D-vitamiini – auringonvalosi talven hämärässä

|
Talvi on täällä ja auringonvalo ei riitä tarjoamaan tarpeeksi D-vitaminiia - aika tarttua vitamiinilisään! Milloin, miksi ja kuinka paljon D-vitamiinia tarvitaan? Lue lisää D-vitamiinin tehtävistä ja terveyshyödyistä.

Kirjoittaja I Minska. Kuvat I Unsplash ja iStock

Suomen talven pimeys hiipii huomaamatta takaisin. Yöpöydällä porottava kirkasvalolamppukaan ei onnistu korvaamaan oikeita auringonsäteitä, vaikka synkkyyteen tottunutta pohjoisen kansaa olemmekin. Kesäajan auringonvalon avulla iholla syntyvä D-vitamiini riittää yleensä täyttämään 10 mikrogramman minimivuorokausisuosituksen, mutta talvella tarvitsemme lisäapua, jotta elintärkeät kehon toimintomme jatkavat pyörimistä täydellä teholla.

D-vitamiini on kehon apuri

D-vitamiini on tärkeässä roolissa monien kivennäisaineiden imeytymisessä. Vankan luuston ja lihasten ylläpitäminen edellyttää kalsiumia, joka ei imeydy tehokkaasti ilman riittävää D-vitamiinin saantia. Lisäksi fosforin, raudan, magnesiumin ja sinkin imeytyminen paranee D-vitamiinin seurauksena. D-vitamiini säätelee satojen eri geenien toimintaa, eikä sen kaikkia terveysvaikutuksia vielä edes tiedetä – sillä saattaa olla yhteys myös vastustuskyvyn vahvistumiseen.

Varsinkin iän myötä ihon D-vitamiinin tuotanto heikkenee, jolloin vitamiinilisä on entistä tärkeämpi. Pimeään vuodenaikaan veren D-vitamiinipitoisuuden, eli kalsidiolin, säilyttäminen yli 75 nmol/l suositustasolla vaatii kesää suuremman annostuksen, joka vaihtelee yksilöllisesti välillä 20–100µg/vrk. Tämä riippuu muun muassa iästä, auringossa oleilusta ja ravinnon D-vitamiinipitoisuudesta. Ammattilaisen puoleen on syytä kääntyä henkilökohtaisen D-vitamiinin tarpeen selvittämiseksi.

Kuva I Unsplash

Mistä D-vitamiinia saa?

D-vitamiinia on kahta eri muotoa. Näistä muodoista ehdottomasti tärkeämpi ja teholtaan vahvempi D3-vitamiini syntyy luonnollisesti auringon UV-säteilyn tuloksena iholla, mutta ravinnosta sitä on hankala saada tarpeeksi.  Myös D2-vitamiinia esiintyy vain niukasti kasvikunnan tuotteissa, kuten metsäsienissä. D-vitamiinista puhuttaessa keskitytään pääosaisesti D3-vitamiiniin, koska se on ylivoimainen imeytymisessään ja luunmurtumien estossa verrattuna D2-vitamiiniin. D3-vitamiinivalmisteet on kuitenkin yleensä eristetty lampaan villasta, mikä aiheuttaa päänvaivaa kasvissyöjille.

Onneksi myös kasvissyöjille ja vegaaneille löytyy nykyään valmisteita. Luontaisista raaka-aineista valmistettu Nordiq Nutrition 50µg D3-vitamiini on jäkälästä johdettu, täysin kasviperäinen vahva D-vitamiini, eli täydellinen valinta eläintuotteita vältteleville. Tuotteessa on lisänä luomulehtikaalia, nokkosta ja Suomen puhtaista metsistä poimittua pakurikääpää. Nämä ravintorikkaat kasvikunnan tuotteet tarjoavat luonnollisia antioksidantteja, vitamiineja ja polyfenoleja kehon hyvinvointiin. Kapselit sisältävät vain  ravinteikkaita ja hyödyllisiä ainesosia, eikä niihin ole lisätty turhia lisä- tai täyteaineita, makeutusaineita eikä sokereita. Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen, kannattaa vitamiinilisä napata ruuan kanssa imeytymisen tehostamiseksi.

Voit tutustua vitamiinivalikoimaamme verkkokaupassa!