6 syytä käyttää luonnonkosmetiikkaa

||||
Viime vuosina luonnonkosmetiikka on noussut isoksi trendiksi, mutta kyse ei suinkaan ole mistään ohi menevästä villityksestä. Valitsemalla kosmetiikkatuotteiksi luonnollisia ja ekologisia tuotteita teet ison palveluksen niin ympäristölle kuin omalle hyvinvoinnillesi.

Kirjoittaja | Rosi Sotkasiira. Kuva | iStock & Minska

Haluankin nyt kannustaa sinua kääntämään katseesi kohti meikkipussia, kylppärin peilikaappia, pesuaineita sekä omia ihonhoitotuotteitasi – tiedätkö, mitä tuotteet oikeasti sisältävät? Listasin muutamia tärkeitä pointteja, minkä vuoksi luonnonkosmetiikka on parempi vaihtoehto synteettisen kosmetiikan tilalle.

1. Parasta hoitavuutta ihollesi

Iho on kehosi suurin elin, joten kaikki mitä sille annat vaikuttaa merkittävästi myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi. Hoida ihoasi huolella, rakkaudella ja aidosti hyvää tekevillä tuotteilla. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat puhtaita, luonnollisia ja ihoa oikeasti hoitavia. Miksi imeyttää ihon kautta synteettisiä kemikaaleja, kun vaihtoehtona on tuotteita, jotka tekevät sinulle aidosti hyvää!

Kuva | Unsplash

2. Vähemmän kemikaalikuormaa

Prosessoidun ja epäterveellisen ruuan vaikutuksista elimistölle puhutaan paljon, mutta harvemmin tulee ehkä miettineeksi kosmetiikan prosessointia tai ”ravintoköyhyyttä.” Jopa kalleimpia synteettisiä kosmetiikkatuotteita tarkastellessa voi huomata, että tuotteessa on luonnollisia raaka-aineita vain pieni osa (yleensä alle 20 %) ja suuri osa tuotteesta koostuu turhista täyteaineista, kuten mikromuoveista, mineraaliöljyistä, silikoneista ja parabeeneista. Näistä raaka-aineista saadaan aikaan cocktail, joka tekee ihoon sileältä tuntuvan ja kimmoisalta näyttävän kalvon. Valitettavasti kyseinen kalvo ei kuitenkaan hoida ihoa pintaa syvemmältä vaan vaikutus lakkaa, kun tuote kuluu tai se pestään pois iholta. Luonnonkosmetiikassa raaka-aineet koostuvat lähes täysin luonnollisista ainesosista, kuten kasviöljyistä, kasviuutteista, maamineraaleista ja kukkaisvesistä, mitkä iho pystyy ottamaan hyötykäyttöön. Tällä tavoin myös hoitava vaikutus on aitoa ja pitkäaikaista.

3. Ympäristöteko

Kaikki käyttämäsi ihonhoitotuotteet huuhtoutuvat lopulta vesistöihin, minkä vuoksi käyttämälläsi kosmetiikalla on myös suuri vaikutus ympäristöön, jossa elät ja hengität. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa pyritään aina minimoimaan ympäristölle aiheutuvat haitat, mikä ilmenee esimerkiksi tuotteiden raaka-aineissa, niiden hankinnassa ja tuotannossa sekä itse tuotteiden valmistuksessa. Luonnonkosmetiikassa suositaan luonnollisia raaka-aineita ja mahdollisuuksien mukaan myös luomutuotantoa. Valmistuksessa hyödynnetään myös villinä kasvaneita kasveja, joista hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan koko kasvi, jotta myös ylimääräinen hävikki saadaan pidettyä mahdollisimman pienenä. 

4. Hyväksi hormonitoiminnalle

Elinympäristössämme on paljon asioita, jotka vaikuttavat negatiivisesti hormonitoimintaasi, kuten stressi, ilmansaasteet ja ruuasta saatavien ravinteiden puutokset. Käyttämälläsi kosmetiikalla voi myös olla epäsuotuisia vaikutuksia hormonitoimintaasi. Synteettisen kosmetiikan sekä siivoustuotteiden valmistuksessa on sallittua käyttää xenoestrogeenejä, jotka muistuttavat luonnollista estrogeenia. Näiden aineiden kertyessä elimistöön ne voivat häiritä kehon omaa luontaista hormonitasapainoa, mikä puolestaan voi aiheuttaa erilaisia iho-ongelmia. Käyttäessäsi luonnonkosmetiikkaa, teet hyvän valinnan myös hormonitoimintasi puolesta!

5. Ekosertifikaatti helpottaa valintoja

Kosmetiikan valikoima on valtava viidakko, josta löytää myös paljon tuotteita, joita markkinoidaan luonnonkosmetiikkana, vaikkei sitä oikeasti olisikaan. Onneksi turvallisen ja ekologisen luonnonkosmetiikan löytäminen on tehty nykyään helpoksi luomusertifioinnin ansiosta. Sertifioija on aina valmistajasta riippumaton taho, joka tekee jokaiselle tuotteelle perusteellisen tarkastuksen ennen sertifikaatin myöntämistä. Sertifiointi järjestelmä tutkii jokaisen yksittäisen tuotteen raaka-aineita, niiden käsittelyä sekä tuotteiden valmistusmenetelmiä, tuotantolaitoksia, valmistuksen ekologisuutta ja pakkausten kierrätettävyyttä. Luonnonkosmetiikassa geenimuuntelu ja eläinkokeet ovat myös kiellettyjä. Tunnetuimpia luonnonkosmetiikan sertifiointitahoja ovat muun muassa Ecocert, NaTrue, Soil Accociation ja Cosmos Standard. Kun löydät kosmetiikkapakkauksesta esimerkiksi jonkun edellä mainitun sertifioijan logon, tiedät tuotteen käyneen läpi pitkän ja huolellisen tarkastuksen, ennen kuin se on saanut logon pakkauksen kylkeen.

6. Tuet pieniä yrityksiä

Luonnonkosmetiikan valmistajat ovat usein perheyrityksiä tai pieniä tuottajia, joiden missio on tarjota kuluttajille vaihtoehtoja synteettisen kemikaalikuorman vähentämiseksi. Kansainväliset luonnonkosmetiikan sertifioinnit ovat yrityksille suuria investointeja, minkä vuoksi monella kriteerien täyttävällä brändillä ei ole mahdollisuutta hankkia virallista ekosertifikaattia tuotteisiinsa. Tukemalla kuitenkin näitä pieniä yrityksiä, tuet myös tuotekehitystyötä sekä jatkomahdollisuuksia hyvällä ja tärkeällä asialla! Minskan verkkokaupan valikoimasta löydät vain aitoa, puhdasta ja laadukasta luonnonkosmetiikkaa myös pienemmiltä tuottajilta. Kartoitus tuotteiden raaka-aineista, valmistuksesta ja ekologisista arvoista on siis tehty puolestasi, joten voit turvallisin mielin vähentää kemikaalikuormaa tilaamalla luonnonkosmetiikka tuotteet Minskan verkkokaupasta

Lähde: https://www.luonnonkosmetiikka.fi/