Mielenrauhaa maalaamisesta

|||||

Kirjoittaja I Minska Kuvat I Unsplash

Maalaaminen voi tuntua monista vieraalta ja työläältä harrastukselta. Kursseille ei ole aikaa tai halua lähteä ja Bob Ross -videoita on paljon hauskempi katsoa kuin yrittää itse. Kohta pitäisi kuitenkin oppia jotain perspektiivistä, väriopista tai valoista ja varjoista, ja kuka muka kaipaa tähän elämään enää uutta stressin lähdettä. 

Parhaillaan maalaaminen on kuitenkin intuitiivista ja rentouttavaa ajanvietettä, jossa aivot voi heittää täysin narikkaan. Maalaamiseen liittyviä asmr-videoita on pilvin pimein, eikä ihmekään, sillä voidemaisten akryylimaalien sekoittuminen palettiveitsellä, siveltimen liike paperilla, ja akvarellimaalien leviäminen vedessä on samaan aikaan kaunista, inspiroivaa ja jotenkin kihelmöivää. Samalla tavalla itse maalaaminen voi olla rentouttavaa, virkistävää ja ajatuksia selventävää, jos siihen on oikea ote.

Nykyään elämämme pyörii suorittamisen ympärillä töistä harrastuksiin ja kotielämään. Jos tunnemme olevamme huono jossain, aiheuttaa se häpeää ja luovutamme helposti. Maalatessa voit kuitenkin päästää kokonaan irti huonouden ja onnistumisen käsitteistä. Jokainen osaa tökätä pensselin maaliin ja sitten paperille, ja siitähän koko hommassa on kyse. Kuinka voisit onnistua tai epäonnistua jossain, jonka tarkoitus on vain siirtää maalia paikasta toiseen? Kuinka voisit olla huono jossain, jota on tehty satoja tuhansia vuosia miljoonilla eri tavoilla?

Maalaamisessa ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Jos jollain tavalla maalia päätyy toimestasi jonkinlaiselle alustalle, olet maalannut. Niin helppoa se on. Sinun ei tarvitse hallita tekniikoita, osata sekoittaa värejä tai tietää mitään perspektiivistä, tekstuureista tai valosta. Sinun ei tarvitse kehittyä tai oppia mitään. Maalatessa saat luvan kanssa vain sotkea sotkemisen ilosta.

Maalit

Aloittavan maalarin ei kannata hankkia kalleimpia maaleja tai siveltimiä, sillä hyviä vaihtoehtoja löytyy monessa hintaluokassa ja halvemmilla tarvikkeilla on stressittömämpää maalailla menemään. Taide- ja askartelukaupat ovat ihania fiilistelyyn ja hyvien tarvikkeiden hankkimiseen pienelläkin budjetilla, sillä niissä osataan opastaa alkuun ja tarvikkeisiin. 

Kuva I Unsplash

Maalaaminen kannattaa aloittaa akvarelli- tai akryylimaaleista. Ne ovat helppoja ja niitä varten ei tarvitse valmistella tai pohjustaa mitään. Voit kokeilla molempia, tai voit miettiä kuulostaako hauskemmalta läträtä veden vai paksumman tahnan kanssa?

Akvarelleilla saa tehtyä herkkiä ja kuultavia kerroksia ja kauniisti sekoittuvia värialueita. Mieti avaruutta, revontulia ja lumisia maisemia. Akryylimaaleilla saa tehtyä taas paksuja kerroksia, tekstuuria ja kirkkaita värejä. Abstraktia taidetta ja suuria tunteita. Kumpi kuulostaa sinusta hauskemmalta?

Siveltimet

Siveltimissä ja papereissa on paljon vaihtoehtoja ja näissä taide- ja askartelukauppojen työntekijät osaavat auttaa parhaiten. Tässä kuitenkin muutama vinkki: Siveltimiä kannattaa hankkia kaksi tai kolme reilusti eri kokoista. Yksi pieni yksityiskohdille ja ohuille viivoille, yksi keskikokoinen, ja yksi paksu suurille värialueille. Näin jäljestä tulee monipuolista ja opit käyttämään erilaisia siveltimiä. Kannattaa hankkia juuri sinun maaleillesi tarkoitetut siveltimet: akvarellisiveltimet ovat pehmeitä ja pitävät vettä paremmin, kun taas akryylisiveltimet ovat jäykempiä ja ottavat vähemmän maalia sisäänsä. Akryylimaalaukseen suosittelen hankkimaan myös palettiveitsen, jolla saat sekoitettua maaleja paremmin ja tehtyä erilaista jälkeä kuin pensselillä. 

