Villiyrttitee on vihreä valinta

|Yrttitee ja teekuppi | Ruoka & Hyvinvointi | Minska|Hyvää Huomenta -yrttiteet | Ruoka & Hyvinvointi | Minska|Yrttejä luonnosta | Ruoka & Hyvinvointi | Minska|
Syksyn pimeneviin iltoihin sekä kirpeisiin aamuihin sopivat hyvin yrttiteet. Erilaisia yrttiteesekoituksia on helppo tehdä tehdä itse koko talven varalle. Teetarpeiden kerääminen ja luonnossa liikkuminen on mukavaa ja ekologista ajanvietettä. Vaikka keruupuuhiin et itse pääsisikään, Yrttipajan funktionaalinen teesarja on luotu uusimpia tutkimustuloksia ja vanhaa perinnetietoa yhdistellen ja makustellen.

Kaupallinen yhteistyö | Yrttipaja. Kirjoittaja | Sari Koivisto. Kuva | Sari Koivisto

Kotimainen yrttitee on ympäristöystävällinen virvoke ja erityisesti villiyrteillä on todella pieni hiili- ja vesijalanjälki verrattuna moneen muuhun vaihtoehtoon, kuten vaikkapa ulkomailta tuotuun kahviin tai teehen. Yksittäispakattujen teepussien sijasta kannattaa myös suosia irtoteetä, sillä teepussit tuottavat ylimääräistä jätettä ja niistä on todettu liukenevan juomiin mikromuoveja ja torjunta-aineita. 

Villien teetarpeiden kerääminen on metsäterapiaa parhaimmillaan: luontoyhteys syvenee, stressitaso laskee ja samalla saa sesongin herkut talteen.

Yrteistä käytetään yleisimmin niiden lehdet ja kukinnot ja useimmat villiyrtit kuuluvatkin jokamiehenoikeuksien piiriin. Villien teetarpeiden kerääminen on metsäterapiaa parhaimmillaan: luontoyhteys syvenee, stressitaso laskee ja samalla saa sesongin herkut talteen. Luonnosta voi loppukesästä kerätä vielä mm. vadelman- ja mustaherukan lehtiä tai vaikkapa villiminttua. 

Hyvää Huomenta -yrttiteet | Ruoka & Hyvinvointi | Minska

Aloita aamusi auringolla

Täydellinen yrttitee hautuu herkulliseksi noin kymmenessä minuutissa, mikä on juuri sopivan pituinen aika pienelle aamujoogalle tai meditaatiolle. Mittaa yrtit kuppiin tai pannuun ja kaada päälle kuumaa (ei kiehuvaa!) vettä. Vetreytä kehosi valitsemallasi harjoituksella ja nauti lopuksi tee. Namaste! 

Yrttipajan Hyvää huomenta -yrttiteessä maistuvat kevyesti piristävät basilika ja viherminttu, makea vadelma sekä sitruunamelissa, joka tuo tyyneyttä kohdata päivän haasteet. Edellä mainittujen yrttien lisäksi haudukkeesta löytyy vahvistavaa ja voimistavaa nokkosta sekä kehäkukkaa, jonka terälehdet ovat kuin pieniä auringon säteitä. 

Lempeät iltarutiinit tuovat levollisen unen

Sohvannurkka, mukaansatempaava kirja ja kupponen höyryävän ihanaa yrttiteetä, mikä olisikaan parempi tapa viettää pimeneviä syysiltoja? Yrttipajan kotimaiset ja lisäaineettomat yrttiteet eivät sisällä lainkaan kofeiinia, joten ne maistuvat koko perheelle ja sopivat juotavaksi mihin aikaan päivästä tahansa. 

Yrttipajan Hyvää yötä -yrttitee on oivallinen vaihtoehto iltaisin nautittavaksi. Sitruunamelissa, humala, piparminttu sekä kanerva rauhoittavat ja rentouttavat niin mieltä kuin kehoa. Maitohorsma ja vadelma tekevät mausta pehmeän ja miellyttävän. 

Yrttejä jokaiseen makuun

Valmiiden sekoitusten lisäksi Yrttipajalta löytyy myös valikoima erilaisia yrttejä, jotka sopivat erinomaisesti teen tapaan käytettäviksi. Yrttien moninaisista makuvivahteista voi nauttia sellaisenaan tai sekoitella niistä omiin tarpeisiinsa sopivan haudukkeen. 

Sitruunamelissa on aina varma valinta, sillä sen makeahko ja hieman sitruunainen maku sopii moneen suuhun. Vadelmanlehti taasen on hyvä pohja mille tahansa yrttiteelle, mutta se on tunnettu erityisesti äitien yrttinä, sillä sen kerrotaan vahvistavan kohtua, tehden synnytyksestä ja siitä palautumisesta helpompaa. On kuitenkin huomioitava ettei vadelman lehtiä suositella käytettäväksi raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. 

Monilla aromikkailla teeyrteillä on pitkät perinteet kansanlääkinnässä. Esimerkiksi piparmintulla on aikoinaan helpotettu vatsavaivoja ja iisoppia puolestaan on käytetty hengityselinten tulehduksiin. Mustaherukan marjoista valmistettu mehu on tunnettu flunssarohto, mutta mustaherukan C-vitamiinipitoisista lehdistä haudutettu tee ajaa samaa asian. Lehdillä on hienostunut maku, joten niitä kannattaa kokeilla myös muutenkin kuin vilustuneena. (Huom. Piparminttu ei sovi alle 3-vuotiaille sen sisältämän mentolin vuoksi.)

Vielä riittää aurinkoisia ja lämpimiä loppukesän päiviä, siksi kannattaakin pitää mielessä että yrttihaudukkeet taipuvat mainiosti myös jääteeksi. Esimerkiksi Yrttipajan ruuansulatusta tukeva Hyvää päivää -yrttitee maistuu erityisen hyvältä myös kylmänä. Valmista tee tavalliseen tapaan, lisää joukkoon pieni määrä hunajaa tai muuta haluamaasi makeutusta ja viilennä. Tarjoile jääpalojen, tai mikä parempaa, muutaman jäisen marjan kera ja nauti!