Suosi ja vähennä

||
Kun haluat suosia lautasellasi mahdollisimman ympäristöystävällisiä raaka-aineita, pidä mielessäsi pari periaatetta.

Kirjoittaja | Minska. Kuva | iStock

Vaihda eläinproteiinit kasviproteiineihin

Proteiinipitoisista ruoka-aineista ympäristöystävällisimpiä ovat erilaiset kasviproteiinit. Hiilidioksidipäästöjen näkökulmasta ostamatta kannattaa jättää erityisesti naudanliha, lammas, kovat juustot ja katkaravut. Paitsi että kyseisten ruokien hiilijalanjälki on suuri - kuudesta kilosta jopa 50 kiloon hiilidioksidia/kg - niillä on myös muita haitallisia ympäristövaikutuksia. Tuotettua proteiinikiloa kohti naudan- ja lampaanliha kuluttavat valtavan määrän maapinta-alaa: kahdeksankertaisesti verrattuna esimerkiksi sianlihan tuotantoon. Katkarapuviljelmien tieltä puolestaan raivataan runsain mitoin mangrovemetsää ja viljelmät heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Yhden juustokilon valmistamiseen tarvitaan jopa 10 kiloa maitoa, mikä näkyy juuston hiililjalanjäljessä. Yhden pihvilihakilon tuottaminen kuluttaa jopa 15 000 litraa makeaa vettä. Ruokavaliossa suurimmat ympäristöhyödyt saadaan nimenomaan proteiiniosastolla vaihtamalla eläinperäiset proteiinit kasviproteiineihin.

Viljat ovat ympäristöystävällisiä

Lähes kaikki viljat ovat ympäristöystävällisiä valintoja ja niillä on pieni hiilijalanjälki. Ainoa poikkeus on riisi, jonka hiilijalanjälki on muita viljoja korkeampi ja jonka tuotanto myös kuluttaa enemmän vettä. Riisin voi ruokapöydässä korvata helposti esimerkiksi kotimaisilla ohrahelmillä tai kaurapohjaisilla ateriajyvillä. Tuttujen kotimaisten viljojen lisäksi kannattaa vaihtelun ja monipuolisuuden nimissä kokeilla myös erikoisempia viljalajikkeita, kuten tattaria ja kvinoaa, joita molempia voi ostaa kotimaisena.

Kasviksissa ei tarvitse säästellä

Peruna ja juurekset ovat kaikkein ilmastoystävällisimpiä kasviksia. Kaupan heviosastolla kannattaa aina suosia satokauden hedelmiä ja vihanneksia, sillä satokauden aikana kasvisten tuotanto on ympäristöystävällisimmillään ja makukin maistuvimmillaan. Jos kasviksista haluaa nostaa yhden “pahiksen”, se olisi avokado, jonka viljely kuluttaa valtavat määrät vettä jo valmiiksi kuivilla alueilla. Niin herkullista ja terveellistä kuin avokado onkin, sen kuuluminen päivittäiseen ruokavalioon ei ole kovin kestävää. Suosi siis avokadoa mieluiten sen satokaudella alkuvuodesta, jolloin sen viljelykin vaatii vähemmän luonnonvaroja.

Tässä vielä avuksesi muistilista, mitä on hyvä suosia ja mitä vähentää.

P.S. vaikka tuotteiden ympäristövaikutusten esille tuominen ei ole vielä standardi, edelläkävijäyritykset tekevät sitä jo. Katso Oatlyn kanssa yhteistyössä tekemämme reseptit, joiden hiilijalanjälki on laskettu!