5 yllättävää keinoa hyvään uneen

|
Joskus unen päästä ei saa millään kiinni, vaikka tuntuu, että kaikki keinot on kokeiltu. Lue viisi yllättävää vinkkiämme, joita voit sisällyttää iltarutiiniisi paremman unen saavuttamiseksi.

Kirjoittaja | Minska. Kuva | iStock ja Unsplash.

Rutiini ja toistaminen, kuinka pitkästyttävältä ne saattavatkin joskus kuulostaa. Mutta ne ovat avain melkeinpä kaikkeen, myös hyvään uneen. Kun teet aina suunnilleen samat asiat ennen nukkumaanmenoa, viestität kehollesi, että on aika rauhoittua. Iltarutiinin tarkoituksena ei ole luoda metrin pituista tehtävälistaa, vaan valikoida mukaan pelkästään sellaisia asioita, joista nauttii. Anna itsellesi mahdollisuus irtautua suorittamisesta illalla. Listasimme viisi ideaa, joita voit kokeilla nukahtamisen helpottamiseksi.

1. Lempeä jooga

Lihasten venyessä päästät jumien lisäksi irti jumittavista ajatuksista. Jooga ei aina tarkoita mutkikkaita asentoja – sisimmiltään se on hetkessä olemista. Jos silti epäilet taitojasi, muista, että on mahdotonta olla huono joogassa: on olemassa vain niitä, jotka joogaavat, ja niitä, jotka eivät joogaa. Verkosta löydät lukuisia jokaiselle sopivia joogaharjoituksia. Kurkkaa myös Minskan lempeä iltajoogaharjoitus.

2. Magnesium rauhoittaa

Magnesiumlisä voi auttaa matkalla höyhensaarille. Magnesium on välttämätön kivennäisaine, joka on keskeisessä roolissa sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Se ylläpitää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa ja saattaa näin avittaa kehon rentoutumisessa.

Luonnollisesti rauhoittava Puhdistamon Ilta Magnesium on kasvisperäinen ja lisäaineeton magnesium-yrttiuute-valmiste. Valmiste sisältää 5-HTP:ta, joka on luonnossa esiintyvä aminohappo ja melatoniinin sekä serotoniinin lähtöaine. Serotoniinin toiminta keskushermostossa vaikuttaa muun muassa mielialaan ja vireystilaan, melatoniini puolestaan nukahtamiseen ja unen laatuun, joten 5-HTP:lla saattaa olla myönteinen vaikutus uneen. Muistathan, että sinivalonlähteet häiritsevät melatoniinin tuotantoa – kannattaa siis vältellä television ja puhelimen käyttöä illalla. 1–4 kapselia Ilta Magnesiumia 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa voi olla tarvitsemasi lisäapu lepoon.

3. Helpota huomista

Unen rajamailla seuraavan päivän suunnitteleminen vaikeuttaa nukahtamista. Kirjoita tulevan päivän tehtävät ylös, ja pyri sulkemaan huominen pois mielestäsi. Seuraavaan aamuun kannattaa myös lisätä jotain pientä mukavaa. Aamut voivat olla hektisiä, mutta pystyisitkö sisällyttämään aamuusi kymmenen minuuttia omaa aikaa? Tämä voi olla esimerkiksi kiireetön hetki suosikkikahvisi tai -teesi juontiin, hyvän kirjan lukemiseen tai herkullisen aamupalan nauttimiseen. Näin voit nukahtaa siinä tiedossa, että sen lisäksi, että huominen on hallinnassasi, se myös lupaa jotain ihanaa. 

Kuva | Unsplash

4. Innostu unista

Oletko koskaan nähnyt unta, jonka aikana olet tullut tietoiseksi siitä, että olet unessa? Monille nämä hetket ovat ohikiitäviä, mutta harjoituksella voit pidentää tietoista aikaasi unessa – tätä kutsutaan selkouneksimiseksi. Selkounessa muutut aktiiviseksi toimijaksi: voit päättää, mistä näet unta ja mitä teet, ja samalla opit torjumaan painajaisia. Saattaa kuulostaa hurjalta, mutta kannattaa kokeilla. Nukahtaessasi keskity ajatukseen: ”Tiedän, että olen unessa”, ja kuvittele tarkasti, kuinka tämä tapahtuu. Selkounien pituuden lisääminen ja selkeyttäminen vaatii aikaa, mutta niiden tavoittelu tekee samalla hyvää: kun nukkumaanmennessä kirkastat mielesi ja keskityt vain yhteen asiaan, unikin tulee helpommin.

5. Tyynnyttävät äänet

Jos mieli käy yhä tuhatta ja sataa, voi ajatusten hiljentäminen muilla äänillä auttaa. Testaa unimeditaatiota tai sateen rauhoittavan tasaiseen ääneen nukahtamista. Tai jos olet valmis kokeilemaan jotain hieman erikoisempaa taustaääntä, voit kokeilla valaiden laulua tai jään ääniä.