Lähimetsistä ja luomuviljelmiltä lautaselle - kotimaiset yrtit ruokana ja mausteena

||
Yrtit sisältävät valtavan määrän erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Yrttejä on käytetty ruokana ja rohtona jo tuhansien vuosien ajan. Eri yrteissä ja niiden käyttötavoissa keittiössä on vain mielikuvitus rajana!

Kaupallinen yhteistyö | Yrttipaja. Kirjoittaja | Sari Koivisto

Oregano, rosmariini ja basilika tuovat monille mieleen Välimeren, mutta tiesitkö, että näitä ja muita upeita ja aromikkaita kasveja voi mainiosti kasvattaa myös täällä pohjoisessa paratiisissamme?

Pitkät, valoisat kesäpäivät sekä kylmät talvet lisäävät yrttiemme vaikuttavien aineiden määrää ja keräämällä kasvit juuri oikeaan aikaan voimme varmistaa ominaisuuksien olevan voimakkaimmillaan. Suosimalla Yrttipajan yrttejä voi tuoda maailman keittiöt kotiinsa, mutta samalla tukea kotimaista perheyritystä ja sitä kautta myös edesauttaa kestävämmän ruokakulttuurin ja maanviljelyn kehittymistä.

Puhtaasta luonnosta kerätty ja luonnollisesti viljelty

Yrtit sisältävät valtavan määrän erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Yrttipajan kotimaiset yrtit ovat poikkeuksellisen korkealaatuisia, sillä niitä ei ole säteilytetty eikä höyrytetty vaan ainoastaan kuivattu matalassa lämpötilassa, jolloin kaikki ravinteet ja eteeriset öljyt ovat tallella. Kuivatut yrtit katsotaan raakaravinnoksi eikä kasveista haihdukaan oikeanlaisen käsittelyn aikana juuri mitään muuta kuin vettä. 

Eri yrttien makujen ja käyttötapojen kirjo on valtava ja keittiössä vain kokin mielikuvitus on rajana!

Yrttejä on käytetty ruokana ja rohtona jo tuhansien vuosien ajan - jokaisesta kulttuurista löytyy niille ominaisia makuyhdistelmiä. Eri yrttien makujen ja käyttötapojen kirjo on valtava ja keittiössä vain kokin mielikuvitus on rajana! 

Siankärsämö. Kuva | Sari Koivisto

Yrttien moninaiset käyttötavat

Lipstikka sopii korvaamaan liemikuution ja meirami nostaa tavallisen hernekeiton uusiin ulottuvuuksiin. Uudet perunat ja tilli kuuluvat kesään, timjami taas kruunaa syksyiset pataruoat. Kokeile myös klassisia rakuunaporkkanoita tai persiljaa täyteläisen kasviskeiton kera. Kuusenkerkissä ja katajanmarjoissa maistuu metsä. Ja jos haluaa päästä helpolla mausta tinkimättä, löytyy Yrttipajan valikoimasta myös herkullisia ja monikäyttöisiä maustesekoituksia, joihin on valittu makuhermoja kutkuttelevia yrttiyhdistelmiä eri tarkoituksiin.

Unohda siis ulkomaiset spirulinat ja chlorellat ja suuntaa seuraavaksi katseesi suomalaiseen superfoodien ykköseen eli nokkoseen!

Nokkonen on yksi monipuolisimmista kasveista mitä luonnostamme löytyy. Siitä voi hauduttaa teetä ja sitä voi käyttää niin maustamiseen kuin ihonhoitoonkin, mutta parhaimmillaan nokkonen on kuitenkin ruuan ravintorikkaana raaka-aineena. Kuivatusta nokkosesta voi valmistaa esimerkiksi pestoa, lettuja, keittoa, piirakoita ja muhennoksia tai lisätä sitä aamusmoothien sekaan sellaisenaan tuomaan potkua. Nokkonen sisältää valtavasti lehtivihreää, rautaa, kalsiumia, piitä ja erilaisia mineraalisuoloja. Nokkosesta saat myös A-, B-, C-, E- ja K-vitamiineja. Unohda siis ulkomaiset spirulinat ja chlorellat ja suuntaa seuraavaksi katseesi tähän suomalaiseen superfoodien ykköseen!

Nokkonen. Kuva | Sari Koivisto

PS. Kuivayrttien lisäksi kasvien voimat kannattaa valjastaa käyttöönsä kesäisin myös erilaisten villivihannesten muodossa, jotka ovat todellista lähiruokaa ilman pakkausmateriaaleja tai muita ulkoisia tuotantopanoksia.

Yrttipajan tavoitteena on luoda tietoisuus kotimaisten yrttien aarreaitasta kaikkien saataville sekä inspiroida niin tuoreiden ja itse kerättyjen kuin kuivattujen yrttien käyttöön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena. Kotimaisten yrttien ilosanomaa jakavaan Yrttipajaan voit tutustua lisää heidän verkkosivuillaan täältä