Kuva I Unsplash

Paperit

Akryylimaalaajaa suosittelen säästämään kaikki vähänkään isommat puhtaat pahvit ja kartongit, joille voi maalata. Maalaukseen tarkoitetut kankaat tulevat usein kalliiksi, eikä aloittelevalle maalarille ole paljon eroa maalaako pahvilaatikolle vai canvakselle. Jos tasaiset pinnat eivät innosta, kokeile maalata kiviin, kukkaruukkuihin, hiusharjan selkämykseen, mihin vain mikä näyttää siltä, että se voisi kaivata piristystä. Akryylimaalit ovat pohjimmiltaan muovia ja kuoriutuvat useimmista muovipinnoista helposti irti, joten vaikka lopputulos ei miellyttäisi silmää, ei sitä tarvitse kauan ihmetellä.

Akvarelleilla ei koskaan kannata maalata tavalliselle tulostuspaperille, tämä on oikeastaan ainoa paikka, missä aloittelijan kannattaa satsata vähän. Akvarellipaperissa saa olla hieman tekstuuria ja se saa olla paksumpi kuin piirustuspaperit. Oikealle paperille on paljon helpompi maalata, ja jälki on huomattavasti parempaa kuin piirustuspaperilla. Akvarellilehtiöitä löytyy kohtuuhinnalla, ja papereita voi leikata pienemmiksi palasiksi, jolloin ne riittävät pidempään.

Testaa rajojasi

Nyt kun tarvikkeet on hankittu ja aloilleen asetettu, on aika maalata.

Helpointa on lähteä liikkeelle väri- ja tekniikkakokeiluista, jos inspiraatiota ei löydy. Kokeile sekoittaa maailman ihanin vaaleanvihreä tai syvänmerensininen. Kokeile kaikkia uusia siveltimiäsi, sormiasi, talouspaperia, palettiveistä, vanhaa meikkisientä tai puhdasta astianpesusientä. Kaivele kaapeista erilaisia materiaaleja ja testaa mistä pidät. Akvarelliväreillä maalatessa kokeile kastella koko paperi läpimäräksi, painella ylimääräisiä vesiä pois pyyhkeellä ja maalata kostealle paperille. Minkälaista jälkeä tulee verrattuna kuivaan paperiin? Kokeile kuivempaa pensseliä ja kosteampaa pensseliä, yritä saada mahdollisimman ohut värikerros ja sitten mahdollisimman intensiivinen. Näin teet tuttavuutta maalien ja itsesi kanssa eikä mitään suurempaa inspiraatiota maalaamiseen tarvitse löytää. 

Youtube on täynnä videoita eri tekniikoista ja maalien sekoituksesta, joista voi löytää paljon inspiraatiota. Aina ei tarvitse olla kekseliäs ja omaperäinen, saa myös kopioida toisen taideteoksen pienintä yksityiskohtaa myöten. Niin jokainen maailman Michelangelo ja Da Vincikin on oppinut maalaamaan.

Kuva I Unsplash

Mielenrauhaa

Maalaaminen on hyvä tapa opetella kestämään keskeneräisyyttä, pitämään virheistään ja päästämään irti suorituskeskeisyydestä. Maalatessa usein ärsyyntyy siitä, että jälki ei ole sellaista mitä ajattelee. Tällaisina hetkinä kannattaa lopettaa, piilottaa maalaus muutamaksi viikoksi ja katsoa sitä sitten uusilla silmillä. Se on yleensä muuttunut paremman näköiseksi!

Jos maalaus kuitenkin vaivaa vielä viikkojenkin päästä, kannattaa se heittää suoraan roskiin. Ahdistavista asioista saa päästää irti, vaikka pyhä tarkoitus olisikin seurata kehitystään ja pitää virheistään. Ei ole järkeä pitää sellaisia maalauksia pyörimässä, jotka vievät inspiraatiota ja aiheuttavat mielipahaa. 

Ja muista: maalaamiseen ei ole oikeaa eikä väärää tapaa aloittaa, nämäkin vinkit ovat vain vinkkejä. Kenenkään ei tarvitse innostua maalaamisesta. Se ei sovi kaikille, ihan kuten jooga tai palapelien kokoaminen eivät sovi kaikille. Jos maalaaminen kuitenkin kutkuttaa, voi siitä saada meditaation kaltaisen tavan, pienen hetken hiljentymiseen ajatusten kanssa. Paperille voi räiskiä hyviä ja huonoja tunteita, konkretisoida ajatuksia ja nollata aivoja työpäivän jälkeen. 

Jutun vinkit antoi Minskan harjoittelija Oona Ahonen, joka on harrastanut sotkemista jo parikymmentä vuotta.