Löydä ihollesi sopiva puhdistustuote

||Ihonhoito artikkelikuva
Omalle iholle sopivan puhdistustuotteen löytäminen voi olla haastavaa. Lue artikkelin vinkit valita juuri oikea puhdistustuote sinun ihotyypillesi!

Kirjoittaja | Minska. Kuva | Unsplash.

Kuiva iho

Kuiva iho on monien riesa varsinkin talvella ja liian voimakkaat pesuaineet usein pahentavat tilannetta. Kuivaihoisen kannattaa välttää tehokkaita puhdistusaineita ja suosia mieluummin puhdistusmaitoja tai -öljyjä, kuten esimerkiksi Joik Organicin hellävaraista puhdistusmaitoa. Puhdistusvoiteet ja pehmeämmät puhdistusbalmit ovat myös hyvä valinta, kuten Flow cosmeticsin puhdistusvoide Balm to Milk. Nyrkkisääntönä puhdistusainetta valitessa voi pitää sitä, että pullon kyljessä lukee kosteuttava tai hellävarainen, näin valitset tarpeeksi hellän putsarin. 

Jos iho on todella kuiva ja tuntuu kiristävän, vaikka puhdistusaine on hellä ja kosteuttava, ongelmana saattaa puhdistusaineen huuhtominen vedellä. Tällöin kannattaa kokeilla poistaa aine hellästi esimerkiksi pumpulilla tai musliiniliinalla. Tähän sopii parhaiten voiteet ja balmit, sillä ne on helpoin saada pyyhkimällä pois. Kannattaa kuitenkin huomioida, että raju pyyhkiminen voi ärsyttää ihoa, joten valitse mahdollisimman pehmeä ja hellä materiaali. Kasvoveteen kostutetulla vanulapulla pyyhkäisemällä voit vielä tarkistaa onko kasvoille jäänyt puhdistusainetta. 

Kasvoöljy on hyvä kuivalle iholle kosteusvoiteen jälkeen, sillä se lukitsee voiteen kosteuden ihoon. Kasvoöljyjä löytyy muun muassa Pure=Beautylta, jonka jojoba- ja arganöljyt käyvät etenkin kuivalle iholle. Hyaluronihapot ovat myös hyviä kuivalle iholle, ja niitä kannattaakin suosia esimerkiksi seerumissa. Hyvä vaihtoehto kuivalle iholle on esimerkiksi Evolven hyaluronihapposeerumi.

Kuva I Unsplash

Herkkä iho

Herkälle, kipeälle ja punoittavalle iholle kannattaa valita hajusteeton puhdistusmaito, kuten Murumurun Puhdistusmaito. Jos käytät paljon meikkiä, kannattaa kokeilla kaksiosaista puhdistusta: ensin poistetaan meikki ja öljypohjaiset epäpuhtauden puhdistusöljyllä, ja sen jälkeen vesiliukoiset epäpuhtaudet puhdistusmaidolla, näin saat meikin irti ärsyttämättä ihoa liikaa. 

Ihon kuuluisi tuntua puhdistuksen jälkeen hyvältä ja kosteutetulta. Vaahtoavia ja kuorivia aineita kannattaa ehdottomasti välttää, samoin kuin hajustettuja tuotteita, sillä herkkää ihoa ei tulisi rasittaa yhtään enempää. Jos kasvot tuntuvat kutisevan ja kiristävän pesun jälkeen ja ennen kosteusvoiteen laittoa, on käytössäsi liian tymäkkä pesuaine, jolloin on hyvä vaihtaa hellävaraisempaan. Ihon puhdistusta ei kannata herkkäihoisenkaan kuitenkaan pelätä, sillä ihon pinnalle jäävät epäpuhtaudet ärsyttävät myös ihoa ja voivat lisätä punoitusta. Voi myös olla hyvä kääntyä dermatologin puoleen jos iho tuntuu ärsyyntyvän kaikista putsareista.
Pesun jälkeen rauhoittavat kasvovedet ja seerumit toimivat herkälle iholle, kuten  Globe Hope by Mia Höytön LEMPEÄ UNI öljyseerumi ja Flow Cosmeticsin Ruusuvesisuihke.

Rasvainen iho

Rasvaiselle iholle toimivat usein parhaiten tehokkaammat geelit tai vaahdot, kuten esimerkiksi Globe Hope by Mia Höytön KAUNIS puhdistusgeeli ja Murumurun puhdistusvaahto, kunhan muistaa hyvän kosteutuksen. Kuivunut iho tuottaa enemmän talia, joten liika puhdistaminen ja vaillinainen kosteutus usein vain pahentavat tilannetta. Myös rasvaisen ihon kuuluisi tuntua kosteutetulta pesun jälkeen, eikä sitä kannata pestä kiristävän tuntuiseksi, vaikka se tuntuisikin houkuttelevalta. Iho tarvitsee kuitenkin myös luonnollisia öljyjään, eikä niitä kannata pestä liikaa pois.

