Hyisen kylvyn salaisuus

|
Onko avantouinti hyväksi meille? Kannattaako vilukissojenkin uskaltautua kylmään veteen? Sukella artikkeliimme ja lue lisää!

Kirjoittaja | Minska Kuvat | Henna Perkkiö

Luonnollista kylmähoitoa

Jääkylmä vesi on ihmiselle äärimmäinen ympäristö. Lämpötilan äkillinen vaihdos on raju kokemus, minkä vuoksi avantouinti kuulostaa extreme-lajilta. Avantouinnin terveysvaikutuksia ei ole tieteellisesti tutkittu pitkällä aikavälillä, mutta kylmänsietokyvyn ja ääreisverenkierron paraneminen sekä selkä- ja niskakipujen helpotus ovat vain joitakin mainintoja sen mahdollisista hyödyistä. Avantouinti saattaa myös lisätä ruskeaa rasvaa kehossa, mikä voi suojata lihavuudelta, koska ruskea rasva kuluttaa energiaa. 

Monet avantouimarit kertovat koko kehon ja mielen virkistymisestä parhaimpana avannon antina. Sairastelun, palelun ja migreenin on sanottu loppuneen avantouinnin ansiosta, mutta tarkan tieteellisen näytön uupuessa ainoa tapa saada selville oma reaktiosi on uskaltautua mustan veden syleilyyn itse.

Kuva | Henna Perkkiö

Hullunrohkeiden hommaa, saatat yhä ajatella. Koska kylmässä vedessä vapaaehtoisesti oleskelu ei ole ihmiselle ominaista, on totta, että avantouinti vaatiikin tietynlaista mielen lujuutta sekä omien rajojen testaamista ja ylittämistä. Vaikka ruumiilliset hyödyt eivät vakuuttaisi, itsensä voittaminen on merkittävä tunne, jonka haussa epäilijänkin kannattaa lähteä avantoon. Ennen avantoon pulahtamista huomaathan kuitenkin, että sydänsairaiden sekä astmaatikoiden tulee keskustella terveydenalan ammattilaisen kanssa. 

Mielenrauhaa etsimässä

Nopeatempoinen suoritusyhteiskuntamme vaatii aivoiltamme alituista toimintaa ja ylikuormitusta. Kiireessä ajatukset tuntuvat sinkoilevan sinne tänne, ja ne päätyvät hallitsemaan meitä, eikä toisin päin. Tässä rytäkässä mielen ja kehon suhde usein unohtuu. 

Välillä pelkkä kehon ravistelu ja pari syvää hengitystä auttavat rauhoittamaan mielen. Joskus taas tarvitaan fyysisen ympäristön radikaalia muutosta palauttamaan jalat maan pinnalle – tai tässä tapauksessa avannon reunalle. Kun et hetkeen pysty miettimään mitään muuta kuin veden kylmyyttä, pääsi selkeytyy. 

Jälkeenpäin saunan lauteet ovat taivaallisen kuumat. Mieli tuntuu seesteiseltä jäätävän veden huuhdottua huolet mukanaan. Lämmön ja elämän riemu saavat kehon hyrräämään kuin kehräävä kissa. On helpompaa vain yksinkertaisesti olla olemassa, ei mitään muuta.