Maksa on elimistön moniottelija

||
Maksalla on monta tehtävää elimistön toiminnassa. Onkin tärkeää, että maksa jaksaa, mutta se ei ole aivan itsestään selvää. Maksan hyvää toimintaa voi onneksi edistää monin tavoin ja näin parantaa omaa terveydentilaansa.

Kirjoittaja | Annika Havaste. Kuva | iStock & Unsplash

Maksan pitkä tehtävälista

Maksa on suuri, 1-1,5 kiloa painava elin. Sen läpi kulkee valtavasti verta, jopa 1,5 litraa minuutissa. Veressä olevat ravintoaineet ja poistamista tarvitsevat haitalliset aineet kulkeutuvat maksan kautta. Näin maksa saa entsyymitoimintaansa ravintoaineita ja haitalliset aineet muokataan niin, että ne saadaan poistettua elimistöstä – maksa on kuin elimistön pesukone. 

Maksan toiminta on aikamoista kemiaa, jossa ravinnosta saatavilla vitamiineilla, antioksidanteilla, hivenaineilla ja rasvahapoilla on suuri merkitys. 

Maksalla on monia tärkeitä tehtäviä. Maksan erikoistuneet solut, hepatosyytit, tuottavat ja varastoivat sokeria, rasvoja, proteiinia ja kolesterolia. Korkeat kolesteroli- ja triglyseridi – eli veren rasva-arvot voivatkin kieliä maksan ongelmista.  

Maksan tuottama sappi emulgoi rasvahapot, jotta rasva voi imeytyä suolesta elimistön käyttöön. Lisäksi sappea tarvitaan proteiineja pilkkovien entsyymien tuotantoon. Näin maksalla on tärkeä rooli ruuansulatuksen kannalta. Ruuansulatus häiriytyy ja ilmenee monenlaisia suolisto-oireina, jos maksa on ongelmissa eikä tuota sappea kunnolla. Sapen mukana poistuu myös myrkyllisiä aineita.

Maksalla on tärkeä tehtävä myös energian varastoinnissa ja se säätelee verensokeritasoa varastoenergian avulla silloin kun energiaa ei tule ravinnosta. Maksa pystyy myös  tuottamaan energiaa rasvoista ja proteiineista, jos ravinnossa ei ole hiilihydraatteja eikä siten niistä muodostu glukoosia. 

Eräs maksan tärkeistä tehtävistä on proteiinien tuottaminen aminohapoista. Ruuan mukana tulleet proteiinit hajoavat aminohapoiksi ruuansulatuksessa ja maksa kokoaa niistä sopivia yhdistelmiä muodostaakseen uusia proteiineja, joita käytetään elimistön käyttöön tulevissa entsyymeissä, välittäjäaineissa, vasta-aineissa ja hormoneissa. 

Useimmat jo tietävät D-vitamiinin tärkeyden ja että sitä syntyy auringonvalon vaikutuksesta iholla. Maksa on kuitenkin lenkissä mukana aktivoimassa ravintolisästä tai iholta saadun D-vitamiinin. Lisäksi maksa varastoi B12- ja A-vitamiineja ja rautaa, sekä osallistuu K1-vitamiinin toimintaan.

Maksan heikosta toiminnasta kärsii koko keho

Päänsäryt, suoliston oireet, närästys, iho-oireet, hormonaaliset häiriöt ja väsymys voivat kieliä maksan heikosta kunnosta. Toki monet oireet voivat johtua muustakin, mutta maksan toiminnan tukeminen on aina hyvästä. Kuten maksan tehtävälistasta voi nähdä, häiriöt maksan toiminnassa voivat näkyä monissa elimistön toiminnoissa.

Maksa voi kärsiä ravintoaineiden puutteesta, jolloin se ei voi muodostaa tehokkaasti elimistön tarvitsemia aineita tai hoitaa tehtäväänsä myrkyllisten aineiden puhdistajana. 

Myrkylliset aineet, kuten torjunta-aine glyfosaatti (jota on tuotteessa nimeltä Roundup) ovat myös hyvin haitallisia maksalle ja niitä voi joutua elimistöön ruuan mukana tai ympäristöstä. Tämän torjunta-aineen kemikaaliyhdistelmä estää maksan tiettyä entsyymiä toimimasta ja siten heikentää myrkyllisten aineiden poistumista. Lääkeaineet ja alkoholi poistetaan maksan avulla, joten niiden takia maksa joutuu kuluttamaan paljon ravintoaineita. 

Kuva | Unsplash

Rasvaa vyötäröllä – rasvaa maksassa

Moni yllättyy saadessaan rasvamaksadiagnoosin, vaikka ei edes käyttäisi alkoholia. Syy on monella suomalaisella vyötärölle kerääntyvä ja sisäelinten ympärille pakkautuva rasvakudos, joka on usein merkki myös maksan rasvoittumisesta. 

Rasvoittunut maksa ei enää toimi kunnolla, mutta onneksi vähäinenkin painonpudotus vähentää maksan rasvoittumisen määrää.

Maksan toiminnan mittarit

Maksan toimintaa mitataan ALAT- ja ASAT- entsyymien määrää mittaamalla. Ne kertovat maksan vaurioista, eivätkä välttämättä reagoi maksan rasvoittumiseen. Toisaalta suurin osa kohonneista ALAT- arvoista johtuu ylipainosta.

