Lisäravinteet

Kollageenit

Kollageenit ovat elimistön yleisimpiä proteiineja ja tärkeitä solujen rakenneosia, jotka antavat kudoksille tukea ja lujuutta.
Kollageenin tehtävä on pitää ihon, nivelet, jänteet ja muut kudokset joustavina, uusiutuvina ja toimintakykyisinä. Kollageenia syntyy ihmisen elimistössä luonnostaan. Ihmisen luontainen kollageenituotanto alkaa kuitenkin hiljalleen hidastua noin 25-vuotiaana. Samalla kollageenin rakenne heikentyy. Kollageenin väheneminen hidastaa esimerkiksi nivelten, jänteiden, rustojen ja ihon uusiutumista ja vähentää sen joustavuutta. Se saattaa näkyä ihon veltostumisena, ohenemisena, juonteina ja ryppyinä sekä hiusten ohenemisena.

Yleisin kollageenivalmiste on kollageenijauhe ja kollageenia löytyy myös tablettina sekä kollageenipatukkana. Yksittäisiä tutkimustuloksia kollageenivalmisteiden mahdollisesta vaikutuksesta ihon kunnon ylläpitämiseen löytyy, mutta EU:n terveysväiterekisteri ei ole vielä hyväksynyt terveysväittämää siitä, että suun kautta otettu kollageeni vaikuttaisi ihon hyvinvointiin.

Huomaathan, että myös C-vitamiinin saanti on kollageenin muodostumiselle tärkeää. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten sitä pitäisi saada ruokavaliosta päivittäin. C-vitamiinin vaikutus kollageenin normaaliin muodostumiseen on tutkimusten todistama. Mikäli haluat testata kollageenituotteiden tehoa itse, tarkista siis samalla, että kollageenituote tai päivittäinen ruokavaliosi sisältää C-vitamiinia.