Kirsi Salo: Mikä meissä on arvokasta?

Kirsi Salo: Mikä meissä on arvokasta?

Kirjoittaja | Kirsi Salo Kuvat | Kirsi Salo

Kirsi Salo on hyvinvointivalmentaja, jonka saatat tuntea televisiosta. Kirsi uskoo, että meillä jokaiselle on oma elämäntehtävä, kutsumus. Hänen kutsumuksensa on auttaa ihmisiä kohti vapautta. Valmennuksissaan hän auttaa ihmisiä siirtämään esteitä pois vapauden tunteen tieltä. Kirsi rakentaa tällä hetkellä ekologista, omavaraisuuteen tähtävää Onnellisten Kylää. 

Mikä meissä on arvokasta?

Sanotaan, että raha pyörittää maailmaa. Mittaamme mahdollisuuksiamme sillä, mihin pankkitilimme saldo riittää. Raha on ollut niin pitkään vaihdannan välineenä. Mittaamme asioiden arvoa ja jopa omaa arvoamme sillä. Mutta leikitään hetki ajatuksella, että raha katoaisi.

Mikä silloin määrittää arvosi? Mikä määrittää mahdollisuutesi maailmassa?

Vastaus on sinun kykysi ja taitosi.

Niin kauan kuin sinulla on yhteisöäsi hyödyttäviä taitoja tai viisautta, sinulla on millä käydä kauppaa. Oli sinulla rahaa tai ei. Sinua tarvitaan.

Kun siirrymme lähemmäs luonnonmukaista elämää ja omavaraisuutta, tämä asia korostuu. Todelliset, hyödylliset taidot nousevat arvoonsa. Perinnetaitojen taitaja on kysytty kaveri. Se, joka tunnistaa sienet ja marjat sekä osaa niiden eri säilömistavat, omaa aina jotain millä käydä kauppaa. Se, joka tietää, miten tontilta kaadetaan puut ja käsitellään ne niin, että niistä voidaan seuraavana kesänä rakentaa jotain, on aina kysytty asiantuntija. Se, joka tietää, miten tulehdukset ja pääkivut hoidetaan pihalta kerättävillä yrteillä, on kultaakin arvokkaampi sairauden iskiessä.

Nämä olivat taitoja, jotka esi-isämme taisivat. Taitoja, jotka turvaavat ihmisen perustarpeet tulla ravituksi, pysyä terveenä, elää lämpimässä ja suojassa. Ne ovat myös taitoja, jotka meidän koulutusjärjestelmämme on lähes täysin sivuuttanut. Se on mielestäni koulun suuri epäonnistuminen.

Ihmisen itsetunto ja terveellinen perusturvan tunne kasvaa siitä, että hän tietää pärjäävänsä maailmassa kaikissa olosuhteissa. Ihminen ymmärtää ja osaa hyödyntää ympäröivää luontoaan. Muuten hän on täysin yhteiskunnan rakenteiden varassa ja niiden romahtaessa edes osin, aika heikoilla.

Onnellisten Kylä kerää yhteen ihmisiä, joilla on kiinnostus elää tiiviissä yhteydessä ympäröivään luontoon. Osa meistä tulee ihan peukalo keskellä kämmentä perinnetaitojen maailmaan, osa on jo harjoittanut niitä kaupunkielämässäkin. Kylässä jokainen saa keskittyä niihin asioihin, joihin uppoutuminen tuo iloa. Se tekee elämästä merkityksellistä. Oman inspiraation seuraaminen on yleensä tae sille, että sinusta tulee taidossasi erityisen hyvä. Niin korkeaa kuin on osaaminen, niin korkeaa on sen arvo. Nykymaailmassa tällä taidolla voi käydä kauppaakin ja saada siitä korvauksen rahassa.

Haluan korostaa, että ihmiset ovat ihastuttavan yksilöllisiä. Vaikka koulujärjestelmä ei sitä halua huomioida, vapautta maistanut ihminen ymmärtää sen. Siinä missä yksi tykkää perinnetaidoista, toinen voi rakastaa matematiikkaa ja lujuuslaskelmia, ja kolmas taas nauttia assistenttina toimimisesta asiantuntijaorganisaatiossa. Meillä jokaisella on erilaiset kiinnostuksen kohteet tässä elämässä. Tärkeintä olisi, että tunnistat omasi ja suuntaat rohkeasti ajankäyttöäsi sitä kohti.

Jos satut olemaan yksi meistä, jotka aina haikailemme mustikkametsän rauhaan tai olet vuosia pohtinut metsästyskortin hankkimisesta tai erilaisten kädentaitojen kurssille menosta, minulla on sinulle yksi neuvo: Mene ja tee se. Anna sisällä olevan kutsun todentua. Ehkä ne esi-isäsi siellä vain kuiskivat sinua takaisin elämäntapaan, joka rauhoittaa ihmisen ja tuo rauhan myös luontoon. Kun kuuntelen, miten moni pohtii maalle muuttoa, kutsu on selvästi laitettu monille liikkeelle. Nyt on hyvä aika hioa perinnetaitoja kuntoon, jos joskus päätät toimia ja tarttua kutsuun. Hae kirjastosta kirjoja pimeneviin syysiltoihin, osallistu kursseille tai pyydä sieniä, marjoja, rakentamista, säilömistä ja metsästystä osaavaa ystävääsi ottamaan sinut mukaan toimiinsa.

Onnellisten Kylässä me jaamme oppimaamme toisillemme istuessamme yhteisellä tulipaikalla. Välillä yhdessä nauraen, välillä intensiivisesti keskittyen tai haastavia kysymyksiä esittäen. Se on se alkuperäinen koulu. Se tuntuu ytimiä myöten hyvältä. Kun yhtäkkiä päätät elää luonnon keskellä omavaraisuutta rakentaen, huomaat kuinka paljon onkaan opittavaa. Ellei se olisi inspiroivaa, luovuttaisin ennen kuin pääsisin alkua pidemmälle.

Mikä meissä siis on arvokasta? Sinun arvosi piilee niissä taidoissa ja taipumuksissa, joita kohtaan tunnet suurta intohimoa. Todennäköisesti sinussa näkyi tuo kiinnostus jo lapsena. Minä istutin metsään salaa porkkanoita ja pidin etanafarmia 9-vuotiaana. Me olemme kovin erilaisia. Tärkeintä olisi, että tunnistat omasi ja suuntaat rohkeasti ajankäyttöäsi sitä kohti. Sinä synnyit tänne heittäytyäksesi täysillä siihen, mikä sinua kutsuu. Yksi elämäsi tehtävistä on jakaa se taito lopulta muille. Se on jälki, jonka jätät maailmaan teoillasi ja viisaudellasi. Se arvo jää elämään, kun sinä olet jo poistunut.