Yrttien käyttö ulkoisesti – 3 vinkkiä kotimaisiin kauneustaikoihin

|||
Keskikesän juhla on käsillä ja Suomen suvi kauneimmillaan. Luonto täyttyy vihreän sävyistä ja ilmassa leijailee taikaa. Kasvien ja yrttien moninaisista hyödyistä kannattaa nauttia monin tavoin – tässä kolme vinkkiä kotimaisiin kauneustaikoihin.

Kaupallinen yhteistyö | Yrttipaja Kirjoittaja | Sari Koivisto

Koivu kuuluu juhannukseen

Koivu on jokaiselle suomalaiselle tuttu kaveri juhannussaunaan, mutta tiesitkö, että vihtomisen lisäksi se sopii erinomaisesti myös ihon- ja hiustenhoitoon sen luontaisesti sisältämien saponiinien vuoksi? Myös luonto kiittää kun jätät pesuainepurkit kotiin ja suosit sen sijaan tätä luontoäidin omaa saippuaa. Yrttipajan Raikas koivuinen saunatuoksu on näppärä tapa hyödyntää koivua pesupuuhissa, sillä siitä voi valmistaa upean tuoksuisen löylyveden lisäksi myös kevyesti puhdistavan yrttikylvyn, joka sopii käytettäväksi koko vartalolle päästä varpaisiin.

Tee itse ihana, hiukset pehmeäksi tekevä hiushuuhde

Jo pelkkä luonnonvesissä huljuttelu hellii hipiää ja hiuksia, mutta mökkimaisemissa valmistetut yrttikylvyt, hiushuuhteet ja kasvonaamiot luovat saunahetkeen lisäluksusta vaivattomasti ja ilman turhia kemikaaleja. 

Hiukset pehmoisiksi tekevä kamomilla ja kultaista hehkua tuova kehäkukka sopivat erityisesti vaaleaveriköille, ruiskaunokki harmaille hiuksille, kun taas vahvistava salvia, puhdistava koivu, kiiltoa tuova rosmariini, päänahan pintaverenkiertoa reipastuttava ja hilseilyä torjuva nokkonen toimivat parhaiten tummatukkaisille. Siankärsämö, timjami ja peltokorte taasen ehkäisevät rasvoittumista. 

HIUSHUUHDE:

n. 8dl kuumaa vettä

(n. 2dl omenaviinietikkaa)

pienen kimpun yrttejä tai 4 tl kuivattuja yrttejä 

Laita yrtit lämpöä kestävään astiaan ja kaada päälle kiehautettu vesi. Anna hautua vähintään tunnin ajan ja siivilöi. (Sekoita joukkoon etikka)

Itsetehty yrttinen jalkakylpy hellii niin jalkoja kuin mieltä

Yrttisen jalkakylvyn valmistaminen on jo itsessään elämys, sillä mikä olisikaan ihanampaa kuin napata pesuvati kainaloon ja suunnata tutkimaan lähiluonnon tarjontaa? Jalkakylpyyn sopivat esimerkiksi puhdistava koivu, pintaverenkiertoa vilkastuttava kataja, ihottumia ja hilseilyä lievittävä nokkonen, kirkastava voikukka, pieniä haavoja ja hyönteisten pistoja hoitava siankärsämö, nestettä poistava apila, rauhoittava kamomilla, epäpuhtauksia ehkäisevä poimulehti sekä kolotuksia helpottava mesiangervo. Yrttipenkin antimista kannattaa kokeilla vaikkapa ihoa hellivää kehäkukkaa, viilentävää piparminttua tai virkistävää sitruunamelissaa. 

Jalkakylvyn valmistamiseen tarvitset yrttien lisäksi vain kuumaa vettä sekä lämpöä kestävän astian johon jalkasi mahtuvat. 

Huom! Mesiangervo sisältää salisyylihappoja, joten salisylaattiallergikkojen tulisi välttää sitä. Kamomilla ja siankärsämö saattavat aiheuttaa oireita jos olet allerginen pujolle tai mykerökukille.

Kuivattu nokkonen kesäisessä kasvonaamiossa tukee hyvinvointia ulkoisesti

Ihoa hoidetaan tehokkaimmin nauttimalla riittävästi vettä ja hyviä rasvoja, mutta toisaalta varsinkin kasvojen herkkä iho on toisinaan koetuksella esimerkiksi huonolaatuisen vesijohtoveden, ilmansaasteiden sekä muuttuvien sääolosuhteiden vuoksi, jolloin pieni ylimääräinen huolenpito tulee tarpeeseen.

Nokkonen on suomalaisen luonnon superkasvi, joka on paitsi ensiluokkaista ravintoa, myös erinomainen vaihtoehto tukemaan hyvinvointia ulkoisesti, esimerkiksi ihoa uudistavan ja hoitavan nokkosnaamion muodossa. Käyttämällä naamiossa kuivattua nokkosta, saat kaikki hyödyt mutta vältyt tuoreen nokkosen poltinkarvojen pistoilta. Kasvonaamion pohjana voi käyttää esimerkiksi savea tai kaurajauhoja. Savi on tunnetusti mineraalirikasta, joten se paitsi poistaa epäpuhtauksia, myös ravitsee kasvojen ihoa. Kaurajauhoista valmistettu naamio on vähän kuorivampi ja tietysti kotimainen vaihtoehto, jolla on pitkät perinteet ihonhoidossa. 

KASVONAAMIO:

1 rkl nokkosjauhetta

2 rkl kaurajauhoja tai savea

2-3 rkl vettä

(pari pisaraa hamppuöljyä)

Sekoita kaikki ainesosat pienessä kulhossa ja levitä naamio kasvoille. Anna naamion vaikuttaa n. 15 minuuttia ja huuhtele pois haalealla vedellä.

Muista kerätä vain kasveja, jotka varmasti tunnistat ja mikäli tuoreiden yrttien kerääminen ei syystä tai toisesta onnistu, Yrttipajan kuivatut yrtit ajavat asian mainiosti. Muistathan myös, että puiden lehtien ja kerkkien sekä puuvartisten kasvien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. 

Ihanaa juhannusta!