Pikamuotia vai eettisempiä valintoja? Kukaan ei päätä puolestasi.

||
Tuletko ajatelleeksi mitä vaikutuksia sillä on, mistä vaatteesi ostat? Muutos lähtee meistä kuluttajista ja jokaisella valinnalla on väliä. Lue lisää vaatteiden eettisyydestä blogitekstistäni.

Yhteistyössä | Weekendbee. Kuvan Varg-takki ja Patagonia-housut on saatu Weekendbeen valikoimasta.

 

Tuletko koskaan miettineeksi, minkälaista maailmaa ja toimintaa tuet ostaessasi vaatteitasi niin sanottujen halpaketjujen valikoimista? Kun tarkemmin mietit, uskotko itse, että muutaman euron toppi tai kahdenkympin ulkoilupusakka on voitu valmistaa ekologisesti ja eettisesti? Tuleeko mieleesi, että halpaketjun farkkusi saumat on kenties ommeltu pienen kouluikäisen tytön toimesta Bangladeshissa? 

Maailma on muuttumassa kovaa vauhtia ja vastuullisuusasiat puhututtavat paljon. Yksi asia mitä itse monesti mietin on se, miten yritystoiminnan vastuullisuudesta puhuttaessa puhutaan tällä hetkellä lähinnä hiilidioksidipäästöistä. Se on yksi tärkeä aspekti, mutta vastuullisuus on myös paljon muuta. Vaateteollisuudessa vastuullisuus ottaa kantaa muun muassa arvoketjun läpinäkyvyyteen, vastuullisiin materiaaleihin, reiluihin työolosuhteisiin, kiertotalouden suunnitteluun ja tietysti myös tuohon jo mainittuun hiilijalanjälkeen.

Muutama vuosi sitten en itse miettinyt tällaisia asioita ollenkaan. Työskentelin mainosalan johtotehtävissä ja kutsuinkin itseäni ”käveleväksi käyntikortiksi”. Mielestäni se miltä näytin ja millaisia vaatteita käytin, oli iso osa pakettia. Loin asiakkaillemme tietynlaista mielikuvaa, joka näin jälkikäteen ajateltuna melkeinpä hävettää. Tänä päivänä minusta olisi suorastaan noloa laittaa niin paljon rahaa itseeni ja olla miettimättä laisinkaan shoppailuni vastuullisuutta. 

"Valitettava fakta on, että eettinen valinta on harvoin se halvin mahdollinen. Ostaessani harvemmin tällä asialla on kuitenkin vähemmän merkitystä."

Nykyään pyrin ostamaan asioita ainoastaan tarpeeseen. Mietin muutaman päivän aina ennen ostosten tekoa pärjäisinkö sittenkin ilman tuota tavaraa. Olen moneen kertaan jättänyt ostokset tekemättä tämänkaltaisen harkinnan jälkeen. Tehdessäni ostoksia kiinnitän nykyään huomiota siihen mistä vaatteeni ja tavarani hankin. Koin suorastaan häpeän tunteita jokin aika sitten vieraillessani eräässä halpavaateketjun liikkeessä hankkimassa itselleni muutamia raskausaikaan soveltuvia vaatteita. Selitin tätä itselleni vaatteiden lyhyellä käyttöiällä ja suppealla tarjonnalla. Näin jälkikäteen ajateltuna olisin voinut toimia paremmin. 

Valitettava fakta on, että eettinen valinta on harvoin se halvin mahdollinen. Ostaessani harvemmin tällä asialla on kuitenkin vähemmän merkitystä. Hyvät materiaalit kestävät myös paremmin aikaa ja kulutusta, joten senkin vuoksi laadun suosiminen kannattaa. Kaikki kallis ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita vastuullista toimintaa, joten miten ihmeessä kuluttaja pystyy varmistumaan siitä, että tuotteet ovat vastuullisesti valmistettuja? 

Yksi tapa on muistaa edes muutamia sertifikaatteja, joiden avulla voi varmistaa vastuullisuuden ja ekologisuuden hankinnoissaan. Näitä ovat esimerkiksi Reilun kaupan merkintä ja GOTS-sertifikaatti (Global Organic Textile Standard). Toinen vaihtoehto on suosia kauppoja, jotka keskittyvät puhtaasti eettisiin tuotteisiin. Yksi tällainen toimija on Weekendbee. Weekendbeen verkkokaupasta ostaessasi voit olla varma siitä, että ostamasi tuotteet ovat eettisesti ja ekologisesti valmistettuja. Sen lisäksi ne ovat vielä laadukkaita ja kestävät aikaa. Weekendbee valitsee tuotteensa ajatuksella, että laatua ostaessasi voit ostaa vähemmän, mutta parempaa. Säästyypä sinulta samalla aikaa, kun ei tarvitse itse lähteä selvittämään eri merkkien taustatietoja vaan voit luottaa siihen, että Weekendbee on tehnyt sen jo puolestasi. Toimii ainakin minulle! 

Vastuullisuuden lisäksi pidän siitä, että Weekendbeen takana on hieno yrittäjätarina. Suomalainen pariskunta Aissa Paronen ja Jukka Saarikorpi näkivät matkaillessaan omin silmin luonnon nykytilan rapistumisen ilmastonmuutoksen ja saasteiden myötä, ja he päättivät pyhittää työuransa tilanteen parantamiseen. Tällaisia tarinoita kuulee tänä päivänä entistä enemmän, mikä on aivan fantastista. Näin itse yrittäjänä suosin aina kun voin yrittäjälähtöisiä kauppoja. Yrittäjyys ei tässä maassa ole aina se helpoin polku ja isot ketjut valtaavatkin suomalaiset ostoskadut ja kauppakeskukset. Jokainen meistä voi valinnoillaan vaikuttaa myös tähän. 

"Moni meistä ajattelee vielä, ettei yhden ihmisen valinnoilla ja tekemisillä tällä maapallolla ole väliä, ja isot muutokset tehdään poliittisella tasolla."

Moni meistä ajattelee vielä, ettei yhden ihmisen valinnoilla ja tekemisillä tällä maapallolla ole väliä, ja isot muutokset tehdään poliittisella tasolla. Olen tästä asiasta vahvasti eri mieltä. Muutos lähtee meistä kuluttajista. Me itse äänestämme jaloillamme mitä ruokaa kaupoissa on tarjolla ja millaiset liikkeet pärjäävät ostoskaduillamme. Jokaisella valinnalla on väliä. Sinä itse pystyt omilla valinnoillasi tukemaan (kenties tietämättäsi) lapsityövoiman käyttöä kehitysmaassa, tai sitten tehdä hyvää ostamalla eettisesti valmistettuja tuotteita. Jos me kaikki tekisimme edes yhden viidestä vaateostoksestamme tällaisin perustein, olisi maailma kovin erilainen paikka elää. 

"Muutos lähtee meistä kuluttajista."

Mikäli haluat lukea lisää miksi jokaisen tulisi välttää pikamuodin ostamista, lue aikaisemmin julkaistu artikkelimme täältä