Kahvi, banaani ja suklaa – tulevaisuuden luksusherkkuja?

||||
Tuntuuko ilmastonmuutos kaukaiselta? Entä jos kuulisit, että arjen perusasiat: aamusmoothieen tai treenikassiin sujahtava banaani, meidät suomalaiset hereillä pitävä kahvi ja nautintoa tuova suklaa ovat vaarassa kadota ilmastonmuutoksen myötä? Peli ei ole menetetty, sillä omilla pienillä kulutusvalinnoillamme voimme tehdä paljon rakkaiden raaka-aineiden säilyttämiseksi. Lue miten!

Kaupallinen yhteistyö | Reilu kauppa. Kirjoittaja | Minska. Kuva | Marvil del Cid

Kahvi, banaani ja suklaa. Kolme arkista herkkua, jotka ovat suomalaisten keittiöiden peruselintarvikkeita. Kun nappaamme ostoskärryymme banaanitertun, keitämme aamukahvit tai nappaamme palan suklaata makeannälkään, tulemme harvoin miettineeksi, mistä kyseiset elintarvikkeet ovat peräisin, kuka ne on tuottanut ja missä olosuhteissa. Harva meistä on myöskään tullut ajatelleeksi, että nämä tutut elintarvikkeet saattavat tulevaisuudessa ollakin harvinaista luksusta, joita vain harvalla on varaa nauttia päivittäin. Lämpenevän ilmaston aiheuttamien haasteiden vuoksi voi jopa käydä niin, että osa näistä elintarvikkeista katoaa ruokapöydästämme kokonaan. Mitä me sitten voimme tehdä, jotta saamme nauttia meille rakkaista herkuista tulevaisuudessakin?

Ilmastonmuutos lautasella

Ilmastonmuutos tulee ennen pitkää näkymään konkreettisesti meidän kaikkien lautasilla, jääkaapin sisällöissä ja kauppakasseissa. Jo nyt monien raaka-aineiden viljely on muuttunut vaikeammaksi ennustamattomien sääolojen ja lisääntyneiden ääriolosuhteiden, tuholaisten ja kasvitautien vuoksi. Haasteet vaikuttavat paitsi raaka-aineiden saatavuuteen, myös tuottajien toimeentuloon. Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää pikaisia toimia meiltä kaikilta, niin valtioilta, yrityksiltä kuin kansalaisiltakin. Yksi vahva aloite haasteiden pienentämiseksi on Reilu kauppa, joka tarttuu ympäristöongelmiin ja auttaa viljelijöitä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin mm. tarjoamalla viljelijöille koulutusta ja maksamalla reilumpaa palkkaa. Koulutus on merkittävä tekijä ympäristötietoisuuden kasvattamisessa ja ympäristöystävällisten tuotantotapojen kehittymisessä.

“Koulutus on merkittävä tekijä ympäristötietoisuuden kasvattamisessa ja ympäristöystävällisten tuotantotapojen kehittymisessä.”

Reilu kauppa toimii tuottajien hyvinvoinnin ja ympäristön puolesta

Reilun kaupan merkki on Suomessa hyvin tunnettu. Se osataan liittää varsinkin ihmisoikeuksien edistämiseen, lapsityövoiman hyväksikäytön ehkäisemiseen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. Kenties vähemmän tunnettua on, että Reilu kauppa edistää myös vahvasti ilmasto- ja ympäristöystävällisiä tuotantotapoja tiukoilla ympäristökriteereillään. Reilu kauppa hillitsee luonnon monimuotoisuuden kuihtumista, maaperän köyhtymistä, liiallisen veden ja -energian käyttöä sekä haitallisten kemikaalien käyttöä, Lisäksi järjestelmä ohjaa uusiutuvan energian käyttöön sekä jätehuollon parantamiseen. Haitallisten kemikaalien käytön vähentäminen on yksi Reilun kaupan tärkeistä saavutuksista, sillä sitä kautta ehkäistään myös monia muita ympäristö- ja terveyshaittoja. Merkittävin yksittäinen ilmastotavoite puolestaan on metsäkadon hillitseminen, jota tuetaan edistämällä metsien suojelua ja puiden istuttamista. Reilu kauppa myös kannustaa tuottajia luonnonmukaiseen viljelyyn maksamalla korkeampaa takuuhintaa luomusertifioiduille tuottajille.

