia kiertokulkua. Nämä luonnolliset aurinkosuojapartikkelit eivät imeydy tai kerry elimistöön, vaan muodostavat iholle auringonvaloa blokkaavan kalvon. Tämän ansiosta tuotteen vaikutus alkaa heti levityksestä ja suoja voi kestää jopa useamman tunnin! Auringossa oleilun jälkeen voit pestä suojaavan ”kalvon” pois iholta normaalisti suihkussa.
Ecocert-sertifioiduissa fysikaalisissa aurinkosuojatuotteissa ei ole sallittua käyttää petrokemian raaka-aineita, mikromuovia, nanopartikkeleita tai muita synteettisiä kemikaaleja, jotka voivat olla haitaksi ympäristölle ja kehon hyvinvoinnille. Titaanioksidin haitoista ympäristölle on tehty tutkimuksia, jotka koskevat nanokokoon pilkottuja titaanioksipartikkeleita. Titaanioksidin nanokokoisten partikkeleiden haitat ympäristölle ovat nousseet myös hiljattain keskusteluun. Alle 30 nanometrin kokoiset nanohiukkaset voivat vaikuttaa haitallisesti ympäristöön, mutta titaanioksidi ei ole ympäristölle haitallinen, kun sen koko tuotteessa on suurempi kuin 150 nanometriä, kuten Alga Mariksen aurinkosuojavoiteissa, jotka löydät verkkokaupastamme.
Tarkkanäköisimmät ovat saattaneet bongata Alga Mariksen aurinkovoiteiden ainesosaluettelosta myös alumiinin ja ihmetelleet, miten luonnollisissa aurinkosuojavoiteissa on sallittua käyttää alumiinia? Tarkennettakoon, että kyseessä on luonnossa esiintyvä reagoimaton alumiinimuoto, jota on turvallista käyttää ulkoisessa ihonhoidossa. Alumina tai aluminium hydroxide eivät myöskään imeydy ihoon, vaan jäävät ihon pintaan fysikaalisten UV-partikkeleiden tapaan.
Alga Mariksen aurinkovoiteet ovat olleet omia suosikkejani jo useamman vuoden ajan! Suojakertoimia ja koostumuksia löytyy moniin eri tarpeisiin. Lisäksi voidetta on erittäin helppo levittää, eikä se jätä ihon pintaan valkoista kalvoa. Alga Mariksen aurinkovoiteet sisältävät ihoa ravitsevia kasviöljyjä ja omassa suosikissani aurinkovoidespray SPF 30:ssa tuoksuu herkullinen ja aavistuksen makea kookos!
Muistathan puhdistaa aurinkosuojavoiteen iholtasi huolellisesti käytön jälkeen, jotta fysikaalisen aurinkosuojan muodostama kalvo ei tuki ihohuokosia! Puhdistamiseen sopii hyvin mieto vartalosaippua ja mikäli ihosi ei ole erityisen herkkä, voit käyttää myös hellävaraista vartalon kuorintaa.
Tee tänä kesänä hyvä teko valitsemalla itsellesi ja perheenjäsenillesi fysikaalinen aurinkosuoja valikoimastamme!
Lähteet:
Alga Maris
Natural Goods Company / Maria Varon: Kaikki mitä olet halunnut tietää aurinkosuojista
Rosi Sotkasiira
- Ekokosmetologi ja tietokirjailija
- Minskan luonnonkosmetiikka-asiantuntija
- Rosi toimii myös "Minskaajat – vähemmän synteettisiä kemikaaleja" Facebook-ryhmän moderaattorina.