Ilmastoystävällinen herneproteiini

herneproteiini kasviproteiini|
Kasviperäisillä tuotteilla on eläinperäisiä pienempi hiilijalanjälki. Ilmastoystävällisellä ruokavaliolla voit vaikuttaa – viisi kertaa päivässä eli joka aterialla.

Kaupallinen yhteistyö | Naturli. Kirjoittaja | Minska. Kuvat | Unsplash

Tiesitkö, että ruoka kuuluu liikenteen ja asumisen ohella isoimpiin ympäristömme kuormittajiin? Pienilläkin paremmilla valinnoilla, kuten sillä mitä lautasellesi valitset, on siis merkitystä. Mikä parasta, syömme viisi kertaa päivässä, joten vaikuttamisen mahdollisuuksia riittää.

Muutoksiin on usein helpompi tottua askel kerrallaan. Niinpä esimerkiksi lihan voi korvata ensialkuun kerran tai kaksi viikossa kasviproteiinilla. Yleisesti ottaen eläinkunnan tuotteilla on korkeampi hiilijalanjälki kuin kasviperäisillä. Jos siis haluat syödä ilmastoystävällisesti, suosi juureksia, vihanneksia, viljatuotteita, palkokasveja, hedelmiä ja marjoja.

Hiilijalanjälkeä pienemmäksi annos kerrallaan

Suomi syö -tutkimuksen (Taloustutkimus 2019) mukaan jo puolet suomalaisista valitsee kasviksia pääruoan rinnalle päivittäin tai lähes päivittäin. Lisäksi 39 prosenttia ilmoitti, että aikoo lisätä kasvisruokaa aterioilleen tulevaisuudessa. Naiset, pariskunnat ja lapsiperheet ovat eniten kiinnostuneita kasvisvoittoisesta ruokavaliosta.

Myös vegaanibrändi Naturli’ on selvittänyt suomalaisten ruokailutottumuksia. Heidän tutkimuksessaan selvisi, että kasvipohjaisista tuotteista käytetään yleisimmin levitteitä, kasviproteiinituotteita sekä pihvejä, pyöryköitä ja nugetteja. Tutkimuksen mukaan kuluttajat eivät vierasta vegaanisia valmisaterioita, kuten pizzaa ja keittoja. Naturlin tavoitteena on rohkaista ihmisiä kokeilemaan erilaisia kasvipohjaisia tuotteita ja muuttamaan ruokavaliotaan annos kerrallaan.

Naturlin uutuustuotteisiin kuuluva Chick free nuggets on helposti lähestyttävä herneproteiinipohjainen kanankorvike. Vegaaniset nugetit toimivat niin perheiden, pariskuntien kuin sinkkujen arkiruokana tai leffaillan dippailunaposteluina. Samalla pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi, kun korvaat lihan kasvipohjaisilla tuotteilla. Ja huoli pois, mausta ei tarvitse tinkiä.