Teksti ja kuvat | Minska
llmastoystävällisen kauppakassin sisältö koostuu pääosin kasvikunnan tuotteista. Sesonginmukaiset vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat täyttävät valtaosan kauppakassista. Proteiinipitoiset tuotteet pitävät sisällään monipuolisia kasvikunnan proteiininlähteitä: täysjyväviljaa, palkokasveja eli papuja, herneitä, linssejä, soijaa eri muodoissaan (jauho, rouhe, suikaleet, tofu, tempeh jne.) sekä pähkinöitä, manteleita ja siemeniä ja mahdollisena pienenä ekstrana kotimaista järvikalaa ja luomulihaa ja/tai -maitotuotteita.
Sesonkiajattelu kunniaan!
Satokauden raaka-aineiden suosiminen auttaa koostamaan kauppakassin sisällöstä ympäristöystävällisemmän. Sesongin aikaan kasvikset, hedelmä ja marjat kasvavat mahdollimman luonnollisissa olosuhteissa ja tällöin niiden viljelyyn vaaditaan vähemmän ylimääräistä energiankulutusta kuten valoa ja lämpöä ja myös vähemmän lannoitteita. Satokautensa aikana kasvikset ovat myös herkullisimmillaan, edullisimmillaan ja ravintorikkaimmillaan.
Kuljetuksen ja pakkauksen ympäristövaikutukset ovat minimaaliset
Ruoan ilmastovaikutuksesta vain pieni osa syntyy kuljetuksesta, joten ruoan alkuperämaalla ei ilmastovaikutuksen osalta ole isoa merkitystä. Eri asia on sitten esimerkiksi tuotanto-olosuhteiden eettisyys ja ekologisuus. Myöskään pakkauksella ei ole suurta vaikutusta ruokatuotteen hiilijalanjälkeen. Pakkauksen kierrätettävyyteen toki kannattaa kiinnittää huomiota.
Vältä hävikki
Erityisen tärkeää on, että ruokaa ostetaan vain se määrä, mikä syödään. Hävikiksi joutuvalla ruoalla on isot ilmastovaikutukset, sillä ensinnäkin koko ruoan tuotantoketjun aikaiset päästöt ovat syntyneet turhan takia ja lisäksi myös ruoan hävittäminen aiheuttaa päästöjä. Yhdenkin hukkaan heitetyn leipäpalan aiheuttamat päästöt ovat suuremmat kuin muovisen leipäpussin.