Monitahoista vaikuttamista

Reilun kaupan vaikuttamistyö ei suinkaan suuntaudu ainoastaan viljelijöihin. Yhtä tärkeässä asemassa on yrityksiin ja poliittisiin päättäjiin suuntautuva vaikuttaminen ja kestävän päätöksenteon edistäminen. Myös kuluttajien rooli on keskeinen, sillä Reilun kaupan tuotteita suosivaa kuluttajakuntaa tarvitaan Reilun kaupan tuotannon ylläpitämisessä ja edistämisessä. Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa myös olemalla yhteydessä päättäjiin ja yrityksiin. Jos lempikahvilassasi ei tarjoilla Reilun kaupan kahvia, vinkkaa henkilökunnalle, että sitä olisi mukava saada valikoimiin. Lähikauppaan voi toivoa laajempaa Reilun kaupan tuotevalikoimaa ja yhteydessä voi tottakai olla suoraan kahvipaahtimoihin ja suklaata valmistaviin yrityksiin. Ostopäätösten lisäksi asiakaspalaute on mahtava tapa vaikuttaa!

Kahvilajikkeita uhkaa sukupuutto

Lämpenevä ilmasto haastaa kahvinviljelyn kaikkialla maailmassa. Kahvin viljely vaatii juuri tietynlaisen ilmaston ja suotuisa viljelypinta-ala pienenee koko ajan. Kahvi on yksi uhanalaisimmista kasvilajeista ja jopa 60 % kahvilajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Ilmaston muuttuminen aiheuttaa kahvinviljelylle haasteita myös lisääntyvien kasvisairauksien ja puhtaan veden riittävyyden vuoksi. Kun saadun sadon määrä vaihtelee, se asettaa tuottajien toimeentulon vaakalaudalle. Esimerkiksi alueilla, joilla kahvinviljely työllistää suuren osan väestöstä, voi kasvitauti viedä niin merkittävän osan sadosta ja kahvinviljelijöiden toimeentulosta, että valtiot julistavat kansallisen hätätilan, kuten kävi Keski-Amerikassa 2012–2013. Ongelmia pahentaa se, että kahvi myydään kansainvälisessä pörssissä hintaan, johon viljelijät eivät voi itse vaikuttaa. Hinta laskee joskus niin alas, ettei se riitä kattamaan edes tuotantokustannuksia – perheen elättämisestä puhumattakaan.

Kuva | Nathalie Bertrams

Mitä me kuluttajina voimme tehdä? Voimme aloittaa siitä, että maksamme reilumpaa hintaa vastuullisemmasta kahvista. Jos arvostaisimme kahvia kuten vaikkapa viiniä, emme kaataisi sitä kuppitolkulla viemäristä alas – suomalaisissa kotitalouksissa kahvihävikkiä syntyy yhteensä kolme miljoonaa kupillista viikossa – ja olisimme valmiita maksamaan vastuullisemmasta tuotannosta hieman enemmän. Sertifioimattomassa ja sertifioidussa kahvissa ei kilohinnan osalta ole merkittävää eroa kuluttajalle. Reilun kaupan sertifikaatti varmistaa, että kahvintuotannossa on otettu huomioon niin sosiaalinen vastuullisuus kuin ympäristönsuojelunäkökulmatkin.

“Jos arvostaisimme kahvia kuten vaikkapa viiniä, emme kaataisi sitä kuppitolkulla viemäristä alas.”

Kuva | Roger van Zaal

Banaanilla on pieni hiilijalanjälki

Monesti banaani vedetään mukaan ilmastokeskusteluun esimerkkinä epäekologisesta kaukaa rahdatusta ruoasta, vaikka todellisuudessa banaani on pienellä hiilijalanjäljellään yksi ilmastoystävällisimmistä elintarvikkeista. Vaikka banaanit kasvavat täältä Pohjolasta nähden kaukana, niiden viljely tapahtuu luonnollisissa olosuhteissa hyvin vähällä energialla ja kuljetuksen päästöt yhtä banaanikiloa kohden ovat varsin minimaaliset.

