Kuusenkerkät ovat metsän vaaleanvihreää kultaa

||
Kuusen uudet vuosikasvaimet, kuusenkerkät symboloivat uuden alkua. Kuusenkerkät ovat olleet perinteisesti yksi tärkeimmistä̈ luonnonantimista suomalaisissa kotitalouksissa.

Kaupallinen yhteistyö | Arctic Warriors. Kirjoittaja | Tuija Kauppinen. Kuva | Arctic Warriors

Kuusenkerkkä on vitamiini- ja antioksidanttipommi

Kuusenkerkässä on runsaasti C-, K1- ja A-vitamiinia, jotka ovat tarpeen pitkän ja pimeän talven jälkeen.

Kuusenkerkällä ja erityisesti kuusenkerkkäjauheella on korkea ORAC-arvo, joka kertoo sen antioksidatiivisista vaikutuksista. Antioksidantit auttavat puolustamaan soluja hapettumiselta. Kuusenkerkät ovatkin erinomaista ruostesuojaa kehollesi!

Kuusenkerkässä on myös antibakteerisia pihka-aineksia. Kerkkiä onkin perinteisesti käytetty suun raikastamiseen.

Kuva | Arctic Warriors

Pakastekuivaus säilyttää ravinteet

Jos keräät itse kuusenkerkkiä, muistathan hankkia siihen maanomistajan luvan. Paras tapa kerkkien säilömiseen on pakastaa ne kokonaisina. Pakasteesta kerkkiä on kätevä nakata vaikka smoothieen.

Pakastekuivaus vaatii kotikonsteja järeämmät koneet, mutta se on erinomainen menetelmä, joka säilyttää erittäin hyvin kerkkien vitamiinit, hivenaineet, flavonoidit ja antioksidantit.

Kerkän keruu on kerran vuodessa, mutta jauhetta voi nauttia joka päivä!

Upeaa makua ruokiin ja juomiin

Kuusenkerkät antavat metsäistä, hiukan sitrusmaista, puolipihkaista aromia ruokiin ja juomiin. 

Kokeilepa lisätä kerkkiä tai kerkkäjauhetta salaatinkastikkeen mausteeksi. Kerkkä sopii myös jälkiruokien kuten juustokakun tai jäätelön mausteeksi tai koristamaan voileipäkakkua. Tai entä jos valmistaisit kuusenkerkkähunajaa: upota tuoreita kerkkiä hunajaan ja anna tekeytyä viikko pari.

Jos haluat säilyttää kerkän arvokkaat ravinteet, vältä kerkkien ylenmääräistä kuumentamista. Vaikka siis itse tehty kuusenkerkkäsiirappi maistuu ihanalta, ei se ole paras tapa saada kaikkia kuusenkerkän terveyshyötyjä.

Puhdasta arktista superfoodia

Lappilaisen kuusenkerkän ja kuusenkerkkäjauheen mikrobiologista laatua sekä raskasmetalli- ja torjunta-ainejäämäpitoisuuksia on seurattu kolmen vuoden ajan Luonnonvarakeskus LUKEn Laatusormenjälki arktiselle luonnon raaka-aineelle -hankkeessa.

Tulokset todentavat, että Narkauksen kylästä ponnistavan Arctic Warriorsin pieteetillä keräämä ja hyödyntämä kuusenkerkkä on todellista arktista superfoodia.

Kokeile ja villiinny pohjoisen mausta! Arctic Warriorsin kuusenkerkkäjauhetta voit ostaa Minskan verkkokaupasta.