Hellitä stressiä aromaterapialla

|
Aromaterapia eli eteeriset öljyt on ihanan lempeä keino hellittää esimerkiksi stressiä tai rauhoittaa itseään ennen nukkumaanmenoa.

Kirjoittaja | Minska. Kuvat | Unsplash.

Töissä jatkuva kiire, flunssakierre vaivaa eikä unikaan iltaisin tahdo tulla. Kuulostaako tutulta?

Oletko kokeillut eteerisiä öljyjä eli aromaterapiaa? Se on lempeä tapa nujertaa stressin oireita ja helpottaa nukahtamista – ja onnistuu vaivattomasti kotioloissa. Flow Cosmeticsin eteeristen öljyjen valikoimasta löytyy monta vaihtoehtoa, kun kaipaat apua rauhoittumiseen ja stressiin.

Litsea cubebassa on stressiä lievittävä ja mielialaa virkistävä sitruksinen tuoksu. Moni käyttää litseaa diffuuserissa tai tuoksukynttilässä meditaation aikana, sillä se parantaa myös keskittymiskykyä.

Appelsiinin eteerisellä öljyllä on puolestaan hermoja rauhoittava ja unenlaatua parantava vaikutus. Se kannattaa laittaa odottamaan yöpöydän kulmalle tai sekoittaa suihkugeeliin.

Laventeli on niin ikään tunnettu nukkumista edistävä öljy. Sitä voi tipauttaa esimerkiksi argan- tai kookosöljyn joukkoon ja hieroa rintakehälle tai jalkapohjiin – toimii myös levottomiin jalkoihin. Toiset taas tipauttavat tipan tyynyliinalle tai nuuhkaisevat sellaisenaan ennen unille menoa.

Sitruuna on puolestaan virkistävä eteerinen öljy. Jos olo on nuutunut, sitruunaöljyn nuuhkaisu kohottaa mielialaa. Sitä voi myös tipauttaa vaikka vartalovoiteen sekaan, kunhan muistaa välttää auringonvaloa tämän jälkeen. 

Lopuksi vielä nyrkkisääntö eteeristen öljyjen käyttämiseen: eteeriset öljyt ovat vahvoja tiivisteitä, joten pieni määrä eli 1–2 tippaa riittää ja niitä on aina laimennettava ennen iholle levittämistä.

Eteeriset öljyt

  • Eteerisiä öljyjä eli aromaterapiaa voi hyödyntää joko hengityksen tai ihon verenkierron kautta. Niitä voi lisätä tuoksulyhtyyn tai diffuuseriin tai vaikka tipauttaa saunassa löylyveteen.
  • Eteerisillä öljyillä on jokaisella omanlaisensa vaikutus, ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi piristämään tai rauhoittamaan mieltä, lievittämään pahoinvointia, vähentämään turvotusta tai vaikkapa vain raikastamaan huoneilmaa.
  • Kaamos-aikana esimerkiksi rosmariinin ja havupuun tuoksuista voi olla hyötyä väsyneelle. Ne auttavat noradrenaliinin vapauttamisessa ja lisäävät näi energiaa ja intoa. Laventetlin eteerinen öljy taas saa aivoissa rauhoittavan serotoniinin tuotannon aktivoitumaan, jolloin mieli ja keho rentoutuvat.

Asiantuntijana Flow Cosmeticsin markkinointipäällikkö Suvi Kunnari