Kuva | Linus Hallgren

Silti banaaninkaan tuotanto ei ole ongelmatonta. Sertifioimattoman banaanin tuotannon rahallisten haittojen on jopa laskettu ylittävän niiden tuotannosta saatavan tulon. Reilun kaupan banaanin haittavaikutukset ovat 45 % pienemmät eivätkä ylitä myyntihintaa. Banaanin viljelyalueiden maaperä ja monimuotoisuus kärsii monokulttuurista eli liian yksipuolisesta viljelystä, torjunta-aineiden käytöstä ja metsäkadosta. Lisäksi banaaninviljelijöiden tulot ovat matalat ja torjunta-aineiden huolimaton liikakäyttö aiheuttaa terveyshaittoja. Näitä kaikkia haasteita Reilu kauppa pyrkii helpottamaan edistämällä muun muassa koulutusta, ympäristötietoisuutta, ihmisoikeustyötä, työntekijöiden ammatillista järjestäytymistä ja tuotantotapojen kehittämistä. Edistystä tapahtuu jatkuvasti ja esimerkiksi koulutuksen avulla ympäristöhaittoja on saatu vähenemään tärkeimmillä banaanin tuotantoalueilla.

Suklaanautinnon karu hinta

Maailmanlaajuista kaakaon tuotantoa uhkaa ilmaston lämpeneminen ja tuottajien heikko toimeentulo. Ilmastonmuutos tuo mukanaan kuivuutta, arvaamattomia sääoloja ja kasvitauteja ja ne kaikki asettavat haasteita kaakaon tuotannolle. Osa tutkijoista jopa pelkää koko kaakaotuotannon loppuvan vuoteen 2050 mennessä sääolosuhteiden muuttuessa viljelyyn sopimattomiksi. Koska kaakaonviljelyksestä saatava toimeentulo on hyvin matala, nuorempi sukupolvi on haluton jatkamaan heikon ja epävarman toimeentulon parissa. Kaakaontuotantoon kytkeytyy myös vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, lapsityön hyväksikäyttöä ja jopa lapsiorjien käyttöä.

Kuva | Emilie Persson

"Kouluttamalla viljelijöitä ympäristöä säästäviin tuotantomenetelmiin vähenee niin metsäkato, lannoitteiden käyttö kuin maaperän köyhtyminen."

Reilu kauppa pyrkii turvaamaan luonnon monimuotoisuuden säilymisen konkreettisesti esimerkiksi Ghanassa. Kouluttamalla viljelijöitä ympäristöä säästäviin tuotantomenetelmiin vähenee niin metsäkato, lannoitteiden käyttö kuin maaperän köyhtyminen. Toimenpiteet ovat joskus hyvin yksinkertaisia: istuttamalla vähintään kuusi puuta jokaiselle viljelyaarille suojataan kaakaopuita suoralta auringonpaahteelta. Kompostoinnin avulla taas voidaan vähentää keinolannoitteiden käyttöä sekä kaatopaikoille päätyvän orgaanisen jätteen määrää ja ylläpitää maaperän ravinteikkuutta. Kaikki nämä keinot auttavat lopulta viljelijää myös säästämään rahaa sekä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Koko kaakaontuotannon pitäisi kuitenkin muuttua merkittävästi vastuullisemmaksi, jotta esimerkiksi siihen kytkeytyvää köyhyyttä saataisiin helpotettua. Reilu kauppa tekee aktiivista työtä suuren tavoitteen eteen.

Ostopäätöksillämme on vaikutusta

Seuraavalla kerralla kun seisot kahvihyllyllä, valitset suklaalevyä tai punnitset banaaneja, tee pieni ja helppo, mutta merkityksellinen valinta ympäristön, ilmaston ja reilun toimeentulon puolesta ja valitse Reilun kaupan tuote. Muiden tärkeiden ilmastotekojen joukossa se on yksi vaivaton keino olla rakentamassa toiveikkaampaa tulevaisuutta ainutlaatuisella planeetallamme, ihmisten ja luonnon hyvinvointia edistäen.

Yritysvastuujärjestö Finnwatchin tekemässä kattavassa vertailussa, jossa arvioitiin sosiaalisen vastuullisuuden auditointi- ja sertifiointijärjestelmiä, pärjäsi parhaiten juuri Reilu kauppa.