Hanna Markuksela: Avun vastaanottaminen on nyt vahvuutta

|
Avun antaminen on tärkeä keino saada elämään merkityksellisyyden tunnetta ja iloa. Ajoittain on kuitenkin vahvuutta osata itse kääntyä avun puoleen. Kuinka oppia sanoittamaan avun tarve uhrautumatta? Lue psykologi ja psykoterapeutti Hanna Markukselan näkökulmia aiheeseen tuoreimmasta Vieraskynästämme.

Kirjoittaja | Hanna Markuksela. Kuva | iStock 

Tunnistatko sinä itsessäsi uhrautuvuutta?

Olet tottunut asettamaan muiden tarpeet omiesi edelle. Tämä näkyy silloinkin, kun itselläsi on vaikeaa. Jos yrität asettaa omat tarpeesi välillä ykkössijalle, tunnet syyllisyyttä. Saatat tulla siihen tulokseen, että on helpompi uhrautua, sillä syyllisyyden kantaminen olisi vielä kuormittavampaa. Uhrautumisesi tapahtuu omasta tahdostasi silloinkin, kun muut pyytävät sinua lepäämään ja huolehtimaan itsestäsi. 

Olet tottunut yhdistämään vahvuuden muiden tukemiseen ja auttamiseen. Vedät puoleesi ihmisiä, joilla on vaikeaa ja reagoit voimakkaasti kärsimykseen. 

Jos tunnistat itsessäsi uhrautuvuutta, ovat kriisitilanteet erittäin hyvä mahdollisuus työstää tätä jumittunutta, haitallista toimintamallia tasapainoon. Sinä olet oman elämäsi tärkein ihminen. Jotta säilytät terveytesi ja toimintakykysi pitkällä tähtäimellä, on sinun tärkeää kokeilla uusia tapoja olla vahva. 

Pidä päivän aikana pieniä hengähdystaukoja, vaikka tuntuisi että koko ajan on tehtävä jotain, ettei joku pety tai jää ilman apua. Rutinoi itsellesi palautumisrytmi. Milloin siirryt rauhoittumisvaiheeseen ennen unta? Mihin aikaan pidät päivittäiset lounas- ja taukojumppahetket? 

Missä kohtaa voit irrottaa otteesi ja siirtää vastuun ammattilaisille?

Tällä hetkellä ajankohtainen koronakriisi ja lukuisten ihmisten ja yritysten ahdinko saattaa nostattaa pintaan riittämättömyyttä ja syyllisyyttä. Voisinko auttaa vielä enemmän? Olenko ratkaiseva pelastaja, jonka pitää vain jaksaa, vaikka omakin talous on kärsinyt ja voimat koetuksella. 

On terveellistä tiedostaa, että tasapainoisissa ihmissuhteissa jokainen antaa sen verran, kuin kulloinkin jaksaa ja muu tarvittava apu tulee kriisitilanteissa ammattilaisilta. Tärkeintä auttamista saattaa olla oman myötätunnon ilmaiseminen ja oikean avun piiriin kannustaminen. Tai se, että ottaa itse matalalla kynnyksellä yhteyttä auttajatahoon ja toimii esimerkkinä ihmisestä, joka katkaisi ajoissa syvemmän ongelmavyyhdin.

Kuva | Unsplash

Seuraavassa on vinkkejä, mistä saa apua kriisitilanteen keskelle. Listatut esimerkit ovat varhaisen tuen palveluita eli näitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi vasta viimeisessä hädässä. Historia, kuten 90-luvun lama on osoittanut, että ihmishenkiä ja rahaa säästyy, kun ongelmiin puututaan silloin, kun ne ovat vielä pieniä.

Jos siis tuntuu, että tarvitset keskustelutukea, käytännön apua tai järeämpiä keinoja selvitäksesi kriisitilanteesta, voit viestittää tai soittaa mm. seuraaviin Ylen listaamiin auttaviin puhelimiin. Näin saat apua kriisitilanteessa – kokosimme listan auttavista puhelimista

Jos sen sijaan kaipaat vallitsevan kriisin keskelle rauhaa, lämpöä ja vertaistukea – voit seurata minua Instagramissa @hannamarkuksela. Tililtäni löydät paljon harjoituksia oman jaksamisen tukemiseen. 

 

Hanna Markuksela

  • Usean tutkinnon ja tuhansien asiakkaiden hioma psykologi, psykoterapeutti, EMDR-terapeutti ja ravintovalmentaja.
  • Siviilielämän puolella itsellinen äiti, herkkä ambivertti ja elämyshakuinen seikkailija.
  • Kirjoittaa uudenlaista tietokirjaa stressinhallinnasta
  • Tekee someen rentoutusvideoita ja infograafeja
  • Tavoitteena auttaa mahdollisimman monia suomalaisia löytämään parhaat keinot hermoston itsesäätelyyn ja mielen tasapainoon. 
  • Facebook: www.facebook.com/hannamarkuksela
  • Instagram: @hannamarkuksela
  • www.hannamarkuksela.com