Nopea kookos-linssikeitto

Annoskoko3
Valmistusaika30min
VaikeusasteHelppo
Nopea kookos-linssikeitto
Linssikeiton reseptin opettelu tekee kasvispainotteisen arkiruoan tekemisestä helppoa.
1 sipuli 3 valkosipulinkynttä 1 rkl inkivääriä 2 rkl punaista currytahnaa 1 tl korianteria 1 tl garam masalaa 1 tl juustokuminaa 1 tlk tomaattimurskaa n 4 dl vettä 1 rkl kasvisfondia 1 1/2 dl kuivattuja punaisia linssejä 2 dl kookoskermaa ( ripaus suolaa)

Linssikeitto on kasvispohjaisen arkiruoan kulmakivi – kerran sen valmistettuaan niin helppo, nopea ja muuntautumiskykyinen. Katso reseptin alta myös vinkit linssikeiton valmistamiseen.

Reseptin kirjoittaja | Vegeviettelys

Valmistus

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet, raastettu inkivääri sekä muut mausteet. Paista vielä pari minuuttia.
  3. Lisää kattilaan tomaattimurska, huuhdellut ja valutetut linssit sekä vesi ja kasvisfondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia.
  4. Lisää kookoskerma ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää vettä, jos haluat keitosta notkeampaa. Tarkista maku ja kuumenna linssikeitto tarvittaessa.
  5. Nauti!

 

Näin teet maistuvan linssikeiton

  • Teen perinteisen linssikeiton usein saman, hyväksi havaitsemani kaavan mukaan mausteita ja höysteitä vaihdellen. 
  1. Silppuan keittoon sipulin ja kuullotan sen öljyssä raukeaksi. Sitten lisään mausteet, sekoittelen hetken ja annan niiden lämmetä, jotta maut ennättävät avautua. Keittopohjana käytän useimmiten kasvislientä ja tomaattimurskaa.
  2. Perään kippaan siivilässä juoksevan veden alla huuhdellut linssit. Herkullisen sakeaksi puurotuvat punaiset linssit ovat suosikkejani paitsi koostumuksensa, myös nopeutensa vuoksi. Voit käyttää myös valmiita tölkkilinssejä, vähennä tällöin hieman nesteen määrää.
  3. Linssikeitto saa kiehua hiljalleen kannen alla vartin verran, kunnes linssit ovat pehmenneet ja kypsyneet. Sekoittele keittoa pari kertaa ja lisää vettä, jos keitto tuntuu kovin kuivalta. Keitto saa kuitenkin olla sakeaa.
  4. Ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria viimeistelee maun. Jos et pidä kovin tulisesta, vähennä currytahnan määrää. Kookoskerma pyöristää tämän linssikeittoreseptim maun tehden sopasta lempeän mausteisen. Jos kookos ei lukeudu lemppareihisi, voi linssikeiton täytelöittää myös kaurakermalla.
  5. Linssikeiton lisänä tarjoan usein paahdettuja pähkinöitä. Tuoreita yrttejä silppuan sekaan, jos niitä nököttää ikkunalaudalla.