Geeli on vaahtoa hellempi vaihtoehto, joten jos iho tuntuu ärsyyntyvän vaahdosta, kannattaa vaihtaa puhdistusgeeliin. Jotkut puhdistusöljyt käyvät myös rasvaiselle iholle, mutta kannattaa pitää huolta, että öljyn poistaa kunnolla, eikä se jää tukkimaan ihoa tai lietsomaan tulehdusta. Jos on taipumusta epäpuhtauksiin, kannattaa valita tasapainottavia ja antibakteerisia ainesosia muun muassa seerumissa, kasvovedessä ja kosteusvoiteissa. 

Kuva I Unsplash

Epäpuhdas iho

Myös epäpuhtaalle iholle toimivat puhdistusgeelit ja -vaahdot. Tärkeää on, että tuote levittyy helposti ja on helppo poistaa, sillä liika hankaaminen saattaa levittää ihossa olevia tulehduksia. Hyviä vaihtoehtoja ovat  Globe Hope by Mia Höytön KAUNIS puhdistusgeeli tai erityisesti miesten kasvoille suunniteltu Rokua Skincare kasvojenpuhdistusgeeli. Antibakteeriset, tulehdusta hillitsevät ja tasapainottavat tuotteet ja ainesosat ovat hyviä, sillä epäpuhtaan ihon ensiapu on saada iho rauhoittumaan. Näitä voi suosia puhdistuksen jälkeen kasvovedessä, seerumissa ja voiteissa.

Tasapainottava arganöljy sopii epäpuhtaallekin iholle kosteutuksen viimeistelyyn, sillä se vähentää talintuotantoa, eikä tuki ihohuokosia. Muun muassa Pure=Beautyltä löytyy erilaisia kasvoöljyjä, joista voi löytää omalle iholle sopivan.

Sekaiho

Sekaihoisen kannattaa kuunnella ihoaan vuodenajasta ja ihon kunnosta riippuen. Puhdistusgeelit voivat toimia, ja rasvaisemmalle sekaiholle voi kokeilla myös puhdistusvaahtoja. Muuan muassa Glope Hope by Mia Höytön KAUNIS puhdistusgeeli ja Murumurun puhdistusvaahto ovat hyvä valinta. Jos vaahto tai geeli tuntuu ärsyttävän tai kuivattavan sekaihoa liikaa, kannattaa kokeilla hellävaraisempaa puhdistusemulsiota, kuten dr. Hauschkan puhdistusemulsiota. 

Sekaihoisen on hyvä muistaa kuorinta, ja AHA-hapot ovatkin hyviä tässä hommassa. AHA-hapoista hyötyy sekä ihon kuivat että rasvaiset alueet ja ne auttavat ihon uusiutumisessa. Ihon kunnon mukaan kannattaa valita tasapainottava, tai kosteuttava kasvovesi, kuten Pure=Beautyn katajasuihke. Ihoa kirkastamaan sopii C-vitamiiniseerumit, kuten Murumurun c-vitamiiniseerumi. 

 

Muista myös nämä!

Zero Waste
Nykyään on helppoa noudattaa myös zero waste -periaatetta ihonpuhdistuksessa. Luonkosilta löytyy tähän sopivia öljypuhdistuskakkuja, jotka tulevat kierrätettävissä pahvipakkauksissa. Puhdistuskakuissa on vaihtoehtoja kaikille ihotyypeille. Etenkin kuivalle ja herkälle iholle, joka ei kestä vettä, öljypuhdistuskakku voi olla hyvä valinta, sillä puhdistusaine pyyhitään kasvoilta pois kostealla kasvosienellä tai -liinalla altistamatta ihoa paljolle vedelle. Palasaippuoista löytyy myös hyviä vaihtoehtoja, kuten Luodon merisuola sekä teepuu-hiili palasaippuat.

Kaksoispuhdistus

Suosittu menetelmä meikin poistoon on korealaisesta ihonhoidosta lähtöisin oleva kaksoispuhdistus, jossa ensin hellävaraisella öljyputsarilla poistetaan meikki ja sen jälkeen iho pestään maidolla tai geelillä. Kaksoispuhdistus voi toimia epäpuhtaalle ja rasvaiselle iholle, joille puhdistusöljy saattaa yksistään olla ongelmallinen sekä herkälle iholle, joka ei kestä tehokkaita meikinpoistoaineita. Kaksoispuhditukseen käyvät muun muassa BYBIn Swipe Clean puhdistusöljy, Murumurun Puhdistusmaito ja Globe Hope by Mia Höytön KAUNIS puhdistusgeeli.