Ami Värtö: Ostamallakin voi tehdä hyvää

Elämä on täynnä valintoja, isoja ja pieniä, helppoja ja vaikeita. Meillä kaikilla lienee omat kuluttamista ohjaavat periaatteemme. Ne voivat olla tietoisia tai tiedostamattomia. Joku suosii lähituotantoa ja kotimaisuutta, joku toinen taas luomua, reilua kauppaa, edullista hintaa, satokauden antimia tai kasviperäisyyttä. Minskan verkkokauppa osoittaa sen, kuinka tuotteiden myyntiinkin perustuvan palvelun voi rakentaa vastuulliseksi.

Kirjoittaja | Ami Värtö


Yhä suurempi osa ihmisistä pyrkii valitsemaan myös vastuullisesti tuotettua aina, kun se on mahdollista. Minulle juuri vastuullisuus – pitäen sisällään sekä ekologisuuden että eettisyyden – on jo jonkin aikaa ollut ostopäätöksiäni määrittävä ykköskriteeri. Aina taustojen selvittäminen ei ole helppoa ja aina ei myöskään ole taloudellista mahdollisuutta valita vastuullisinta vaihtoehtoa. Mutta silloin, kun se vain suinkin on mahdollista ja kun meillä on käsissämme tieto eri vaihtoehtojen ekologisuudesta ja eettisyydestä, on meillä mielestäni jopa jonkinlainen moraalinen velvollisuus valita oikein.

Verkkokauppaa vastuullisuus edellä

Minskan verkkokauppa osoittaa sen, kuinka tuotteiden myyntiinkin perustuvan palvelun voi rakentaa vastuulliseksi. Verkkokauppaa, kuten Minskaa muutenkin, on alusta alkaen rakennettu nimenomaan vastuullisuus edellä. Minska teettää kaikille yhteistyökumppaneilleen laajan vastuullisuuskyselyn ja vain kyselyn läpäisseet tuotebrändit pääsevät verkkokaupan valikoimiin. Verkkokaupalle ja pienelle yritykselle raha ja kannattavuus ovat totta kai tärkeitä tekijöitä, mutta siltikin, jos vaakakupissa on edullisuus vs. ekologisuus, päätökset Minskalla kallistuvat ekologisuuden puoleen. Tästä syystä muun muassa verkkokaupan varasto päätettiin sijoittaa Vantaalle lähemmäs tuottajia ja asiakkaita, vaikka Tallinna olisi ollut edullisempi vaihtoehto.

Vastuullisuus on asia, jossa ei koskaan tulla valmiiksi, mutta pääasia onkin juuri jatkuva pyrkimys parempaan.

Avoimuus on tie vastuullisuuteen

Ihan erityisesti Minskalle täytyy nostaa hattua avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. Yrityksensä vastuullisuutta käsittelevässä artikkelissa Minskalta todetaan, että vastuullisuuden sataprosenttinen varmistaminen ei aina ole helppoa eikä edes mahdollista, mutta pyrkimys on kuitenkin koko ajan kohti parempaa. Niinpä vastuullisuuden tiimoilta tehdäänkin jatkuvasti hommia yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Vastuullisuus on asia, jossa ei koskaan tulla valmiiksi, mutta pääasia onkin juuri jatkuva pyrkimys parempaan.

Kaisloja | Minska vieraskynä

Ilman oikeita arvoja ei synny aitoa vastuullisuutta

Miten sitten voin olla niin vakuuttunut Minskan arvoista ja vastuullisuudesta? Minulla on ollut kunnia olla mukana Minskan taustajoukoissa (kirjoittamiani artikkeleita löytyy Minskan sivuilta) ja sitä kautta olen henkilökohtaisesti päässyt näkemään, että vastuullisuuspuheet eivät ole pelkkä pintaraapaisu vaan Minskan arvomaailma on oikeasti kohdallaan ja vastuullisuus pyritään huomioimaan ihan kaikessa. Olin myös hahmottelemassa verkkokaupan vastuullisuuteen liittyviä suuntaviivoja, joten voin mennä takuuseen, että vastuullisuutta on lähestytty erittäin monipuolisella otteella.

Minskan verkkokaupasta löytyy laaja kattaus sekä vanhoja tuttuja tuotteita että kiinnostavia uusia tuttavuuksia. Paljon sellaisia tuotteita, joita moni meistä käyttää joka tapauksessa. Tuotteita, joita suosimalla meillä on mahdollisuus edistää lähituotantoa ja pienyrittäjyyttä, tehdä parempia valintoja oman ja ympäristön hyvinvoinnin puolesta. Itse ajattelen, että kun kuitenkin ostan ja käytän tiettyjä tuotteita päivittäisessä arjessani, voin ostopäätökseni kautta tukea suomalaista pienyritystä – tai pienyrityksiä, sillä monet verkkokaupan tuotteista ovat kotimaisten pienten toimijoiden tuotteita! – , edistää vastuullisuutta ja hyvää tekeviä valintoja.

Kun siis kuitenkin ostat, mikset laittaisi ostopäätöksesi kautta hyvää kiertämään?

Lue lisää vieraskyniä