GT kuulostaa ehkä joltain muulta, mutta tarkoittaa glutamyylitransferaasia. GT-arvon kohoaminen kertoo solujen hapettumisesta eli oksidatiivisesta stressistä. GT-arvoa nostaa liiallinen alkoholinkäyttö, monet lääkkeet ja diabetes.

Mikään näistä testeistä ei kerro maksan suoriutumisesta myrkynpoistotehtävässään – esimerkiksi siitä, onko se pystynyt poistamaan tehokkaasti ympäristöstä tulleita elimistölle vieraita kemikaaleja. Puhdistuskyvyn arviointi jää siis arvailujen ja oireiden tunnustelun varaan.

Maksan hyvinvointia ravinnosta

Maksa on kiitollinen pienistäkin elämäntavan muutoksista, kuten painonpudotuksesta, turhien lääkekuurien välttämisestä, suoliston mikrobikannan tukemisesta ja stressin hallinnasta. Ruokavalio on myös herkullinen ja tehokas tapa auttaa maksaa sen jokahetkisessä toiminnassa.

Helppo ja maistuva tapa hoitaa maksaa ja vähentää hiljaista, matala-asteista tulehdusta on syödä marjoja päivittäin. Marjoissa on paljon erilaisia polyfenoleita, jotka ehkäisevät tulehduksen välittäjäaineiden syntyä. Eräs suomalainen tutkimus myös osoitti, että viiden kuukauden ajan nautittu päivittäinen noin parin desilitran marja-annos laski tutkittavien ALAT-arvoja merkittävästi ja laski hiljaista tulehdusta. Marjat ovat todellakin superruokaa myös maksaa ajatellen.

Pähkinät ovat hyviä sinkin, seleenin ja muiden hivenaineiden lähteitä, siksi niitä on hyvä lisätä ruokavalioon. Erityisesti seleeni on tärkeä hivenaine maksalle.

Vihreät vihannekset, kuten pinaatti ja kaalikasvit sisältävät klorofylliä, joka on luonnon oma tehoaine. Persilja, vesikrassi ja rucola taas ovat kitkeriä ja niiden rikkipitoiset yhdisteet ovat maksalle tarpeen. Kaikista kasviksista saadaan erilaisia vitamiineja ja antioksidanttiyhdisteitä, joita maksa tarvitsee toimiakseen hyvin. Kasvisravinnon lisääminen yleensä myös auttaa pudottamaan painoa ilman varsinaista laihduttamista.

Luonnon tehoaineita voi hankkia lisää purkista, esimerkiksi erilaiset viherjauheet ovat täynnä maksaa tukevia ainesosia.

Maksa tarvitsee myös aminohappoja, kuten glysiiniä ja kysteiiniä. Tauriini on rikkipitoinen aminohappo, jota maksa tarvitsee puhdistavien entsyymeiden tuotantoon. Yleensä tätä aminohappoa saadaan ruuasta riittävästi, kun proteiinia syödään sopiva määrä. Kasvissyöjä ei välttämättä saa tauriinia riittävästi, joten kannattaa olla tarkkana ruokavaliota koostaessa. 

Maksan tärkeän entsyymin, glutationin, tuotannossa tarvitaan B-vitamiineja. B12-vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa, joten ainakin vegaanin tulee täydentää ruokavaliotaan B12-vitamiinituotteella.

Kasvispitoinen, tuoreruokaa sisältävä ruokavalio, jossa on runsaasti hyvälaatuista proteiinia ja luonnollisia rasvan lähteitä on hyvä keino hoitaa maksaa.

Maksan hyvinvoinnin kannalta vältettäviä ruoka-aineita ovat liika sokeri ja tärkkelyspitoiset, verensokeria nostavat tuotteet. Ne ovat yleensä myös kuitu- ja ravintoaineköyhiä, joten niistä ei saada tukea terveyden säilymiseen. Samoin on laita hyvin teollisten tuotteiden kohdalla. Näiden ruoka-aineiden syömistä kannattaa rajoittaa tai poistaa ne tyystin ruokavaliostaan.

Kasvispitoinen, tuoreruokaa sisältävä ruokavalio, jossa on runsaasti hyvälaatuista proteiinia ja luonnollisia rasvan lähteitä on hyvä keino hoitaa maksaa. Samalla se hoitaa suoliston mikrobikantaa, jonka hyvinvointi myös tukee hyvää maksan toimintaa, normaalia aineenvaihduntaa ja painonhallintaa.

Lähteenä kirja: Marja Ruuti, Terve maksa. Mividata 2015.

Annika Havaste 

  • FLT Ravintovalmentaja, luennoitsija, kouluttaja ja kirjailija 
  • Innostaa, kannustaa ja valmentaa ihmisiä ravinto- ja elämäntapamuutoksiin ja luennoi ravinnosta ja suoliston terveyden edistämisestä
  • Kirjoittanut kirjat Tasapainodieetti (toinen painos) ja Suolistoa hoitamalla superaivot 
  • Valmentajaopinnot ja positiivisen psykologian ajatukset vaikuttavat Annikan filosofiaan hyvän elämän toteuttamisesta